Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/09/740

Bruxelles, 12.05.2009

Cipuri mici cu potențial mare: noile recomandări ale UE asigură respectarea vieții private de către codurile de bare ale secolului XXI

Europenii ar trebui să poată controla cipurile inteligente - o piață mondială care se preconizează că va crește de cinci ori în următorii zece ani – fiind totuși în același timp capabili să le utilizeze cu ușurință pentru simplificarea vieții de zi cu zi. Există deja peste 6 miliarde de cipuri inteligente, dispozitive microelectronice care pot fi integrate într-o diversitate de obiecte de uz cotidian, de la frigidere la cartelele de autobuz. Cu ajutorul tehnologiei de identificare prin frecvență radio (Radio Frequency Identification – RFID), cipurile pot prelucra automat date atunci când sunt apropiate de dispozitive de „citire” care le activează, le recepționează semnalul radio și fac schimb de date cu ele. Sunt în cartelele pe care le utilizați pentru a intra în birou și în cardurile inteligente cu care vă plătiți taxele de autostradă. Comisia Europeană a adoptat astăzi un set de recomandări prin care se asigură faptul că toți cei implicați în proiectarea sau exploatarea de tehnologii bazate pe cipuri inteligente respectă dreptul fundamental al persoanelor la viață privată și la protecția datelor cu caracter personal, cuprins în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene proclamată la 14 decembrie 2007.

„Cipurile inteligente, o tehnologie promițătoare pentru viitor, ne pot ușura viața în multe feluri. Vorbim de obiecte banale care devin deodată inteligente, conectându-se la o rețea și făcând schimb de informații. Gândiți-vă la frigidere inteligente care vă anunță că laptele este expirat sau la ambalaje inteligente pentru alimente, care îi avertizează pe părinți cu privire la posibile alergii”, a declarat Viviane Reding, comisarul UE pentru societatea informațională și media. „Utilizarea de mici cipuri inteligente pentru a permite comunicarea între obiecte prezintă un clar potențial economic. Dar europenii nu trebuie să fie luați niciodată prin surprindere de noile evoluții tehnologice. De aceea, Comisia a adoptat astăzi recomandări ferme adresate industriei de profil. Consumatorii europeni trebuie să aibă încredere că, dacă vine vorba de datele lor personale, viața lor privată va rămâne la adăpost chiar și într-un mediu tehnologic în schimbare. Prin urmare, Comisia dorește ca tehnologia RFID să permită consumatorilor să controleze securitatea datelor lor personale, acesta fiind cel mai bun mod de a asigura succesul său economic. În definitiv, cota Europei pe piața mondială a cipurilor inteligente va atinge 35% în următorii opt ani.”

Cipurile inteligente (sau dispozitivele de identificare radio) pot avea și au deja un impact enorm asupra activității întreprinderilor, asupra serviciilor publice și a produselor de consum, de la eficientizarea reciclării și a serviciilor de sănătate la reducerea timpului de așteptare pentru plata taxelor de autostradă și pentru recuperarea bagajelor în aeroporturi.

Pentru a se asigura că Europa este pregătită pentru aceste schimbări, Comisia a prezentat astăzi următoarele principii vizând protejarea vieții private și a datelor cu caracter personal în cursul utilizării cipurilor inteligente:

  • Consumatorii ar trebui să poată decide dacă produsele pe care le cumpără din magazine folosesc sau nu cipuri inteligente. La cumpărarea unui produs cu cipuri inteligente, acestea ar trebui dezactivate automat, imediat și gratuit la punctul de vânzare, cu excepția cazului în care consumatorul optează pentru păstrarea lor în funcțiune și cere în mod explicit acest lucru. Se pot acorda exceptări, de exemplu pentru a se evita impunerea unor sarcini inutile comercianților cu amănuntul, însă numai după ce se evaluează impactul cipului asupra vieții private.
  • Companiile sau autoritățile publice care utilizează cipuri inteligente ar trebui să ofere consumatorilor informații simple și clare, din care aceștia să înțeleagă dacă datele lor cu caracter personal vor fi utilizate, ce tip de date se colectează (cum ar fi numele, adresa, data nașterii) și în ce scop sunt colectate acestea. De asemenea, acestea ar trebui să eticheteze în mod clar dispozitivele care „citesc” informațiile stocate în cipurile inteligente, pentru ca acestea să poată fi identificate, și să pună la dispoziție un punct de contact de unde cetățenii să poată obține mai multe informații.
  • Asociațiile și organizațiile din domeniul comerțului cu amănuntul ar trebui să atragă atenția consumatorilor asupra produselor care conțin cipuri inteligente, prin adoptarea unui semn comun la nivel european care să indice prezența unui cip inteligent într-un produs.
  • Înainte de a utiliza cipuri inteligente, companiile și autoritățile publice ar trebui să realizeze evaluări ale impactului în ceea ce privește protecția vieții private și a datelor. Aceste evaluări, supervizate de autoritățile naționale însărcinate cu protecția datelor, ar trebui să asigure faptul că datele cu caracter personal sunt în siguranță și bine protejate.

În 2008 s-au vândut, la nivel mondial, 2,2 miliarde de dispozitive RFID, cum ar fi cele utilizate pentru plata taxelor de autostradă sau pentru identificarea containerelor de transport, dintre care aproximativ o treime s-au vândut în Europa. Potrivit estimărilor, piața mondială a dispozitivelor RFID s-a ridicat la 4 miliarde EUR în 2008 și urmează să crească până la circa 20 miliarde EUR până în 2018.

Context:

În 2006, Comisia Europeană a lansat o consultare publică (IP/06/289) cu privire la realizarea și utilizarea de cipuri inteligente (sau de tehnologii de identificare prin frecvență radio). Pe baza acestei consultări, Comisia a adoptat ulterior, în martie 2007, o comunicare (IP/07/332) în care arăta că publicul așteaptă măsuri suplimentare de protecție a vieții private și a datelor. Recomandarea adoptată astăzi, a cărei elaborare s-a bazat pe consultarea tuturor părților interesate, inclusiv furnizorii și utilizatorii acestei tehnologii, organismele de standardizare, organizațiile consumatorilor, grupurile din cadrul societății civile și sindicatele, constituie un răspuns la aceste așteptări și vizează crearea de condiții echitabile pentru industria europeană de profil, respectând în același timp dreptul la viață privată al persoanelor. Statele membre au acum la dispoziție doi ani pentru a informa Comisia cu privire la măsurile pe care intenționează să le ia pentru a asigura îndeplinirea obiectivelor din recomandare. În termen de trei ani, Comisia va prezenta un raport cu privire la implementarea recomandării, inclusiv o analiză a impactului acesteia asupra companiilor și a autorităților publice care utilizează cipuri inteligente, precum și asupra cetățenilor.

Recomandarea poate fi consultată la:

http://ec.europa.eu/information_society/policy/rfid/index_en.htm

MEMO/09/232


Side Bar