Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/09/783

Брюксел, 14 май 2009 г.

Защита на потребителите: Авиокомпаниите привеждат уебсайтовете си за продажба на билети в съответствие с добрите практики

Новите данни за ЕС, публикувани днес, показват рязка промяна в уебсайтовете за продажба на самолетни билети в Европа по отношение на съответствието им с правилата за защита на потребителите. Констатациите са част от окончателен доклад за резултатите от 18-месечния процес в целия ЕС за премахване на подвеждащата реклама и нелоялните практики. В резултат от разследването за правоприлагане, започнато през септември 2007 г. от националните власти на 15 държави-членки на ЕС и Норвегия, бяха приведени в съответствие 115 от общо 137 разследвани уебсайта на авиокомпании. Вследствие от допълнителния „преглед на състоянието“, при който през март 2009 г. бяха извършени анонимни покупки на билети от сайтове на 67 големи авиокомпании, 52 от тях получиха „чисто свидетелство“, като поеха задължението да продължат да спазват същите стандарти, или незабавно откликнаха на консултациите на Комисията, ангажирайки се да коригират нерешените проблеми (вж. списъка по-долу). При прегледа уебсайтовете бяха проверени съгласно подробен списък в 14 точки, предварително договорен със сектора на въздушния транспорт. Понастоящем Комисията работи върху изготвянето на споразумение, което да обхване целия сектор и да осигури равнопоставеност на авиокомпаниите навсякъде в ЕС, както и да запази високите стандарти на уебсайтовете.

Европейският комисар по въпросите на потребителите Меглена Кунева заяви: „Това общоевропейско разследване променя начина, по който изглеждат уебсайтовете на авиокомпаниите от всички държави на ЕС. Няма място за проява на самодоволство; остава ни още работа. Но този първи етап от европейското разследване за правоприлагане показа, че действията ни са ефикасни и резултатни. Следващата стъпка ще се изрази в подписването на споразумение, обхващащо целия сектор, и ще продължим да наблюдаваме отблизо развитието на сектора.“

Антонио Таяни, заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за транспорта, заяви: „Прилагането на пълна прозрачност по отношение на цените е задължение съгласно регламента за въздухоплавателните услуги. Налагането на високи стандарти за целия сектор е задължение за авиокомпаниите; на нас се пада отговорността да гарантираме спазването на едни и същи правила от всички участници. Това е от основно значение за потребителя, който иска да може да сравнява цените на различните авиокомпании и да прави реален избор.

1. Резултати от разследването във връзка с продажбите на самолетни билети от авиокомпаниите за 2007 г.

На този етап действията по правоприлагане са завършени при 85 % от случаите. Вече са коригирани 115 от общо 137 разследвани уебсайта, представляващи около 80 компании (вж. обобщаващата таблица в приложеното MEMO/09/238 за състоянието по отношение на правоприлагането към края на март 2009 г.).

2. Прегледът на състоянието по отношение на авиокомпаниите

С прегледа на състоянието се целеше провеждането на цялостно наблюдение на ситуацията в областта на продажбите на самолетни билети в интернет, при отчитане влезлите в сила след първите проверки през септември 2007 г. два нови законодателни текста в интерес на защитата на потребителите (директивата относно нелоялните търговски практики и регламента за въздухоплавателните услуги). Въз основа на списъка в 14 точки, договорен със сектора на въздушния транспорт (вж. MEMO/09/238), прегледът на състоянието обхвана 7-те главни уебсайта на авиокомпании от 27-те държави-членки на ЕС, или общо 67 авиокомпании и приблизително 339 милиона пътници. Резултатите от процеса на консултации, проведени от Комисията въз основа на констатациите от проучването, включително ангажиментите, поети от авиокомпаниите, са обобщени по-долу (вж. таблицата в приложение 1 към настоящото съобщение за пресата).

Каква е следващата стъпка?

  • Резултатите от прегледа бяха предадени на националните правоприлагащи органи, които да предприемат по-нататъшни действия при необходимост.
  • Комисията си сътрудничи с представителите на въздухоплавателния сектор за изготвянето на споразумение, обхващащо целия сектор, с цел поддържане на стандартите, включващо и наблюдение от страна на независима трета страна.
  • През юни 2009 г. Комисията ще представи Съобщение относно правоприлагането, с цел консолидация на работата на мрежата на националните правоприлагащи органи (Мрежа за сътрудничество в областта на защитата на потребителите) след първите две години от нейното функциониране.

Контекст:

Уебстраница: http://ec.europa.eu/consumers/enforcement/sweep/index_en.htm.

Приложение 1

Таблица, показваща резултатите от консултациите, проведени от Комисията с авиокомпаниите въз основа на прегледа на състоянието[1].

Авиокомпании, които отговарят на всички стандарти на прегледа на състоянието и поемат задължение за запазване на уебстраниците си на същото ниво

Air Malta
Blue1
bmi
bmibaby
Estonian Air
Finnair
Iberia
Malmö Aviation
SAS
Sata Air Açores
Sata International
Spanair
TAP
Tarom
TUIfly
Virgin Atlantic

Авиокомпании, които предоставят гаранции, че проблемите, констатирани при прегледа на състоянието, вече са разрешени или ще бъдат разрешени в кратък срок, за да се гарантира пълно съответствие със стандартите

Adria Airways
Aegean Airlines
Aer Arann
Aer Lingus
Air Berlin
Air Europa
Air One
Alitalia
Austrian Airlines
Binter Canarias
Blue Air
Brussels Airlines
Bulgaria Air
Carpatair
Cimber Sterling
Condor
Cyprus Airways
Cyprus Turkish Airlines
Czech Airlines
Delta Air Lines
EasyJet
Finncomm Airlines
Flybe
LOT
Lufthansa
Luxair
Malév Hungarian Airlines
Meridiana Air
Norwegian Air Shuttle

Pegasus Airlines
Ryanair
Skyways
Swiss
transavia.com
VLM Airlines
Wizz Air


[1] Прегледът на състоянието представлява проучване за установяване на фактите, което разглежда цялостното положение на сектора на въздушния транспорт. Констатациите от него дадоха импулс за политическа инициатива на Комисията с цел подобряване на съответствието с критериите от списъка. Тези констатации и последващите действия на Комисията не представляват твърдение за нарушение. Единствено националните правоприлагащи органи могат да проведат официално разследване за нарушения.


Side Bar