Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/09/783

Bryssel 14. toukokuuta 2009

Lentoyhtiöt siistivät lipunmyyntisivustojaan

Tänään julkistetut EU:n laajuisen selvityksen tulokset osoittavat, että lentoyhtiöiden lipunmyyntisivustot ovat nyt selvästi entistä paremmin kuluttajansuojasäännösten mukaisia. Havainnot esitetään loppuraportissa, joka koskee puolitoista vuotta kestänyttä EU:n laajuista hanketta harhaanjohtavan mainonnan ja sopimattomien menettelyjen kitkemiseksi. EU:n laajuinen selvitys sääntöjen noudattamisesta lentolippujen myynnissä käynnistettiin syyskuussa 2007, ja siihen osallistui viranomaisia 15 EU-maasta ja Norjasta. Sen seurauksena 137 tutkitusta lentoyhtiöiden sivustosta 115 on nyt korjattu. Maaliskuussa 2009 tehtiin lisäksi ”terveystarkastus”, joka koski 67 merkittävää lentoyhtiötä ja jossa menetelmänä käytettiin riippumatonta haamuasiointia. Tutkituista yhtiöistä 52 sai puhtaat paperit ja sitoutui toimimaan jatkosakin sääntöjen mukaisesti tai reagoi viipymättä komission suosituksiin ja sitoutui korjaamaan puutteet (lisätietoja jäljempänä). Terveystarkastuksessa tutkittiin verkkosivustoja kattavan, lentoyhtiöiden kanssa ennalta sovitun 14-kohtaisen tarkistuslistan mukaisesti. Komissio valmistelee nyt koko alaa koskevaa sopimusta, jonka avulla luotaisiin tasapuoliset toimintaedellytykset lentoyhtiöille koko EU:ssa ja pidettäisiin sivustot laadukkaina.

EU:n kuluttajansuojakomissaari Meglena Kuneva totesi, että nyt tehty Euroopan laajuinen tarkastelu on muuttanut lentoyhtiöiden verkkosivustoja kautta EU:n.”Laakereille ei kuitenkaan pidä jäädä lepäämään, vaan työtä on jatkettava. Mutta tämä ensimmäinen Euroopan laajuinen selvitys on osoittanut, että tällä tavoin voidaan saada tuloksia aikaan. Seuraava vaihe on koko toimialaa koskevan sopimuksen tekeminen, ja komissio aikoo seurata alalla tapahtuvaa kehitystä tiiviisti”, Kuneva sanoi.

Liikenteestä vastaavan komission varapuheenjohtajan Antonio Tajanin mukaan lentoliikenneasetus edellyttää täydellistä hintojen avoimuutta. Lentoyhtiöiden velvollisuutena on ottaa käyttöön tiukat vaatimukset koko alalla, ja komission vastuulla on varmistaa, että kaikki toimijat noudattavat samoja sääntöjä. Tämä on ensiarvoisen tärkeää, jotta kuluttajat voisivat verrata eri lentoyhtiöiden hintoja ja tehdä tosiasioihin perustuvia valintoja.

1. Vuonna 2007 tehdyn lentolippujen myyntiä koskeneen tehotarkastuksen tulokset

Verkkosivut on korjattu noin 85 prosentissa tapauksista. Kartoituksessa tutkittiin noin 80 lentoyhtiön yhteensä 137 verkkosivustoa. Näistä 115 on nyt korjattu. (Liitteenä olevan MEMO/09/238 muistion yhteenvetotaulukossa esitetään korjauksiin liittyvät tiedot maaliskuun 2009 lopulta.)

