Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE PT SK

IP/09/749

Bruselj, 12. maja 2009

Znane evropske prestolnice kulture za leti 2012 in 2013

Svet EU je danes za evropski prestolnici kulture za leto 2012 imenoval portugalsko mesto Guimarães in Maribor, leta 2013 pa bo ta naziv pripadal mestu Marseille v Provansi (Francija) in slovaškim Košicam. Odločitev Sveta temelji na priporočilu izbirne komisije iz jeseni 2008.

Ján Figel’, evropski komisar za izobraževanje, usposabljanje, kulturo in večjezičnost, je povedal: „Vesel sem, da lahko štirim mestom čestitam ob njihovem imenovanju za evropske prestolnice kulture. Ta naziv, ki ima dolgoleten in odličen sloves, za izbrano mesto pomeni, da je leto dni v središču pozornosti, kar prinaša velike možnosti za lokalni razvoj. Veseli me, da je nov postopek, po katerem sta bili izbrani prestolnici za leto 2013, spodbudil močno konkurenco in veliko zanimanje javnosti, o čemer pričata veliko število prijavljenih mest in visoka kakovost njihovih vlog za pridobitev naziva.“

Guimarães in Maribor: evropski prestolnici kulture 2012

Državam članicam EU Portugalski in Sloveniji bo v letu 2012 pripadla čast za gostitev dogodka evropske prestolnice kulture. Portugalska je za svojo evropsko prestolnico kulture predlagala Guimarães, Slovenija pa Maribor. Na podlagi splošne ocene v skladu z merili iz leta 2006 je skupina neodvisnih strokovnjakov ocenila predloga in jeseni 2008 priporočila Svetu, da za evropski prestolnici kulture 2012 imenuje ti dve mesti. To je Svet storil danes.

Marseille (Provansa) in Košice: evropski prestolnici kulture 2013

Naziv evropske prestolnice kulture za leto 2013 pa je bil podeljen na podlagi novega izbirnega postopka v dveh krogih, ki sta ga izvedli zadevni državi članici. Izbirna komisija je na podlagi ustreznih meril najbolje ocenila kandidaturi mesta Marseille v Provansi in Košic, ki sta tako požela zmago v Franciji in na Slovaškem. V skladu s tem je Svet danes ti dve mesti imenoval za evropski prestolnici kulture 2013.

Priprave na dogodek

Današnje uradno imenovanje je le začetek postopka priprav na leto evropske prestolnice kulture. Dolgoletne priprave so namreč odločilnega pomena za uspeh dogodka. Pri pripravah na dogodek in njegovem izvajanju je med drugim ključno dejavno sodelovanje države in lokalnih oblasti, tudi v obliki finančne pomoči.

Dogodek evropske prestolnice kulture ima zelo pozitivne družbene in gospodarske učinke, vključno s turizmom. Obseg tega celoletnega dogodka prinaša številne izzive. Za spoprijemanje z njimi in pomoč mestom pri pripravah trenutno poteka postopek spremljanja in svetovanja, ki ga organizira Komisija. Spremljevalna skupina bo mestom nudila konstruktivne nasvete in skrbela za to, da bodo izpolnjeni cilji, dogovorjeni v izbirnem postopku. Če bodo mesta te cilje dejansko dosegla, hkrati pa upoštevala nasvete spremljevalne skupine, bodo prejela nagrado Meline Mercouri za prizadevanja na pripravah.

Letošnji evropski prestolnici kulture sta Vilna (Litva) in Linz (Avstrija), naslednje leto si bodo naziv delili nemški Essen, madžarski Pécs ter turški Istanbul, leta 2011 pa finski Turku in estonski Talin.

Več informacij:

Evropska komisija: evropske prestolnice kulture

http://ec.europa.eu/culture/our-programmes-and-actions/doc413_en.htm

Evropske prestolnice kulture 2012 in 2013

http://www.maribor2012.si/si/

http://guimaraes2012.com/

http://www.marseille-provence2013.fr/

http://www.kosice13.sk/en/


Side Bar