Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

IP/09/974

Brussel, 22 juni 2009

Fusies: Commissie keurt de voorgenomen overname van SN Brussels Airlines door Lufthansa onder voorwaarden goed

De Europese Commissie heeft de voorgenomen overname van SN Airholding (SNAH), de holdingmaatschappij van de Belgische commerciële luchtvaartmaatschappij SN Brussels Airlines, door Deutsche Lufthansa AG uit Duitsland overeenkomstig de EU-concentratieverordening goedgekeurd. De Commissie stelt als voorwaarde dat een aantal corrigerende maatregelen die door Lufthansa werden aangeboden om de concurrentiebezwaren van de Commissie uit de weg te ruimen, worden uitgevoerd. In januari 2009 was de Commissie een diepgaand onderzoek begonnen om de mogelijke impact van de geplande overname op het passagiersverkeer op een aantal routes tussen België en Duitsland en België en Zwitserland meer in detail te onderzoeken (zie IP/09/129 ). Het onderzoek bevestigde dat de oorspronkelijk aangemelde transactie op de routes Brussel-Frankfurt, Brussel-München, Brussel-Hamburg en Brussel-Zürich, aanleiding gaf tot concurrentiebezwaren. Om tegemoet te komen aan deze bezwaren stelde Lufthansa een aantal corrigerende maatregelen voor, waaronder een efficiënt en snel mechanisme voor de toewijzing van slots waardoor nieuwkomers vluchten kunnen aanbieden op elk van de vier routes waarop volgens de Commissie concurrentieproblemen zouden ontstaan. Op grond van deze verbintenissen concludeerde de Commissie dat de voorgenomen transactie de daadwerkelijke concurrentie in de Europese Economische Ruimte (EER) of een aanzienlijk deel daarvan niet significant zou belemmeren.

“Het door Lufthansa aangeboden omvangrijke pakket corrigerende maatregelen zal de markttoegang tot de betrokken routes vergemakkelijken en zo alternatieve keuzes voor de passagiers creëren. Nu in de Europese luchtvaartsector een consolidatieproces aan de gang is, doet de Commissie er alles aan om er in het belang van de consumenten voor te zorgen dat zij tussen concurrerende luchtvaartdiensten in Europa kunnen kiezen”, aldus commissaris voor Concurrentie Neelie Kroes .

Lufthansa is een luchtvaartmaatschappij met volledige dienstverlening, met hubs op de luchthavens van Frankfurt en München, en Düsseldorf als thuisbasis. Lufthansa heeft ook zeggenschap over Swiss, met de luchthaven van Zürich als thuisbasis, Air Dolomiti, Eurowings en de lowcostmaatschappij Germanwings. De Commissie heeft het voornemen van Lufthansa om BMI over te nemen op 14 mei 2009 goedgekeurd (zie IP/09/789 ).

SNAH is de holdingmaatschappij van Brussels Airlines, de Belgische commerciële luchtvaartmaatschappij die actief is in het passagiers- en vrachtvervoer. Zij vliegt vooral in Europa en op een aantal bestemmingen in Afrika.

Op 26 januari 2009 startte de Commissie een diepgaand onderzoek (zie IP/09/129 ) omdat zij betreffende een aantal routes tussen België en Duitsland en tussen België en Zwitserland bezwaren had.

Het onderzoek leerde dat de fusie, zoals die oorspronkelijk was aangemeld, een monopolie zou doen ontstaan op de routes van Brussel naar Hamburg en München. Daarnaast bleken er ook mededingingsbezwaren te rijzen op de routes Brussel-Frankfurt en Brussel-Zürich.

Om de bezwaren van de Commissie weg te nemen, heeft Lufthansa voorgesteld slots aan te bieden zodat nieuwkomers op de markt vluchten kunnen aanbieden op elk van de vier routes waarop volgens de Commissie concurrentieproblemen zouden ontstaan. De aangeboden verbintenissen houden een efficiënt en snel mechanisme voor de toewijzing van slots in. Voorts zal elke nieuwkomer "grootvaderrrechten" krijgen over de betrokken slots nadat hij een route gedurende een bepaalde, vooraf vastgestelde periode heeft geëxploiteerd. Verder zijn nog aanvullende maatregelen, zoals interlining-, speciale prorata- of codeshare-overeenkomsten en de deelname aan frequent flyer-programma’s gepland.

Uit het onderzoek van de Commissie is gebleken dat deze verbintenissen de kans vergroten dat nieuwkomers tot de markt zullen toetreden. De maatregelen pakken niet alleen het probleem van de congestie van slots aan, welke een belangrijke toetredingsbelemmering vormt op de problematische routes; zij maken de toegang van andere ondernemingen tot deze routes ook over het algemeen aantrekkelijker.

Meer informatie over deze zaak is beschikbaar op:

http://ec.europa.eu/competition/mergers/cases/index/m106.html#m_5335


Side Bar