2. Lentoyhtiöiden ”terveystarkastus”

Terveystarkastuksen tarkoituksena on tarkastella kattavasti kokonaistilannetta lentolippujen verkkomyynnissä niin, että otetaan huomioon myös se, että syyskuussa 2007 tehtyjen ensimmäisten tarkastusten jälkeen on tullut voimaan kaksi uutta kuluttajansuojaa parantavaa EU-säädöstä (sopimattomia kaupallisia menettelyitä koskeva direktiivi ja lentoliikenneasetus). Terveystarkastuksessa käytettiin lentoliikennealan kanssa sovittua 14-kohtaista tarkistuslistaa (ks. MEMO/09/238), ja tarkasteltiin seitsemää tärkeintä lentoyhtiön verkkosivustoa kaikissa 27 jäsenvaltiossa. Tarkastelun piiriin kuului 67 lentoyhtiötä ja kaikkiaan noin 339 miljoonaa matkustajaa. Tutkimuksen tulosten perusteella komissio kuuli lentoyhtiöitä. Kuulemisen tuloksista ja lentoyhtiöiden tekemistä sitoumuksista esitetään yhteenveto jäljempänä (ks. taulukko tiedotteen liitteessä 1).

Jatkotoimet

  • Terveystarkastuksen tulokset on toimitettu kansallisille täytäntöönpanoviranomaisille tarvittavia jatkotoimenpiteitä varten.
  • Komissio työskentelee lentoyhtiöiden kanssa, jotta saataisiin aikaan koko alaa koskeva sopimus laatutason ylläpitämiseksi. Yhtenä toimintamuotona olisi riippumattoman kolmannen osapuolen suorittama seuranta.
  • Komissio antaa kesäkuussa 2009 täytäntöönpanoa koskevan tiedonannon, jonka tarkoituksena on tukea kaksi vuotta toimineen kansallisten täytäntöönpanoviranomaisten verkoston työtä (kuluttajansuojaa käsittelevä yhteistyöverkosto).

Taustaa:

Tehotarkastuksen verkkosivut:

http://ec.europa.eu/consumers/enforcement/sweep/index_en.htm

Liite 1

Terveystarkastuksen[1] tulosten perusteella käytyjen komission ja lentoyhtiöiden välisten neuvottelujen tulokset

Lentoyhtiöt, joiden toiminta on kaikkien terveystarkastuksen kriteerien mukaista ja jotka ovat sitoutuneet pitämään verkkosivunsa vaatimusten mukaisina.

Air Malta
Blue1
bmi
bmibaby
Estonian Air
Finnair
Iberia
Malmö Aviation
SAS
Sata Air Açores
Sata International
Spanair
TAP
Tarom
TUIfly
Virgin Atlantic

Lentoyhtiöt, jotka ovat ilmoittaneet, että terveystarkastuksen yhteydessä esiin nousseet puutteet on korjattu tai korjataan pian, jotta toiminta olisi kaikkien vaatimusten mukaista.

Adria Airways
Aegean Airlines
Aer Arann
Aer Lingus
Air Berlin
Air Europa
Air One
Alitalia
Austrian Airlines
Binter Canarias
Blue Air
Brussels Airlines
Bulgaria Air
Carpatair
Cimber Sterling
Condor
Cyprus Airways
Cyprus Turkish Airlines
Czech Airlines
Delta Air Lines
EasyJet
Finncomm Airlines
Flybe
LOT
Lufthansa
Luxair
Malév Hungarian Airlines
Meridiana Air
Norwegian Air Shuttle

Pegasus Airlines
Ryanair
Skyways
Swiss
transavia.com
VLM Airlines
Wizz Air


[1] ”Terveystarkastus” on selvitys lentoliikennealan yleisestä tilanteesta. Havaintojen perusteella komissio on tehnyt poliittisen aloitteen, jonka tarkoituksena on parantaa vaatimustenmukaisuutta tarkistuslistalla olevien aiheiden osalta. Nämä havainnot ja niihin liittyvät komission jatkotoimenpiteet eivät merkitse sitä, että säännöksiä olisi rikottu. Vain kansalliset täytäntöönpanoviranomaiset voivat virallisesti tutkia rikkomuksia.


Side Bar