Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/09/783

Bruxelles, den 14. maj 2009

Forbrugere: Luftfartsselskaberne rydder op i deres online-billetsalg

Nye resultater af en EU-undersøgelse af europæiske luftfartsselskabers praksis for online-billetsalg er i dag blevet offentliggjort, og de viser, at luftfartsselskaberne har ændret adfærd, så de i højere grad følger forbrugerbeskyttelsesreglerne. Resultaterne fremgår af den endelige rapport om en 18 måneder lang indsats for at bekæmpe vildledende reklame og urimelig handelspraksis. Der blev i september 2007 indledt en nærmere undersøgelse i samarbejde med myndighederne i 15 medlemsstater og i Norge med henblik på håndhævelse af EU-reglerne, og som følge heraf har luftfartsselskaberne korrigeret 115 hjemmesider ud af de 137, der blev undersøgt. Efter en supplerende kontrol, der omfattede uafhængige anonyme testindkøb i marts 2009 hos 67 større luftfartsselskaber, har 52 luftfartsselskaber enten fået en "ren tilstandsrapport" og har forpligtet sig til at opretholde samme standard eller har straks reageret på Kommissionens henvendelser med løfte om at løse de resterende problemer (jf. nedenstående lister). I forbindelse med den supplerende kontrol blev der anvendt en omfattende tjekliste med 14 punkter, der først var blevet godkendt af luftfartssektoren, og som hjemmesiderne derefter blev tjekket efter. Kommissionen arbejder nu på at udarbejde en aftale, der omfatter hele sektoren, så luftfartsselskaberne i hele EU får samme handelsvilkår og forpligter sig til at ajourføre deres hjemmesider efter en høj standard.

Meglena Kuneva, EU-kommissær for forbrugere, sagde: "Denne EU-undersøgelse af luftfartsselskaberne har betydet, at luftfartsselskaberne i hele EU har ændret deres hjemmesiders udseende. Men vi må ikke bare lade stå til, der er stadig meget at gøre. Denne første EU-dækkende undersøgelse er dog blevet taget yderst alvorligt og har skabt resultater. Næste skridt bliver en aftale, som skal omfatte hele sektoren, og vi vil forsætte med at overvåge udviklingen i sektoren meget nøje."

Antonio Tajani, næstformand for Kommissionen og EU-kommissær for transport, sagde: "Ifølge forordningen om luftfartsaftaler har luftfartselskaberne pligt til at gøre priserne fuldt gennemskuelige. Luftfartsselskaberne har pligt til at anvende høje standarder over hele linjen. Det er vort ansvar at sikre, at alle spillere overholder de samme regler. Det er af største betydning for forbrugeren, der gerne vil kunne sammenligne de forskellige luftfartsselskabers priser, så de kan træffe et fornuftigt valg."

1. Resultaterne af "Rent hus"-undersøgelsen af flybilletsalg i 2007

Håndhævelsen er nu fuldført i 85 % af sagerne. Af de 137 hjemmesider, der blev undersøgt, og som omfattede ca. 80 luftfartsselskaber, er de 115 nu blevet korrigeret (se det sammenfattende skema i vedlagte MEMO/09/238 med oplysninger om håndhævelsen pr. ultimo marts 2009).

2. Den supplerende kontrol af luftfartsselskaberne

Den supplerende kontrol var en omfattende overvågning af den overordnede situation vedrørende online-flybilletsalget, hvor der samtidig skulle tages højde for, at to nye EU-retsakter om fremme af forbrugerbeskyttelse var trådt i kraft siden den første "Rent hus"-aktion i september 2007 (direktivet om urimelig handelspraksis og forordningen om luftfartsaftaler). Ved hjælp af en tjekliste med 14 punkter, der var godkendt af luftfartssektoren (jf. MEMO/09/238), kontrollerede man de syv største hjemmesider for flybilletsalg i alle 27 medlemsstater. Det berørte 67 luftfartsselskaber og omkring 339 mio. passagerer i alt. Resultaterne af den høring, som Kommissionen gennemførte på grundlag af undersøgelsesresultaterne, herunder de løfter, luftfartsselskabernes har afgivet, er sammenfattet nedenfor (se skemaet i bilag 1 til pressemeddelelsen).

Hvad sker der nu?

  • Resultaterne af den supplerende kontrol er videregivet til de nationale håndhævelsesmyndigheder, der om nødvendigt følger op herpå
  • Kommissionen arbejder sammen med luftfartssektoren for at få udarbejdet en aftale, der omfatter hele sektoren, og som skal omhandle opretholdelse af standarder, herunder tilsyn ved en uafhængig tredjepart
  • Kommissionen fremsætter i juni 2009 en meddelelse om håndhævelse med henblik på at styrke arbejdet i netværket af nationale håndhævelsesmyndigheder (netværket for forbrugerbeskyttelsessamarbejde), der nu har fungeret i to år.

Baggrund:

Yderligere oplysninger om "Rent hus"-aktionen findes på adressen

http://ec.europa.eu/consumers/enforcement/sweep/index_en.htm

Bilag 1

Skema over resultaterne af Kommissionens høring af luftfartsselskaberne efter den supplerende kontrol[1].

Luftfartsselskaber, der overholdt alle standarder under den supplerende kontrol, og som forpligter sig til at opretholde samme niveau for deres hjemmesider

Air Malta
Blue1
bmi
bmibaby
Estonian Air
Finnair
Iberia
Malmö Aviation
SAS
Sata Air Açores
Sata International
Spanair
TAP
Tarom
TUIfly
Virgin Atlantic

Luftfartsselskaber, der har erklæret, at de problemer, der blev konstateret ved den supplerende kontrol, allerede er blevet løst eller snarest vil blive løst for at sikre, at alle standarder overholdes til fulde

Adria Airways
Aegean Airlines
Aer Arann
Aer Lingus
Air Berlin
Air Europa
Air One
Alitalia
Austrian Airlines
Binter Canarias
Blue Air
Brussels Airlines
Bulgaria Air
Carpatair
Cimber Sterling
Condor
Cyprus Airways
Cyprus Turkish Airlines
Czech Airlines
Delta Air Lines
EasyJet
Finncomm Airlines
Flybe
LOT
Lufthansa
Luxair
Malév Hungarian Airlines
Meridiana Air
Norwegian Air Shuttle
Pegasus Airlines
Ryanair
Skyways
Swiss
transavia.com
VLM Airlines
Wizz Air


[1] Den supplerende kontrol er en undersøgelse af den overordnede situation i luftfartssektoren. Resultaterne har givet Kommissionen anledning til at tage politisk initiativ til at forbedre opfyldelsen af kravene på tjeklisten. Disse resultater og Kommissionens opfølgning heraf udgør ikke en påstand om overtrædelse af bestemmelserne. Kun de nationale håndhævelsesmyndigheder kan formelt efterforske lovovertrædelser.


Side Bar