Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/09/67

Brüsszel, 2009. január 19.

Időközi előrejelzések a 2009-2010 közötti időszakra: erőteljesebb lassulás, de 2009 vége előtt ismét növekedés várható

A várakozások szerint az Európai Unió bruttó nemzeti összterméke 2009-ben 1,8%-kal csökken, mielőtt 2010-ben mérsékelt, 0,5%-os fellendülést mutatna. Ez a fokozódó pénzügy válság reálgazdasági hatásainak, a világkereskedelem és a világ össztermelése ebből következő súlyos visszaesésének, és egyes országokban a lakáspiaci korrekciónak tudható be. Az állami kiadások és állami beruházások azonban enyhíthetik ezt a problémát. Az inflációs nyomás enyhülése is hozzájárul a magánfogyasztás serkentéséhez. A tagállamok által 2008 augusztusa óta bejelentett, saját hatáskörben hozott pénzügyi intézkedések körülbelül háromnegyed százalékponttal enyhítik a GDP növekedésének idei visszaesését. A gazdaság hanyatlása az előrejelzési időszak során lényeges hatással jár majd a foglalkoztatásra és az államháztartásra.

„A pénzügyi piac stabilizálására szolgáló intézkedések, a monetáris politika lazítása és a gazdaságélénkítési tervek lehetővé teszik a gazdaság idei visszaesésének megállítását, és megteremtik az év második felében várt fokozatos fellendülés feltételeit. Jelenleg a legfontosabb az, hogy ezek az intézkedések eredményesek legyenek: az ésszerű áron nyújtott hitelezés visszaállítása és a pénzügyi ösztönző csomagok gyors végrehajtása serkenteni fogja a beruházásokat és magánfogyasztást. A bizalom helyreállítása érdekében fontos továbbá, hogy a tagállamok kifejezett kötelezettséget vállaljanak a megbomlott államháztartási egyensúly helyreállítására amint a gazdaság visszatér a rendes kerékvágásba, mert így biztosítható az államháztartás közép- és hosszú távú fenntarthatósága” nyilatkozta Joaquín Almunia gazdasági és pénzügyi biztos.

A ma kiadott előre hozott időközi előrejelzés[1] szerint a gazdasági növekedés a 2007-ben mért közel 3%-ról 2008-ban várhatóan 1% körüli értékre csökkent az EU-ban és az euróövezetben egyaránt. 2009-ben a reál GDP várhatóan meredeken, az EU 1,8%-kal, míg az euróövezetben 1,9%-kal fog zuhanni, mielőtt 2010-ben körülbelül fél százalékkal emelkedne.

Idén recesszióba süllyed a világgazdaság

Az adatok alapján 2008 utolsó negyedévére vonatkozóan a gazdasági tevékenység jelentős visszaesésére számítunk világszerte. A közelmúltban végzett vizsgálatok és a rendelésállományok által tükrözött visszaesés azt jelzi, hogy ez a tendencia rövid távon valószínűleg folytatódni fog. A számos ágazatra kiterjedő gazdasági lassulás továbbgyűrűző hatásait egyre inkább megérzik a fejlődő piacgazdaságok. 2009 egészében a világ GDP növekedése az előrejelzések szerint 0,5%-ra csökken (a 2008-ban mért 3,3%-kal és a 2004-2007 közötti időszak kivételesen magas 5%-os értékkel szemben). A pénzügyi piacok helyzetének javulásával és a makrogazdasági politika (többek között az egyesül államokban bekövetkező) enyhülésével 2009 második felétől kezdve fokozatos és mérsékelt globális növekedésre számíthatunk. A globális GDP növekedés 2010-ben várhatóan 2,75% körül alakul.

Súlyos következmények az EU gazdaságára nézve

2008 harmadik negyedévében mind az euróövezet, mind az EU GDP-je 0,2%-kal csökkent. Ez azt jelzi, hogy fennállása óta először az euróövezet technikai recesszióba süllyedt, mivel a GDP két egymást követő negyedévben is zsugorodott. A számos ágazatra és országra kiterjedő vizsgálati adatok további csökkenést mutatnak, és az egyéb fontos mutatók negyedik negyedévben bekövetkezett lényeges romlása miatt az év első felében a GDP további zuhanása várható. A lassulás számos országra fog kiterjedni, ahogy a pénzügyi válság, a világgazdaság ciklikussága, és egyes tagállamokban a lakáspiac visszaesése együttesen fejti ki hatását. A nettó külföldi kereslet és a magánszektor keresletének zuhanása nagymértékben lassítja a GDP növekedését, amelyen csak az állami kiadások és állami beruházások enyhíthetnek.

