Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/09/67

Bruxelles, 19 ianuarie 2009

Previziuni intermediare pentru 2009-2010: încetinirea economică se accentuează, fiind însă urmată de o creștere înainte de sfârșitul anului 2009

Conform previziunilor, creșterea PIB în Uniunea Europeană ar urma să se diminueze cu aproximativ 1,8% în 2009, înainte de a se redresa ușor în 2010, cu 0,5%. Acesta este rezultatul impactului crizei financiare intensificate asupra economiei reale, și anume recesiunea mondială aferentă crizei, manifestată prin reducerea considerabilă a schimburilor comerciale mondiale și a producției manufacturiere și, în anumite țări, prin corecțiile de pe piața imobiliară. Consumul și investițiile din sectorul public vor oferi însă o gură de oxigen. Atenuarea presiunilor inflaționiste a contribuit, de asemenea, la creșterea consumului privat. Măsurile fiscale discreționare anunțate încă din august 2008 vor limita încetinirea creșterii PIB cu aproximativ ¾ puncte procentuale în anul acesta. Se preconizează că amploarea recesiunii economice va avea un impact semnificativ asupra ratei de ocupare a forței de muncă și a finanțelor publice.

„Măsurile de stabilizare a pieței financiare, politicile monetare mai suple și planurile de redresare economică ne vor permite să oprim deteriorarea economiei și să creăm condițiile pentru o relansare progresivă în a doua parte a anului. Prioritatea majoră este punerea efectivă în aplicare a respectivelor măsuri: îmbunătățirea fluxurilor de credit la prețuri rezonabile și implementarea rapidă a pachetelor de stimulare fiscală pentru a încuraja investițiile și consumul privat. Pentru a spori gradul de încredere, este esențial, de asemenea, ca statele membre să se angajeze în mod explicit să inverseze tendința de deteriorare a finanțelor publice de îndată ce se va ajunge din nou la o situație economică normală, pentru a asigura astfel viabilitatea pe termen mediu și lung a finanțelor publice”, a afirmat Joaquín Almunia, comisarul pentru afaceri economice și monetare.

Conform previziunilor intermediare publicate astăzi[1], creșterea economică ar fi scăzut în 2008 cu aproximativ 1% atât în UE, cât și în zona euro, față de pragul puțin sub 3% din 2007. În 2009, PIB real ar urma să scadă brusc, cu aproximativ 1,8% în UE și cu 1,9% în zona euro, urmând apoi să crească cu aproximativ ½% în 2010.

Economia mondială în recesiune în 2009

Conform estimărilor, activitatea economică la nivel mondial a scăzut considerabil în ultimul trimestru al anului 2008. Scăderile reflectate de sondajele recente și în ceea ce privește, printre altele, numărul de comenzi arată că această situație s-ar putea menține pe termen scurt. Este de așteptat ca recesiunea economică să se extindă puternic, cu repercusiuni negative care vor afecta din ce în ce mai mult economiile de piață emergente. Pentru 2009, creșterea mondială a PIB ar urma să încetinească ajungând la 0,5% (față de 3,3% în 2008 și de media excepțională de 5% pentru perioada 2004-2007). Începând din a doua jumătate a anului 2009, creșterea mondială ar urma să se accentueze treptat, însă într-un ritm moderat, odată cu îmbunătățirea situației pieței financiare și cu apariția efectelor flexibilizării politicilor macroeconomice (mai ales în SUA). În general, creșterea PIB la nivel mondial ar urma să se ridice la aproximativ 2¾% în 2010.

Economia UE lovită la rândul său din plin

În al treilea trimestru al anului 2008, PIB a scăzut cu 0,2% atât în zona euro, cât și în UE, ceea ce înseamnă că zona euro a cunoscut prima sa recesiune tehnică, dat fiind că PIB a scăzut timp de două trimestre consecutive. Date fiind încetinirea continuă, constatată în sondajele efectuate în diverse sectoare și țări, precum și deteriorarea considerabilă a altor indicatori de bază în cursul celui de al patrulea trimestru, se preconizează că PIB va continua să scadă în primul semestru al acestui an. Încetinirea ar urma să ia amploare în numeroase țări din cauza crizei financiare, a ciclului mondial și, în anumite state membre, a prăbușirii pieței imobiliare. Diminuarea atât a cererii private, cât și a cererii externe nete ar urma să frâneze semnificativ creșterea PIB, care nu va beneficia decât de consumul și de investițiile din sectorul public.

