Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/09/716

Brussel, 7 mei 2009

De zuidelijke corridor: de EU en haar partnerlanden verbinden zich tot verdere stappen

De Europese Commissie en het Tsjechische voorzitterschap organiseren morgen in Praag een topontmoeting met derde landen die als partnerland betrokken zijn bij de ontwikkeling van de zuidelijke corridor voor energie en vervoer. De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, en de eerste minister van Tsjechië, Mirek Topolánek, zullen er de leiders van partnerlanden uit Centraal-Azië, de zuidelijke Kaukasus, de Mashrek en het Midden-Oosten ontmoeten. De deelnemers aan de top zullen bespreken hoe concreet vooruitgang kan worden geboekt bij de ontwikkeling van de zuidelijke corridor voor energie en vervoer, en met name wat de leveringen van aardgas aan de EU langs deze corridor betreft. Dit is de eerste keer dat potentiële partners in de zuidelijke corridor elkaar op het hoogste niveau ontmoeten om hun gezamenlijke belangen te bespreken. In de verklaring die naar aanleiding van deze top wordt opgesteld, zullen verbruiks-, productie- en transitlanden zich er voor het eerst formeel toe verbinden de nodige voorwaarden te scheppen om van deze corridor een succes te maken. Voorzitter Barroso zal op deze top worden vergezeld door commissaris Piebalgs.

“Na vier jaar van intensieve dialoog met onze energiepartners uit Centraal-Azië, de zuidelijke Kaukasus, de Mashrek en het Midden-Oosten wordt vandaag een belangrijke stap vooruit gezet. Er worden namelijk concrete verbintenissen aangegaan om de zuidelijke corridor, inclusief de trans-Kaspische link, te verwezenlijken. Deze topontmoeting is een unieke kans om alle belangrijke betrokkenen in de regio bijeen te brengen, om de voorzieningszekerheid van de Europese Unie te vergroten en om samenwerking tot stand te brengen waar iedereen baat bij heeft", aldus José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie.

Deze top is een gezamenlijke organisatie van het Tsjechische voorzitterschap en de Europese Commissie. De deelnemende partnerlanden zijn Azerbeidzjan, Egypte, Georgië, Irak, Kazachstan, Turkije, Turkmenistan en Oezbekistan. Vertegenwoordigers van de Russische Federatie, de Verenigde Staten en Oekraïne zullen de top als waarnemer bijwonen. Ook de vertegenwoordigers van de internationale financiële instellingen (EIB, EBRD en de Wereldbank) zullen aanwezig zijn.

Het doel van de top is sterke politieke steun en concrete verbintenissen tot stand te brengen met het oog op de ontwikkeling van de zuidelijke corridor, inclusief de trans-Kaspische link, en verbintenissen van verbruiks-, productie- en transitlanden langs de corridor. Dit zou de levering van energieproducten uit het Kaspische gebied en het Midden-Oosten aan de EU vergemakkelijken. Tijdens de top zal ook aandacht worden besteed aan de vervoersgerelateerde aspecten van de zuidelijke corridor.

De EU heeft recentelijk het startschot gegeven voor een ambitieus plan om haar energievoorzieningszekerheid te verbeteren. De zuidelijke corridor, een belangrijk initiatief op het gebied van energie-infrastructuur dat bijdraagt tot de diversifiëring van energiebronnen en leveringsroutes naar de EU, speelt een prominente rol in deze strategie.

Voor nadere informatie over de samenwerking op energiegebied tussen de EU en de landen uit Centraal-Azië en de Kaukasus:

http://ec.europa.eu/energy/international/international_cooperation/caucasus_central_asia_en.htm

Voor nadere informatie over het externe energiebeleid van de EU:

http://ec.europa.eu/external_relations/energy/index_en.htm

Voor nadere informatie over de tweede strategische energiebeleidsevaluatie:

http://ec.europa.eu/energy/strategies/2008/2008_11_ser2_en.htm


Side Bar