Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/09/783

Brüsszel, 2009. május 14.

Fogyasztóügy: a légitársaságok megkezdték a jegyárusító honlapok „megtisztítását”

Fokozatos változás tapasztalható a fogyasztóvédelmi szabályok betartása terén a repülőjegyet árusító európai weboldalakon – derül ki a ma közzétett uniós felmérés eredményeiből. A megállapítások egy 18 hónapig tartó, a félrevezető reklámok és tisztességtelen eljárások ellen indított folyamatot lezáró jelentésben olvashatók. Az EU-15 nemzeti hatóságai, valamint Norvégia részvételével zajló, 2007 szeptemberében indított, a fogyasztóügyi szabályozás végrehajtására irányuló európai uniós vizsgálat eredményeképpen a megvizsgált 137 weboldal közül 115 légitársaság honlapját javították ki. Emellett 2009 márciusában egy – független próbavásárlással történő – „állapotfelmérési” folyamat során 67 jelentősebb légitársaságból 52 kapott „jó bizonyítványt” és vállalta az addigi színvonal megőrzését, illetve reagált haladéktalanul a Bizottság megkeresésére, és elkötelezte magát a fennmaradó problémák orvoslására (ld. az alábbi listákat). Az állapotfelmérés során a vizsgált weboldalakat a légiszállítási ágazat által előzetesen jóváhagyott, 14 pontból álló átfogó ellenőrző listával vetették össze. A Bizottság jelenleg az egész ágazatra kiterjedő megállapodás életre hívásán dolgozik azért, hogy Unió-szerte kellő mozgásteret biztosítson a légitársaságok számára, ugyanakkor a weboldalak továbbra is eleget tegyenek a magas minőségi elvárásoknak.

Meglena Kuneva, az uniós fogyasztóügyért felelős biztos a következőket mondta: „A légitársaságok egész Európára kiterjedő vizsgálata átalakítja a repülőjegyet árusító weboldalakat Unió-szerte. Ennyivel azonban nem elégedhetünk meg: a munkát tovább kell folytatni. A jogszabályok végrehajtására irányuló európai vizsgálat első szakasza ugyanakkor bebizonyította, hogy képes eredményeket hozni. A következő lépés az egész iparágra kiterjedő megállapodás kidolgozása, és emellett továbbra is szigorúan figyelemmel kísérjük az ágazatban jelentkező fejleményeket."

Antonio Tajani, a Bizottság közlekedésért felelős alelnöke a következőket mondta: „a légiszolgáltatásokról szóló rendelet értelmében kötelező az árak teljes mértékű átláthatóságának biztosítása. A légitársaságok feladata a magas színvonal biztosítása az egész iparágban; a mi felelősségünk pedig azt szavatolni, hogy valamennyi játékos betartsa ugyanazokat a szabályokat. A fogyasztó számára, aki össze akarja hasonlítani a különböző légitársaságok árait, hogy valóban ő választhasson, ez az első és legfontosabb.

1. A 2007-es repülőjegy-eladási „nagytakarítás” vizsgálat eredményei

A jogszabályok végrehajtására irányuló intézkedéseket mára az esetek 85%-ában lezárták. A vizsgált 137 weboldalból – amely mintegy 80 társaságot jelent – 115-öt már kiigazítottak (ld. a csatolt feljegyzés összefoglaló táblázatát, amely 2009. március végéig tartalmazza az adatokat – MEMO/09/238).

2. A légitársaságok állapotfelmérési tanulmánya

Az állapotfelmérés célja az volt, hogy átfogóan ellenőrizze az online repülőjegy-eladás általános helyzetét, figyelembe véve a két új uniós jogszabály (a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról szóló irányelv és a légiszolgáltatásokról szóló rendelet) hatálybalépését is, amely az első, 2007. szeptemberi ellenőrzések óta szigorította a fogyasztóvédelmet. A légiszállítási ágazattal egyeztetett 14 pontos ellenőrző lista (ld. MEMO/09/238) alapján az állapotfelmérés a 27 tagállam hét legfontosabb, repülőjegyet árusító honlapját vizsgálta – ez összesen 67 légitársaságot és mintegy 339 millió utast érintett. A tanulmány megállapításai – beleértve a légitársaságok kötelezettségvállalásai – alapján a Bizottság által végzett konzultációs folyamat eredményei az alábbiakban foglalhatók össze. (ld. a sajtóközlemény 1. mellékletének táblázatát)

Mi következik ezután?

  • Az állapotfelmérési folyamat eredményeit továbbították a nemzeti végrehajtási hatóságokhoz, hogy ha szükséges, további lépéseket tehessenek az adott ügyben.
  • A Bizottság a légiszállítási iparággal az egész ágazatra kiterjedő megállapodás létrehozásán dolgozik a magas színvonal fenntartása érdekében, a harmadik fél általi ellenőrzést is beleértve.
  • A Bizottság 2009 júniusában közleményt terjeszt elő a fogyasztóvédelmi joganyag végrehajtásáról, hogy megerősítse a nemzeti hatóságok két éve működő fogyasztóvédelmi együttműködési (Consumer Protection Cooperation, CPC) hálózatának munkáját.

Háttér:

A „nagytakarításról”:

http://ec.europa.eu/consumers/enforcement/sweep/index_en.htm

1. melléklet

A Bizottság az állapotfelmérési tanulmány alapján a légitársaságokkal folytatott konzultációja eredményeit bemutató táblázat[1].

Az állapotfelmérés valamennyi kritériumának megfelelő légitársaságok, amelyek kötelezettséget vállaltak arra, hogy fenntartják weboldalaik eddigi színvonalát

Air Malta
Blue1
bmi
bmibaby
Estonian Air
Finnair
Iberia
Malmö Aviation
SAS
Sata Air Açores
Sata International
Spanair
TAP
Tarom
TUIfly
Virgin Atlantic

Légitársaságok, amelyek kötelezettséget vállaltak arra, hogy az állapotfelmérés során felmerült kérdésekkel már foglalkoznak vagy azokat rövidesen napirendre tűzik annak biztosítása érdekében, hogy valamennyi kritériumnak megfeleljenek

Adria Airways
Aegean Airlines
Aer Arann
Aer Lingus
Air Berlin
Air Europa
Air One
Alitalia
Austrian Airlines
Binter Canarias
Blue Air
Brussels Airlines
Bulgaria Air
Carpatair
Cimber Sterling
Condor
Cyprus Airways
Cyprus Turkish Airlines
Czech Airlines
Delta Air Lines
EasyJet
Finncomm Airlines
Flybe
LOT
Lufthansa
Luxair
Malév Hungarian Airlines
Meridiana Air
Norwegian Air Shuttle
Pegasus Airlines
Ryanair
Skyways
Swiss
transavia.com
VLM Airlines
Wizz Air


[1] Az állapotfelmérés a légiszállítási iparág általános helyzetét vizsgáló ténymegállapító tanulmány. Megállapításai nyomán a Bizottság politikai kezdeményezést indított az ellenőrző listán szereplő elemek betartásának javítása érdekében. E megállapítások és a Bizottság nyomon követési tevékenységei nem jelentik szabálysértés fennállásának megállapítását. A szabálysértések hivatalos vizsgálata kizárólag a nemzeti végrehajtási hatóságok hatáskörébe tartozik.


Side Bar