Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/09/624

Brüsszel, 2009. április 23.

Környezetvédelem: Nagyszabású konferencia Athénban az Európai Unió biodiverzitással kapcsolatos jövőbeni politikájáról

„A biodiverzitás védelme 2010-et követően” címen a biodiverzitás európai politikájának jövőjéről szóló kétnapos konferencia kezdődik Athénban április 27-én, hétfőn. Az Európai Unió valamennyi tagállamát képviselő mintegy 230 küldött és a civil szervezetek, európai vállalkozások és ENSZ-szervezetek képviselői vitatják meg az európai biodiverzitás megőrzésére vonatkozó jelenlegi uniós politikát annak érdekében, hogy megfogalmazzák a jövőbeni fellépések prioritásait. Egyre több jel utal arra, hogy a jelentős előrelépések (például a Natura 2000 hálózat létrehozása) ellenére is tovább folytatódik az ökoszisztémák és fajok hanyatlása. Annak érdekében, hogy a biodiverzitás csökkenésének megállítására vonatkozó uniós célkitűzés teljesülhessen, a politikai és gazdasági döntéshozatali folyamatnak figyelembe kell vennie a biodiverzitás valódi értékét.

„Az ökoszisztémák jelentik az élet alapját a Földön, és pusztításuk mégis példátlan mértéket öltött” – mondta Stavros Dimas környezetvédelmi biztos. „Egyértelmű, hogy a természet védelme erkölcsi kötelességünk. Ugyanakkor a biodiverzitás az emberi jólét alapját is jelenti. Az ökoszisztémák biztosítják a tiszta vizet, tisztítják a levegőt, szabályozzák az éghajlatot, és látnak el minket élelemmel. A természet biztosítja számunkra a nyersanyagokat, és a leghatékonyabb gyógyszereink többségének forrásaként szolgál. A biodiverzitás aggasztó mértékű csökkenésének megállítására jelenleg érvényben lévő politikák kedvező hatást érnek el, azonban nem elégségesek a kihívás nagyságrendjéhez képest. Mivel a megszokott forgatókönyv már nem tartható fenn, a konferencia új lendületet kíván adni a biodiverzitás Európán belüli és kívüli csökkenésének megállításához.”

A jövőbeni politika ütemterve

A konferencia a biodiverzitás Európán belüli és kívüli helyzetének naprakész áttekintésével indít, mielőtt a jövővel foglalkozna. Résztvevői párhuzamos ülések keretein belül vitatják meg az éghajlatváltozásnak a biodiverzitásra mért hatásait, az ipar és az üzleti világ válaszlépéseit, a Natura 2000 hálózat lehetséges fejlesztéseit, a biodiverzitással kapcsolatos megfontolások más szakpolitikai területeken (úgymint mezőgazdaság, halászat, regionális fejlesztés, közlekedés, energia, kereskedelem és fejlesztési támogatás) belüli hatékonyabb figyelembe vételének szükségességét, valamint annak fontosságát, hogy a biodiverzitás valódi értéke megjelenjen a gazdaságban és a könyvelésben. A konferencia az ajánlások összegzésével és a biodiverzitással kapcsolatos jövőbeni politikára tett javaslatokat összefoglaló „athéni üzenet” elfogadásával zárul.

Erkölcsi kötelesség és gazdasági szükségszerűség

A biodiverzitás védelme természetes ökoszisztémáink rugalmasságának és életképességének megőrzését jelenti – egyfelől saját belső értékeik, másfelől az emberi társadalom részére biztosított előnyeik miatt. Az egészséges ökoszisztémák jelentik számunkra a legjobb védelmi rendszert az éghajlatváltozással együtt járó szélsőséges időjárás ellen.

Egyre inkább elismert tény, hogy jelentős értéket képviselnek azok a természetből származó előnyök, amelyeket az emberi társadalom élvez, ahogy az is, hogy a fenntartható emberi fejlődés ezen előnyök folyamatos rendelkezésre állásának a függvénye. Ugyanakkor az említett előnyök valódi értéke jelenleg nem tükröződik sem a piaci árakban, sem a politikai döntéshozatali folyamatokban. Ezen alapvető hiányosság kiküszöböléséig a biodiverzitás csökkenése tovább fog folytatódni.

További információ:

A konferencia online közvetítése, teljes programja és további részletei az alábbi oldalon találhatók:

http://ec.europa.eu/environment/nature/biodiversity/conference/index_en.htm

A konferencia audiovizuális anyaga az alábbi oldalról tölthető le:

https://www.yousendit.com/transfer.php?action=batch_download&send_id=678821884&email=718eed88b029b1b19ecaae149b9e5d19

MEMO/09/177


Side Bar