Különösen a fellendülésben kulcsfontosságú hajtóerőt jelentő magánberuházások számíthatnak hirtelen lassulásra a kapacitáskihasználtság csökkenése, a gazdasági kilátások romlása, valamint a szigorodó finanszírozási feltételek következtében.

Emelkedik a munkanélküliség és a költségvetési hiány

2008-ban a legtöbb tagállamban romlott a munkaerő-piaci helyzet. A GDP növekedésének változásaira viszonylag késve reagáló munkaerő-piaci növekedés az idei évben várhatóan negatívba fordul, az EU-ban előreláthatólag 3,5 millió munkahely szűnik meg. Ennek eredményeképpen a munkanélküliségi ráta 2009-ben 8,75%-ra nőhet az EU-n (és 9,25%-ra az euróövezeten) belül, és a munkanélküliség további emelkedése várható 2010-ben.

A rosszabb kilátások az államháztartási egyensúlyt is megviselik, mivel különösen nagy terhet jelent a korábbi rendkívüli bevételnövekedési tendencia megfordulása, az adóbevételek csökkenő részaránya, valamint a tagállamok által elfogadott, illetve bejelentett fontos intézkedések hatásai (amelyeknek összege 2009-ben az előrejelzés véglegesítésekor az EU GDP-jének mintegy 1%-át teszi ki). A fentiek figyelembe vételével az EU tagállamainak államháztartási hiánya az idén megduplázódhat, 2009-ben elérve a 4,5%-os értéket (ez az euróövezetben 1,75%-ról 4%-ra történő emelkedést jelent).

Gyorsan csökkenő infláció

Az inflációs nyomás gyorsan mérséklődik. Az EU és a világgazdaság növekedési kilátásainak gyors ütemű romlásával és a munkaerőpiac visszaesésével hirtelen megfordult a nyersanyagok árának nagymértékű, 2008 nyarán inflációs csúcsot eredményező növekedése. Ezek a tényezők együttesen az inflációs várakozások jelentős mértékben történő lefelé módosítását indokolták az őszi előrejelzésekhez képest. A fogyasztóiár-infláció a várakozások szerint az EU tagállamaiban 2008 során mért 3,7%-ról (3,3% az euróövezetben) 2009-re 1,2%-ra (az euróövezetben 1,0%-ra) csökken, majd 2010-ben mindkét területen 2% alá fog esni.

Súlyos bizonytalanságok a jelenlegi helyzetben

Ezt az előrejelzést kivételesen nagy mértékű bizonytalanságok övezik, mivel a világgazdaság a II. világháború óta nem látott válsággal szembesült. A növekedési kilátásokra ható kockázatok kiegyensúlyozottak. A negatív hatású kockázatok közé a pénzügyi válság (és a lakáspiac válságának) hatásai, valamint a reálgazdaság és a pénzügyi ágazat között kialakult súlyos negatív visszacsatolási spirál tartoznak. Másrészről a növekedés a vártnál nagyobb mértékű lehet, ha más intézkedések mellett a pénzügyi csomagok a vártnál gyorsabban állítják vissza a befektetők és fogyasztók közötti bizalmat. Az inflációs kilátásokra ható kockázatok is kiegyensúlyozottak, a nyersanyagárak változásait és a világgazdasági kilátások romlását tükrözve.

A részletes jelentés a következő címen érhető el:

http://ec.europa.eu/economy_finance/thematic_articles/article13727_en.htm

Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED


[1] A Bizottság az időközi előrejelzést általában februárban adja ki, és az csak az EU hét legnagyobb gazdaságával, valamint azok tárgyévi inflációjával és növekedésével foglalkozik. A jelenlegi előrejelzés sokkal inkább a tavaszi és őszi előrejelzésre hasonlít, ennek oka a gazdasági helyzet és kilátások kivételesen gyors romlása a tavaly őszi helyzethez képest, valamint annak fontossága, hogy ezt a tagállamok stabilitási- és konvergenciaprogramjainak éves értékelése is tükrözze.


Side Bar