În special investițiile private, care jucau un rol esențial în redresarea activității economice, se confruntă cu o încetinire bruscă ca urmare a unei scăderi semnificative a ratei de utilizare a capacităților, deteriorării perspectivelor economice și înăspririi condițiilor de finanțare.

Agravarea șomajului și a deficitelor

Situația de pe piața muncii a început să se înrăutățească în majoritatea statelor membre în 2008. Reacționând cu un oarecare decalaj la evoluțiile la nivelul creșterii PIB, creșterea ratei de ocupare a forței de muncă ar urma să fie negativă în acest an, rata ocupării forței de muncă în UE scăzând cu 3½ milioane de locuri de muncă. Ca urmare, rata șomajului ar crește până la 8¾% în UE (și 9¼% în zona euro) în 2009, urmând apoi să crească și în 2010.

Degradarea perspectivelor economice ar urma să se repercuteze asupra finanțelor publice, care vor avea, de asemenea, de suferit de pe urma inversării tendinței la nivelul veniturilor suplimentare față de anii precedenți, a unei structuri a creșterii bazate în general mai puțin pe impozite, precum și a efectelor măsurilor discreționare importante adoptate sau anunțate de statele membre (care reprezentau aproximativ 1% din PIB al UE pentru 2009 în momentul încheierii acestor previziuni). Prin urmare, deficitul global ar urma să crească în acest an în UE cu mai mult decât dublul său, ajungând la 4½% în 2009 (raportul fiind de aproximativ 1¾% față de 4% în zona euro).

Inflația ar urma să scadă rapid

Presiunile inflaționiste se atenuează rapid. Scumpirea bruscă a produselor de bază care a propulsat inflația spre un nivel record în cursul verii 2008 a fost oprită de atunci, în paralel cu degradarea rapidă a perspectivelor privind creșterea la nivelul UE și la nivel mondial, precum și cu deteriorarea piețelor muncii. Aceste elemente constituie cadrul pentru o reajustare constând în cifre mai scăzute în estimările privind inflația față de previziunile din toamnă. Inflația prețurilor de consum ar urma astfel să scadă de la 3,7% în 2008 în UE (3,3% în zona euro) la 1,2% (1,0% în zona euro) în 2009 și la puțin sub 2% în 2010 în ambele zone.

Incertitudini majore în conjunctura actuală

Previziunile actuale sunt înconjurate în continuare de mari incertitudini, economia mondială confruntându-se cu cea mai gravă criză de la al doilea război mondial. Riscurile care amenință perspectivele de creștere sunt echilibrate. Pe de o parte, impactul crizei financiare (inclusiv asupra sectorului imobiliar) și amploarea „buclei de reacție negativă” între sectorul financiar și sectorul real al economiei. Pe de altă parte, creșterea ar putea fi mai puternică decât se preconizează, dacă, de exemplu, pachetele fiscale vor restabili încrederea investitorilor și consumatorilor mai rapid decât s-a prevăzut. De asemenea, riscurile legate de perspectivele privind inflația par a fi și ele echilibrate, în funcție de evoluțiile prețurilor produselor de bază și de deteriorarea perspectivelor economice la scară mondială.

Un raport mai detaliat este disponibil la adresa:

http://ec.europa.eu/economy_finance/thematic_articles/article13727_en.htm

Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED


[1] Comisia publică în general previziunile sale intermediare în februarie, însă doar pentru principalele șapte economii și pentru inflația și creșterea din anul curent. Exercițiul actual seamănă mai curând cu previziunile din primăvară și din toamnă și se justifică prin deteriorarea extrem de rapidă a situației și a perspectivelor economice începând din toamnă și prin necesitatea de a reflecta această deteriorare în evaluarea anuală a programelor de stabilitate și convergență ale statelor membre.


Side Bar