Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/09/716

Brüsszel, 2009. május 7.

A déli folyosó: az EU és a partnerországok elkötelezik magukat az előrelépés mellett

Az energiaügyet és közlekedést szolgáló déli folyosó kialakításával foglalkozó holnapi prágai csúcstalálkozón az Európai Bizottság és az EU cseh elnöksége házigazdaként fogadja a partner harmadik országokat. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, valamint Mirek Topolánek cseh miniszterelnök találkozik a közép-ázsiai, dél-kaukázusi, Mashreq-térségbeli és közel-keleti partnerországok vezetőivel. A csúcstalálkozó résztvevői megvitatják, hogy hogyan lehetne konkrét előrelépéseket tenni az energiaügyet és közlekedést szolgáló déli folyosó kialakítása terén, különös tekintettel a folyosón keresztül az EU-ba érkező földgázkészletekre. A csúcstalálkozó az első alkalom, hogy a déli folyosó potenciális partnerei legmagasabb szinten találkoznak közös érdekeik megvitatása céljából, és a csúcstalálkozó eredményeként születő nyilatkozat lesz a fogyasztó, termelő és tranzitállamok első hivatalos kötelezettségvállalása a folyosó sikerre viteléhez szükséges feltételekről. Barroso elnököt Andris Piebalgs biztos kíséri a csúcstalálkozóra.

José-Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a következőképpen nyilatkozott: „A közép-ázsiai, dél-kaukázusi, Mashreq-térségbeli és közel-keleti energiapartnereinkkel folytatott négy évig tartó intenzív tárgyalások után ma konkrét kötelezettségvállalásokkal lépünk előre ahhoz, hogy ténylegesen létrehozzuk a déli folyosót, ideértve a Kaszpi-tengert átszelő útvonalat is. E csúcstalálkozó egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy a régió valamennyi kulcsfontosságú szereplőjét összehozzuk azzal a céllal, hogy fokozzuk az Európai Unió energiaellátásának biztonságát, és egy valamennyi érintett számára előnyös együttműködést bocsássunk útjára".

A csúcstalálkozót a cseh elnökség és az Európai Bizottság közösen szervezi. A csúcstalálkozón Azerbajdzsán, Egyiptom, Grúzia, Irak, Kazahsztán, Törökország, Türkmenisztán és Üzbegisztán partnerként, az Orosz Föderáció, az Egyesült Államok és Ukrajna, valamint a nemzetközi pénzügyi intézetek (EBB, EBRD és a Világbank) képviselői pedig megfigyelőként vesznek részt.

A csúcstalálkozó célja, hogy erőteljes politikai támogatást biztosítson, és konkrét kötelezettségvállalásokat tegyen a déli folyosó – ideértve a Kaszpi-tengert átszelő útvonalat is – kialakítása tekintetében. E kötelezettségvállalások többek között a folyosó mentén elhelyezkedő energiatermelő, tranzit- és fogyasztó országoktól származnak, és várhatóan megkönnyítik az energiakészletek kaszpi-tengeri és közel-keleti régióból az EU-ba történő eljutását. A csúcstalálkozó a déli folyosón keresztül vezető útvonal közlekedési szempontjaival is foglalkozik.

Az EU nemrégiben ambiciózus tervet kezdett megvalósítani energiabiztonságának megerősítése céljából. E stratégián belül – az energiaügyi infrastruktúra egyik fő kezdeményezéseként – fontos szerepet játszik a déli folyosó, amely hozzájárul az EU-készleteket biztosító energiaforrások és útvonalak diverzifikálásához.

Az EU közép-ázsiai és kaukázusi országokkal kialakított energiaügyi együttműködésével kapcsolatban további információk az alábbi weboldalon találhatók:

http://ec.europa.eu/energy/international/international_cooperation/caucasus_central_asia_en.htm

Az EU külső energiapolitikájával kapcsolatban további információk az alábbi weboldalon találhatók:

http://ec.europa.eu/external_relations/energy/index_en.htm

Az energiapolitika 2. stratégiai felülvizsgálatával kapcsolatban további információk az alábbi weboldalon találhatók:

http://ec.europa.eu/energy/strategies/2008/2008_11_ser2_en.htm


Side Bar