Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/09/783

Bruselj, 14. maja 2009

Potrošniki: napredek pri spletni prodaji letalskih kart

Danes objavljeni rezultati raziskav EU kažejo, da so se evropske spletne strani za prodajo letalskih kart „bistveno spremenile“ v smislu usklajenosti s predpisi o varstvu potrošnikov. To so ugotovitve iz končnega poročila o 18-mesečnem vseevropskem ostrejšem ukrepanju proti zavajajočemu oglaševanju in nepoštenim praksam. Kot posledica preiskave o izvrševanju predpisov EU, ki se je začela septembra 2007 in je vključevala 15 državnih organov EU in Norveško, je bilo od 137 preiskanih spletnih strani letalskih družb 115 popravljenih. Marca letos je bil opravljen dodatni pregled 67 večjih letalskih družb, ki je vključeval anonimno nakupovanje. Za 52 letalskih družb je bilo ugotovljeno, da ustrezajo standardom, katerih se nameravajo držati tudi v prihodnje. Druge so se nemudoma odzvale na posvetovanje Komisije z zavezo, da razrešijo nerazjasnjene zadeve (glej spodnje sezname). Dodatni pregled spletnih strani je temeljil na obsežnem kontrolnem seznamu, ki je zajemal 14 točk in je bil predhodno dogovorjen z letalsko industrijo. Komisija si trenutno prizadeva vzpostaviti dogovor s celotno industrijo, ki bi zagotavljal enake možnosti letalskim družbam po vsej EU in omogočal ohranitev spletnih strani v skladu z visokimi standardi.

Komisarka EU za varstvo potrošnikov Meglena Kuneva je povedala: „Preiskava letalskih družb v Evropi spreminja podobo njihovih spletnih strani po vsej EU. Časa za počivanje na lovorikah ni, saj je treba še veliko storiti. Vendar je prva vseevropska preiskava o izvrševanju predpisov EU pokazala, da ima „ostre zobe“ in da lahko prinese rezultate. Naslednji korak je dogovor s celotno industrijo. Še naprej bomo pozorno spremljali razvoj v sektorju.“

Podpredsednik Antonio Tajani, pristojen za promet, je izjavil: „Zagotavljanje popolne preglednosti cen je po uredbi o letalskih storitvah obvezno. Dolžnost letalskih družb je, da v celotni industriji uporabljajo visoke standarde, naša odgovornost pa je zagotoviti, da vsi akterji upoštevajo enaka pravila. To je za potrošnika, ki želi primerjati cene med letalskimi družbami in sprejeti razumno odločitev, prvotnega in ključnega pomena“.

1. Rezultati preiskave spletne prodaje letalskih kart 2007

Izvršilni ukrepi so zdaj končani v 85 % primerov. Od 137 preiskanih spletnih strani, ki predstavljajo okrog 80 družb, jih je 115 popravljenih (priponka MEMO/09/238 vsebuje tabelo, ki povzema podatke o izvrševanju iz marca 2009).

2. Dodatni pregled spletne prodaje letalskih kart

Namen dodatnega pregleda je izčrpno spremljanje splošnega stanja spletne prodaje letalskih kart ob upoštevanju začetka veljavnosti dveh novih zakonodajnih aktov EU o okrepitvi varstva potrošnikov od prvih pregledov septembra 2007 (direktiva o nepoštenih poslovnih praksah in uredba o letalskih storitvah). Na podlagi 14 meril, dogovorjenih z letalsko industrijo (glej MEMO/09/238), je bilo pregledanih 7 najpomembnejših spletnih strani za prodajo letalskih kart v vseh 27 državah članicah. Te strani zajemajo 67 letalskih družb, skupno pa jih obišče približno 339 milijonov potnikov. Rezultati posvetovanja, ki ga je izvedla Komisija na podlagi ugotovitev dodatnega pregleda, vključno z zavezami letalskih družb, so povzeti spodaj. (glej tabelo Priloge 1 k sporočilu za javnost)

Kateri bodo naslednji koraki?

  • Rezultati dodatnega pregleda so bili poslani nacionalnim izvršilnim organom za morebitne dodatne ukrepe.
  • Komisija sodeluje z letalsko industrijo za dosego dogovora s celotno industrijo za ohranitev standardov, ki bi vključeval spremljanje s strani neodvisne tretje stranke.
  • Komisija bo junija 2009 objavila sporočilo o izvrševanju, da okrepi delo mreže nacionalnih izvršilnih organov (mreža CPC) po prvih dveh letih delovanja.

Ozadje:

Stran o preiskavi http://ec.europa.eu/consumers/enforcement/sweep/index_en.htm

Priloga 1

Tabela z rezultati posvetovanja Komisije z letalskimi družbami na podlagi dodatnega pregleda[1].

Letalske družbe, ki izpolnjuje vse standarde dodatnega pregleda in so se zavezale ohraniti svoje spletne strani na tej ravni

Air Malta
Blue1
bmi
bmibaby
Estonian Air
Finnair
Iberia
Malmö Aviation
SAS
Sata Air Açores
Sata International
Spanair
TAP
Tarom
TUIfly
Virgin Atlantic

Letalske družbe, ki so potrdile, da so zadeve, ugotovljene z dodatnim pregledom, že obravnavale, ali pa so se zavezale, da jih bodo obravnavale v kratkem, da zagotovijo popolno izpolnjevanje standardov

Adria Airways
Aegean Airlines
Aer Arann
Aer Lingus
Air Berlin
Air Europa
Air One
Alitalia
Austrian Airlines
Binter Canarias
Blue Air
Brussels Airlines
Bulgaria Air
Carpatair
Cimber Sterling
Condor
Cyprus Airways
Cyprus Turkish Airlines
Czech Airlines
Delta Air Lines
EasyJet
Finncomm Airlines
Flybe
LOT
Lufthansa
Luxair
Malév Hungarian Airlines
Meridiana Air
Norwegian Air Shuttle

Pegasus Airlines
Ryanair
Skyways
Swiss
transavia.com
VLM Airlines
Wizz Air


[1] Dodatni pregled je študija ugotavljanja dejstev, ki odražajo splošno stanje v letalski industriji. Ugotovitve so spodbudile politično pobudo Komisije za izboljšanje usklajenosti z merili s kontrolnega seznama. Te ugotovitve in nadaljnje dejavnosti Komisije ne pomenijo trditve, da gre za kršitev. Samo nacionalni izvršilni organi lahko uradno preiščejo kršitve.


Side Bar