Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/09/716

Bryssel 7. toukokuuta 2009

EU ja kumppanimaat sitoutuvat edistämään eteläistä energia- ja liikennekäytävähanketta

Euroopan komissio ja EU:n puheenjohtajamaa Tšekki isännöivät huomenna Prahassa EU:n ulkopuolisten kumppanimaiden kanssa pidettävää Southern Corridor -huippukokousta, jonka aiheena on eteläinen energia- ja liikennekäytävä. Euroopan komission puheenjohtaja José Manuel Barroso ja Tšekin pääministeri Mirek Topolánek tapaavat Keski-Aasian, Etelä-Kaukasian ja Lähi-idän kumppanimaiden johtajia. Huippukokouksen osanottajat keskustelevat tavoista, joilla voitaisiin konkreettisesti edistää eteläisen energia- ja liikennekäytävän kehittämistä, ja erityisesti maakaasun toimittamista EU:hun. Mahdolliset eteläisen käytävän kumppanimaat kokoontuvat huippukokouksessa ensimmäistä kertaa korkeimmalla tasolla keskustelemaan yhteisistä eduistaan. Huippukokouksessa annettavassa julkilausumassa kuluttaja-, tuottaja- ja kauttakulkuvaltiot antavat ensimmäiset viralliset sitoumukset, joita käytävän onnistunut toteuttaminen edellyttää. Puheenjohtaja Barroson lisäksi kokoukseen osallistuu komissaari Piebalgs.

Euroopan komission puheenjohtaja José Manuel Barroso totesi, että – EU:n ja sen Keski-Aasiassa, Etelä-Kaukasiassa ja Lähi-idässä sijaitsevien kumppanien käytyä asiasta neljä vuotta intensiivistä keskustelua – eteläistä käytävää koskeva hanke, Transkaspian-yhteys mukaan lukien, on nyt etenemässä konkreettisin sitoumuksin. Huippukokous tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tuoda kaikki alueen tärkeimmät toimijat yhteen ja lisätä näin Euroopan unionin energiavarmuutta sekä käynnistää yhteistyö, josta on etua kaikille osapuolille.

Puheenjohtajamaa Tšekki ja Euroopan komissio järjestävät huippukokouksen yhdessä. Kokoukseen osallistuvat kumppanimaat ovat Azerbaidžan, Egypti, Georgia, Irak, Kazakstan, Turkki, Turkmenistan ja Uzbekistan. Venäjän, Yhdysvaltojen ja Ukrainan edustajat osallistuvat kokoukseen tarkkailijoina. Paikalla on myös kansainvälisten rahoituslaitosten (Euroopan investointipankki, Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki ja Maailmanpankki) edustajia.

Huippukokouksen tavoitteena on antaa eteläisen käytävän ja Transkaspian-yhteyden kehittämiselle vahva poliittinen tuki ja tehdä konkreettisia sitoumuksia. Sitoumuksia tekisivät käytävän varrella olevat energian tuottaja-, kauttakulku- ja kuluttajamaat, mikä helpottaisi energian toimittamista Kaspianmeren alueelta ja Lähi-idästä EU:hun. Huippukokouksessa käsitellään myös liikenteeseen liittyviä eteläisen käytävän näkökohtia.

EU on äskettäin alkanut toteuttaa kunnianhimoista suunnitelmaa energiavarmuutensa lisäämiseksi. Tässä strategiassa eteläisellä käytävällä on tärkeä merkitys. Se on merkittävä energiainfrastruktuurihanke, jolla monipuolistetaan energian lähteitä ja toimitusreittejä.

Lisätietoja EU:n energiayhteistyöstä Keski-Aasian ja Kaukasian maiden kanssa:

http://ec.europa.eu/energy/international/international_cooperation/caucasus_central_asia_en.htm

Lisätietoja EU:n ulkoisesta energiapolitiikasta:

http://ec.europa.eu/external_relations/energy/index_en.htm

Lisätietoja toisesta strategisesta energiakatsauksesta:

http://ec.europa.eu/energy/strategies/2008/2008_11_ser2_en.htm


Side Bar