Navigation path

Left navigation

Additional tools

ip/10/1050

Βρυξέλλες, 12 Αυγούστου 2010

Έρευνα στον τομέα των τεχνολογιών των πληροφοριών και των επικοινωνιών: το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο WOUNDMONITOR συμβάλλει στον εντοπισμό των βακτηριδίων και στην επιτάχυνση της επούλωσης των εγκαυμάτων

Πάνω από 4 000 άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο σε ατυχήματα που προκαλούνται από φωτιά, ενώ πολύ περισσότερες χιλιάδες νοσηλεύονται για εγκαύματα. Χάρις στην χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ έρευνα, ειδικοί στον τομέα της ιατρικής θα μπορούν να εντοπίζουν γρηγορότερα τα επιβλαβή βακτηρίδια ή μύκητες που ενδέχεται να ελλοχεύουν στα τραύματα θυμάτων με εγκαύματα και που προκαλούν μόλυνση, επιταχύνοντας τη διάγνωση και τη διαδικασία επούλωσης για αρκετές ημέρες. Μέχρι τώρα, οι γιατροί δεν είχαν άλλη επιλογή από τις μικροβιολογικές εξετάσεις, οι οποίες απαιτούσαν αρκετές ημέρες για να εντοπιστούν τα βακτηρίδια που προκαλούσαν τη μόλυνση. Ερευνητές από τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Λιθουανία και το ΗΒ ανέπτυξαν μια μικρή ηλεκτρονική συσκευή η οποία μπορεί να εντοπίσει τον τύπο βακτηριδίων σε ελάχιστα λεπτά, προσδιορίζοντας τις απειροελάχιστες ποσότητες αερίων που παράγουν τα βακτηρίδια. Όσο νωρίτερα διαγνωστούν οι τυχόν μολύνσεις, τόσο γρηγορότερα μπορούν να αρχίσουν την αγωγή οι ασθενείς, γεγονός το οποίο, με τη σειρά του, μπορεί να μειώσει το κόστος αρκετών μακροχρόνιων νοσοκομειακών νοσηλειών. Η ΕΕ επένδυσε 1,67 εκατομ. ευρώ στην έρευνα στον τομέα των τεχνολογιών των πληροφοριών και των επικοινωνιών και συγκεκριμένα στο έργο Woundmonitor, αναπτύσσοντας μια πετυχημένη πρωτότυπη συσκευή.

Η αρμόδια για το ψηφιακό πρόγραμμα αντιπρόεδρος της Επιτροπής κα Neelie Kroes δήλωσε: "Κάθε καλοκαίρι γινόμαστε μάρτυρες εικόνων φρικτών τραυματισμών που προκαλούνται στο σπίτι ή από δασικές πυρκαγιές. Χάρις στη χρηματοδότηση της ΕΕ, η τεχνολογία που αναπτύχθηκε με το έργο WOUNDMONITOR θα επιταχύνει τον χρόνο διάγνωσης και θα συνδράμει τους ιατρούς στην πολύ ταχύτερη επιλογή της κατάλληλης αγωγής."

Τα περισσότερα εγκαύματα στην ΕΕ συμβαίνουν στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας και είναι συχνότερα στις ευπρόσβλητες ομάδες, όπως είναι οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των μολύνσεων των εγκαυμάτων είναι ζωτικής σημασίας παράγοντες. Ωστόσο, παρά τις προόδους της σύγχρονης ιατρικής, μπορεί να χρειαστούν ακόμη και τρεις ημέρες για μικροβιολογικές εξετάσεις προκειμένου να εντοπιστεί το βακτηρίδιο που ενυπάρχει στο τραύμα. Μόνο μετά τον εν λόγω προσδιορισμό μπορούν οι γιατροί να επιλέξουν την κατάλληλη αγωγή.

Κατά παράδοσιν, οι φοιτητές ιατρικής ασκούνταν στην αναγνώριση των βακτηριδιακών μολύνσεων από τη χαρακτηριστική οσμή τους. Κλινικοί ιατροί και ερευνητές από τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Λιθουανία και το ΗΒ που συμμετείχαν στο έργο WOUNDMONITOR υιοθέτησαν την ίδια προσέγγιση, επικουρούμενοι από τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες των πληροφοριών και των επικοινωνιών (ICT).

Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να προσδιορίσει τύπους βακτηριδίων από την απειροελάχιστη ποσότητα πτητικών αερίων που εκπέμπουν, τα οποία είναι αναγνωρίσιμα από την οσμή. Οι ειδικοί προσδιόρισαν πρωτίστως τους τρεις κύριους τύπους βακτηριδίων: σταφυλόκοκκος, στρεπτόκοκκος και ψευδομονάδες, οι οποίοι ευθύνονται για το 80% περίπου των βακτηριδιακών μολύνσεων στα εγκαύματα. Στη συνέχεια προσδιόρισαν τις πτητικές χημικές ουσίες που εκλύονται από τα βακτηρίδια όταν αυτά πολλαπλασιάζονται. Με τις πληροφορίες αυτές, η ομάδα σχεδίασε μία συσκευή – του μεγέθους περίπου ενός φακέλου A4 – η οποία περιέχει οκτώ ανιχνευτές αερίων. Ο τύπος των απαντήσεων των αισθητήρων αντιστοιχεί στα χαρακτηριστικά των χημικών ουσιών που είναι παρούσες, μέσω των οποίων προσδιορίζονται τα βακτηρίδια.

Η σύνθετη αυτή, πλην όμως πολύ μικρού μεγέθους συσκευή, δοκιμάστηκε σε νοσοκομείο του Μάντσεστερ (ΗΒ) και στο περιφερειακό νοσοκομείο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κάουνας (Λιθουανία). Τα αποτελέσματα υπήρξαν πολύ ικανοποιητικά και οι ερευνητές αξιολόγησαν θετικά τα επίπεδα επικινδυνότητας της συσκευής. Πολλές εμπορικές εταιρείες επέδειξαν ενδιαφέρον για τη συσκευή WOUNDMONITOR και διεξάγονται διαπραγματεύσεις προκειμένου να χρησιμοποιηθεί η συσκευή για εμπορικούς σκοπούς.

Η ΕΕ χρηματοδότησε το έργο με 1,67 εκατομ. ευρώ υπό το Έκτο Πρόγραμμα Πλαίσιο (6ο ΠΠ) Έρευνας.

Για περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το έργο WOUNDMONITOR, παρακαλείστε να ανατρέξετε στον εξής ιστότοπο:

http://www.woundmonitor.manchester.ac.uk/index.html

Περισσότερες περιπτώσεις χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ ερευνητικών επιτυχιών στον τομέα των τεχνολογιών των επικοινωνιών και των πληροφοριών θα παρουσιαστούν στο ICT 2010, τη μεγαλύτερη εκδήλωση στον τομέα των τεχνολογιών των επικοινωνιών και των πληροφοριών στην Ευρώπη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στο διάστημα 27 - 29 Σεπτεμβρίου 2010. Οι δημοσιογράφοι μπορούν να παρευρίσκονται αφού εγγραφούν στην εξής ηλε-διεύθυνση:

http://ec.europa.eu/information_society/events/ict/2010/index_en.htm


Side Bar