Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/09/666

Brüsszel, 2009. április 29.

Pénzügyi szolgáltatások: A Bizottság jobb befektetővédelmi intézkedéseket javasol a csomagolt lakossági befektetési termékekre vonatkozóan

Az Európai Bizottság elkötelezett a lakossági befektetők által vásárolt főbb befektetési termékekre vonatkozó befektetővédelmi intézkedések jelentős javítása mellett. A meglévő előírások következetlenségei hátrányosak lehetnek a befektetők számára, és a verseny torzulásához vezethetnek a lakossági befektetések piacán. A Bizottságnak a csomagolt lakossági befektetési termékekről szóló közleményben megfogalmazott következtetései szerint javítani kell a terméktájékoztatási előírásokat és a termékek értékesítésével kapcsolatos szabályokat, valamint azok következetességét. A közlemény új, horizontális jogalkotási megközelítésre tesz javaslatot a hatályban levő legjobb előírások és azoknak a vonatkozó termékekre történő alkalmazása alapján. A Bizottság megkezdi az új megközelítés által igényelt részletes jogalkotási javaslattal kapcsolatos munkát, és 2009 végéig tájékoztatást ad az előrehaladásról.

A belső piacért és a szolgáltatásokért felelős biztos, Charlie McCreevy a következőket nyilatkozta: „A pénzügyi válság ismét ráirányította a figyelmet annak fontosságára, hogy a lakossági befektetők megalapozott befektetési döntéseket tudjanak hozni. Alapvető fontosságú, hogy a befektetők megbízható és érthető tájékoztatást kapjanak a befektetéseikről, valamint hogy a befektetéseket értékesítők minden esetben tisztességesen és szükségleteikre összpontosítva kezeljék a befektetőket. A ma bejelentett ambiciózus program jelentős lépés e célkitűzés megvalósítása felé, valamint gondoskodik arról, hogy a csomagolt lakossági befektetési termékek értékesítését és az azokról adott tájékoztatást magas szintű és következetes előírások szabályozzák.”

A javaslatok minden csomagolt lakossági befektetési termékkel – mint például befektetési alapok, biztosítás alapú befektetések és a strukturált termékek különböző típusai – kapcsolatos terméktájékoztatásra és értékesítési folyamatokra koncentrálnak. Ezek azok a termékek, amelyek vezető szerepet játszanak a lakossági befektetések piacán, hasonló befektetői szükségleteket elégítenek ki, valamint hasonló és jelentős befektetővédelmi kihívásokat támasztanak.

A közlemény egyelőre nem tartalmaz részletes jogalkotási javaslatokat, hanem inkább a terméktájékoztatással és értékesítési gyakorlattal kapcsolatos horizontális megközelítés magas szintű alapelveit határozza meg, és előírja a Bizottság számára, hogy jogalkotási javaslatokat tegyen az említett célok elérése érdekében.

Háttér

  • A csomagolt lakossági befektetések piaca igen nagy, a becslések szerint 2008 végére eléri a 8 billió eurót.
  • Ezek a termékek jelentős előnyöket biztosíthatnak a lakossági befektetők számára. Gyakran azonban igen bonyolultak és nehezen érthetők a befektetők számára, különösen a kockázatok és a költségek tekintetében.
  • Ezek a javaslatok az Európai Tanács tavaszi ülésére készült, a bizalom helyreállításáról és a jövőbeni felelős pénzügyi piacok kialakításáról szóló bizottsági közleményben (IP/09/351) foglalt reformprogram részét képezik.
  • A Bizottság az európai értékpapír-piaci szabályozók bizottságával (CESR) együttműködve készít javaslatokat az ÁÉKBV-alapokkal[1] kapcsolatos befektetőbarát terméktájékoztatási dokumentumra, a „legfontosabb befektetői információk” nevű dokumentumra vonatkozóan, amely megfelelő viszonyítási alapot biztosít a többi csomagolt lakossági befektetési termékkel kapcsolatban is.
  • A termékértékesítésre vonatkozó szabályok, függetlenül attól, hogy azt közvetítő vagy maga a termék létrehozója végzi, kiterjednek az összeférhetetlenségre, ösztönzőkre, valamint az értékesítés megfelelőségére és helytállóságára is. A Bizottság úgy véli, hogy a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelv (MiFID) megfelelő viszonyítási alapot biztosít minden csomagolt lakossági befektetési termék értékesítésére vonatkozóan.

További információkat az alábbi linken találhat:

http://ec.europa.eu/internal_market/finservices-retail/investment_products_en.htm

MEMO/09/210


[1] Átruházható értékpapírokkal foglalkozó kollektív befektetési vállalkozások


Side Bar