Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1035

Bruxelles, 5 august 2010

O premieră în istoria UE: cooperarea consolidată în vederea sprijinirii cuplurilor internaționale este în vigoare

Pentru prima dată în istoria UE, statele membre utilizează procedura cooperării consolidate pentru a impulsiona adoptarea de norme care să permită cuplurilor internaționale să aleagă țara a cărei legislație s-ar aplica în cazul divorțului lor. Decizia de instituire a cooperării consolidate, propusă de Comisia Europeană cu cinci luni în urmă, a fost publicată în Jurnalul Oficial al UE la 22 iulie 2010. Cooperarea consolidată permite unui grup de cel puțin nouă țări să pună în aplicare măsuri în cazul în care nu se ajunge la un acord între cele 27 de state membre. În acest caz, permite unui grup de 14 state membre ale UE să înregistreze progrese cu un regulament care va oferi cuplurilor securitate juridică și va împiedica „precipitarea la tribunal” în caz de divorț, evitându-se astfel proceduri costisitoare din punct de vedere emoțional și financiar. Înainte de a putea intra în vigoare, regulamentul trebuie aprobat de cele 14 țări în cadrul unei reuniuni viitoare a Consiliului. Cooperarea consolidată se aplică deocamdată celor 14 țări ale UE participante, însă li se pot alătura oricând și alte țări.

„Această primă utilizare a cooperării consolidate reprezintă un pas important spre o Uniune Europeană care lucrează în favoarea cetățenilor săi. Dragostea nu cunoaște frontiere și nu are naționalitate. Prin urmare, multe cupluri internaționale au nevoie de securitate juridică în ceea ce privește normele aplicabile situației lor” a afirmat Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie. Au fost exprimate temeri în legătură cu faptul că utilizarea cooperării consolidate ar putea reprezenta sfârșitul integrării europene, așa cum o cunoaștem astăzi. Nu am însă nicio îndoială că acest precedent va adânci integrarea europeană. Sute de mii de cupluri internaționale vor beneficia de aceste noi norme. Având în vedere că propunerea anterioară fusese blocată timp de cinci ani în „ambuteiajul” instituțional, putem spune că UE dispune acum de mijloacele necesare pentru a accelera orice act normativ important.”

La 12 iulie 2010, guvernele statelor membre ale UE au adoptat Decizia Consiliului care autorizează cooperarea consolidată (IP/10/917). Aceasta a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la 22 iulie 2010. Cele 14 țări participante (Austria, Belgia, Bulgaria, Franța, Germania, Italia, Letonia, Luxemburg, Malta, Portugalia, România, Slovenia, Spania și Ungaria) urmează să negocieze și apoi să supună votului propunerea de regulament a Comisiei, care cuprinde normele detaliate care se vor aplica în cazul divorțurilor internaționale. Înainte ca regulamentul respectiv să poată intra în vigoare, cele 14 țări trebuie să îl aprobe în unanimitate și să consulte Parlamentul European.

Propunerea urmărește să protejeze părțile mai vulnerabile în timpul proceselor de divorț. Cuplurile internaționale vor putea cădea de acord asupra legislației care li s-ar aplica în caz de divorț sau de separare legală. Atunci când cuplul respectiv nu reușește să ajungă la un acord în această privință, judecătorii vor putea utiliza o formulă comună pentru a hotărî legislația cărei țări se aplică. Cuplurile vor beneficia astfel de o mai mare securitate juridică, precum și de o mai mare previzibilitate și flexibilitate. Acest lucru va contribui la protejarea soților și a copiilor lor de procese complicate, lungi și dureroase.

Noua soluție va veni în ajutorul cuplurilor de naționalități diferite, al cuplurilor care locuiesc separat în țări diferite sau al celor care locuiesc împreună într-o altă țară decât țara lor de origine. Necesitatea acțiunii UE este evidentă: în 2007, s-au înregistrat peste 1 milion de divorțuri în cele 27 de state membre, dintre care 140 000 (13%) aveau un element „internațional”.

Parlamentul European și-a dat aprobarea pentru măsura de cooperare consolidată la 16 iunie 2010 (IP/10/747). Miniștrii de justiție ai UE și-au dat girul la 4 iunie (MEMO/10/236).

Comisia a propus măsura la 24 martie 2010 (IP/10/347), ca răspuns la o cerere formulată de nouă state membre, nemulțumite de eșecul Consiliului de a înregistra progrese în ceea ce privește adoptarea propunerii Comisiei din 2006 (Grecia a făcut parte inițial din acest grup de țări, însă ulterior și-a retras cererea). De atunci, alte cinci țări – Germania, Belgia, Letonia, Malta și Portugalia – și-au exprimat dorința de a participa la această acțiune a UE (IP/10/628).

Alte țări care vor să participe pot face acest lucru în orice moment. Conform Tratatului de la Lisabona, aceste țări trebuie să notifice mai întâi Consiliului și Comisiei intenția lor de a participa la cooperarea consolidată.

Context

Conform tratatelor UE, cooperarea consolidată este un instrument care permite unui număr de nouă sau mai multe țări să facă progrese în legătură cu o măsură care este importantă, dar care este blocată de o minoritate restrânsă de state membre. Alte țări ale UE își rezervă dreptul de a participa când doresc (articolul 331, Tratatul privind funcționarea UE).

În 2006, Comisia a propus, pentru prima dată, un plan de sprijinire a cuplurilor internaționale, însă acesta nu a beneficiat de susținerea unanimă necesară din partea guvernelor statelor UE. Propunerea de regulament nu afectează legislația națională privind divorțul sau căsătoria.

Pentru mai multe informații

MEMO/10/100

Decizia Consiliului este disponibilă la adresa:

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2010:189:0012:0013:ro:PDF

Propunerile Comisiei pot fi consultate pe pagina Biroului de presă Justiție și afaceri interne:

http://ec.europa.eu/justice_home/news/intro/doc/com_2010_105_en.pdf

Pagina principală de internet a doamnei Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/reding/index_en.htm


Side Bar