Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/09/716

Bruselj, 7. maja 2009

Južni koridor: EU in partnerske države zavezane razvoju

Evropska komisija in češko predsedstvo EU bosta jutri na vrhu o razvoju južnega koridorja za energetiko in promet v Pragi gostila partnerske tretje države. Predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso in predsednik vlade Češke republike Mirek Topolánek se bosta sestala z voditelji partnerskih držav iz osrednje Azije, južnega Kavkaza, Mašreka in Bližnjega vzhoda. Udeleženci vrha bodo razpravljali o dejanskih možnostih za razvoj južnega koridorja za energetiko in promet, zlasti o dobavi zemeljskega plina EU po koridorju. Na vrhu se bodo prvič na najvišji ravni sestali možni partnerji južnega koridorja in razpravljali o skupnih interesih, izjava z vrha pa bo prva formalna zaveza držav potrošnic in proizvajalk ter tranzitnih držav o pogojih za uspeh koridorja. Predsednika Barrosa bo na vrhu spremljal komisar Piebalgs.

Predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso je povedal: „Po štirih letih poglobljenega dialoga z energetskimi partnerji iz osrednje Azije, južnega Kavkaza, Mašreka in Bližnjega vzhoda smo danes z dejanskimi zavezami za uresničitev južnega koridorja, vključno s transkaspijsko povezavo, naredili korak naprej. Vrh ponuja edinstveno priložnost, da se zberejo vsi ključni akterji v regiji in poskušajo povečati energetsko varnost Evropske unije ter da se začne sodelovanje, ki bo koristilo vsem vpletenim.“

Vrh skupaj organizirata češko predsedstvo in Evropska komisija. Udeležile se ga bodo naslednje partnerske države: Azerbajdžan, Egipt, Gruzija, Irak, Kazahstan, Turčija, Turkmenistan in Uzbekistan. Na vrhu bodo kot opazovalci prisotni tudi predstavniki Ruske federacije, Združenih držav in Ukrajine. Udeležili se ga bodo tudi predstavniki mednarodnih finančnih institucij (EIB, EBRD in Svetovne banke).

Cilj vrha je zagotoviti močno politično podporo in dejanske zaveze za razvoj južnega koridorja, vključno s transkaspijsko povezavo. To bi moralo vključevati zaveze držav proizvajalk energije, tranzitnih držav in držav potrošnic vzdolž koridorja ter olajšati dobavo energetskih virov iz kaspijske regije in Bližnjega vzhoda v EU. Na vrhu se bodo obravnavali tudi prometni vidiki poti po južnem koridorju.

EU je nedavno začela izvajati ambiciozen načrt za povečanje energetske varnosti. Južni koridor ima v okviru te strategije pomembno vlogo kot bistvena pobuda na področju energetske infrastrukture, ki prispeva k večji raznolikosti energetskih virov in poti za oskrbo EU.

Dodatne informacije o sodelovanju EU na področju energetike z državami osrednje Azije in Kavkaza so na voljo na spletni strani

http://ec.europa.eu/energy/international/international_cooperation/caucasus_central_asia_en.htm.

Dodatne informacije o zunanji energetski politiki EU so na voljo na spletni strani

http://ec.europa.eu/external_relations/energy/index_en.htm.

Dodatne informacije o drugem strateškem pregledu energetske politike so na voljo na spletni strani

http://ec.europa.eu/energy/strategies/2008/2008_11_ser2_en.htm.


Side Bar