Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/09/716

Bruxelles, 7 mai 2009

Coridorul sudic: UE și țările partenere se angajează să avanseze

Comisia Europeană și președinția cehă a UE vor găzdui mâine, la Praga, un summit pe tema dezvoltării coridorului sudic pentru energie și transport, la care vor participa țările terțe partenere. Președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, și prim-ministrul Republicii Cehe, Mirek Topolánek, se vor întâlni cu liderii țărilor partenere din Asia Centrală, Caucazul de Sud, Mashrek și Orientul Mijlociu. Participanții la summit vor discuta despre modalitățile concrete de continuare a dezvoltării coridorului sudic pentru energie și transport, în special despre aprovizionarea UE cu gaze naturale prin intermediul coridorului. Summitul reprezintă prima ocazie cu care partenerii potențiali din coridorul sudic se întâlnesc la cel mai înalt nivel pentru a discuta despre interesele comune, iar declarația summitului va conține primele angajamente formale ale statelor consumatoare, producătoare și de tranzit privind condițiile necesare pentru a se asigura succesul coridorului. Pe parcursul summitului, președintele Barroso va fi însoțit de comisarul Piebalgs.

Președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a declarat: „După patru ani de dialog intensiv cu partenerii noștri energetici din Asia Centrală, Caucazul de Sud, Mashrek și Orientul Mijlociu, astăzi avansăm, angajându-ne în mod concret să realizăm coridorul sudic, inclusiv legătura transcaspică. Acest summit reprezintă o ocazie unică de a reuni toți actorii-cheie din regiune pentru a discuta despre creșterea securității energetice a Uniunii Europene, precum și de a lansa cooperarea care va aduce beneficii tuturor părților implicate”.

Acest summit este un eveniment organizat în comun de președinția cehă și Comisia Europeană. Țările partenere participante sunt: Azerbaidjan, Egipt, Georgia, Irak, Kazahstan, Turcia, Turkmenistan și Uzbekistan. La summit vor participa, de asemenea, reprezentanți ai Federației Ruse, Statelor Unite și Ucrainei, în calitate de observatori. Reprezentanții instituțiilor financiare internaționale (BEI, BERD și Banca Mondială) vor fi de asemenea prezenți.

Obiectivul summitului este de a oferi un puternic sprijin politic și angajamente concrete privind dezvoltarea coridorului sudic, inclusiv a interconexiunii transcaspice. Acest lucru presupune ca țările producătoare, de tranzit și consumatoare de energie să își asume angajamente în ceea ce privește coridorul și ar facilita aprovizionarea UE cu resurse de energie din regiunea caspică și Orientul Mijlociu. Summitul abordează, de asemenea, aspecte legate de transportul pe ruta coridorului sudic.

UE a lansat recent un plan ambițios de consolidare a securității energetice. În cadrul acestei strategii, coridorul sudic joacă un rol important, reprezentând o inițiativă majoră în domeniul infrastructurii energetice care contribuie la diversificarea surselor energetice și a rutelor de aprovizionare a UE.

Pentru informații suplimentare privind cooperarea UE cu țările din Asia Centrală și Caucaz în domeniul energetic, puteți consulta:

http://ec.europa.eu/energy/international/international_cooperation/caucasus_central_asia_en.htm

Pentru informații suplimentare privind politica energetică externă a UE, puteți consulta:

http://ec.europa.eu/external_relations/energy/index_en.htm

Pentru informații suplimentare privind cea de-a doua revizuire strategică a politicii energetice, puteți consulta:

http://ec.europa.eu/energy/strategies/2008/2008_11_ser2_en.htm


Side Bar