Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/09/783

Bryssel den 14 maj 2009

Konsumentskydd: Flygbolagen städar upp sina webbplatser

Idag lägger EU-kommissionen fram resultat som visar att webbplatser som säljer flygbiljetter i EU följer konsumentskyddsreglerna mycket bättre än tidigare. Resultaten finns i en rapport om en 18 månader lång utredning i hela EU för att bekämpa vilseledande marknadsföring och otillbörliga affärsmetoder. Efter en EU-utredning som inleddes i september 2007 (där 15 nationella EU-myndigheter samt Norge deltog) har 115 flygwebbplatser av de 137 kontrollerade bättrat sig. Efter en ytterligare kontroll med oberoende kontrollanter i mars 2009 av 67 stora flygbolag har 52 flygbolag antingen blivit helt rentvådda och åtagit sig att följa kraven i fortsättningen eller svarat omedelbart på kommissionens begäran att rätta till kvarstående problem (se listorna nedan). Under kontrollerna granskades webbplatserna enligt en checklista med 14 punkter som flygbranschen godkänt i förväg. Kommissionen arbetar nu för att införa ett avtal för hela branschen med lika villkor för alla flygbolag i EU och höga krav på webbplatserna.

– Den här EU-omfattande utredningen av flygbolag har lett till stora förändringar av flygwebbplatserna i EU. Men vi kan inte slå oss till ro, för det finns mer att göra. Den här första alleuropeiska utredningen har i alla fall visat att EU kan sätta kraft bakom orden och ge resultat. Nästa steg är ett avtal som täcker hela branschen, och vi kommer att fortsätta att övervaka utvecklingen på det här området, säger konsumentkommissionär Meglena Kuneva.

– Klara och tydliga priser är ett krav enligt flygförordningen. Flygbolagen är skyldiga att uppfylla höga krav i hela branschen, och det är vårt ansvar att se till att alla aktörer följer samma regler. Detta är först och främst viktigt för konsumenterna som vill kunna jämföra priser mellan flygbolag och ha ett riktigt val, säger kommissionens vice ordförande Antonio Tajani som ansvarar för transportpolitiken.

1. Resultat av utredningen av flygbiljettförsäljning 2007

Åtgärderna är nu färdiga i 85 % av fallen. Av de 137 webbplatser som undersökts, vilket motsvarar ungefär 80 flygbolag, har 115 nu rättats (se tabellen i bifogade MEMO/09/238 över läget i mars 2009).

2. Kontroll av flygbolagen

Kontrollen gick ut på att granska alla aspekter av försäljning av flygbiljetter på Internet, bl.a. eftersom två nya EU-rättsakter om starkare konsumentskydd trätt i kraft sedan den första kontrollen i september 2007 (direktivet om otillbörliga affärsmetoder och flygförordningen). Med hjälp av en checklista med 14 punkter som flygbranschen godkänt (se MEMO/09/238) kontrollerades de sju största flygwebbplatserna i alla 27 medlemsstater, vilket täcker totalt 67 flygbolag och omkring 339 miljoner passagerare. Nedan sammanfattas resultaten av kommissionens samråd med flygbolagen efter kontrollen, inbegripet flygbolagens åtaganden (se tabellen i bilaga 1 till pressmeddelandet).

Vad händer nu?

  • Resultaten av kontrollen har lämnas över till de nationella tillsynsmyndigheterna som följer upp kontrollen där det behövs.
  • Kommissionen arbetar med flygbranschen för att få till stånd ett branschtäckande avtal med höga krav, bl.a. övervakning genom fristående parter.
  • I juni 2009 lägger kommissionen fram ett meddelande om tillsyn för att stärka de nationella tillsynsmyndigheternas nätverk (CPC-nätverket) sedan det varit i drift i två år.

Bakgrund:

Utredningens hemsida:

http://ec.europa.eu/consumers/enforcement/sweep/index_en.htm

Bilaga 1

Resultat av kommissionens samråd med flygbolagen efter kontrollen[1].

Flygbolag som uppfyller alla kontrollens krav och som åtagit sig att hålla sina webbplatser på samma nivå i fortsättningen

Air Malta
Blue1
bmi
bmibaby
Estonian Air
Finnair
Iberia
Malmö Aviation
SAS
Sata Air Açores
Sata International
Spanair
TAP
Tarom
TUIfly
Virgin Atlantic

Flygbolag som uppger att problem som uppdagats vid kontrollen redan lösts eller kommer att lösas snart så att alla krav är helt uppfyllda

Adria Airways
Aegean Airlines
Aer Arann
Aer Lingus
Air Berlin
Air Europa
Air One
Alitalia
Austrian Airlines
Binter Canarias
Blue Air
Brussels Airlines
Bulgaria Air
Carpatair
Cimber Sterling
Condor
Cyprus Airways
Cyprus Turkish Airlines
Czech Airlines
Delta Air Lines
EasyJet
Finncomm Airlines
Flybe
LOT
Lufthansa
Luxair
Malév Hungarian Airlines
Meridiana Air
Norwegian Air Shuttle

Pegasus Airlines
Ryanair
Skyways
Swiss
transavia.com
VLM Airlines
Wizz Air


[1] Kontrollen är en faktabaserad undersökning av helhetsläget i flygbranschen. Resultaten har föranlett kommissionen att ta ett politiskt initiativ för att få flygbolagen att följa kraven i checklistan bättre. Resultaten och kommissionens efterföljande åtgärder utgör inte en anklagelse om överträdelse. Endast nationella tillsynsmyndigheter har rätt att formellt utreda överträdelser.


Side Bar