Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/09/620

Strasbourg, 22 aprilie 2009

Mesajele scrise, apelurile și serviciile de date în roaming vor costa mult mai puțin de la 1 iulie

Un mesaj scris trimis din străinătate în UE va costa cel mult 0,11 EUR de la 1 iulie, față de 0,28 EUR, cât costă în prezent. Au trecut vremurile în care consumatorii sufereau „șocuri ale facturii” dacă descărcau o imagine sau un film utilizând serviciile de roaming în UE cu telefonul mobil. Reunit în sesiune plenară la Strasbourg, Parlamentul European a votat astăzi cu o amplă majoritate pentru noi reglementări la nivelul UE privind mesajele scrise și serviciile de date în sistem roaming, propuse de Comisia Europeană în septembrie 2008 (IP/08/1386). Parlamentul a votat, de asemenea, noi reduceri ale prețurilor pentru apelurile efectuate cu telefonul mobil în roaming într-o altă țară UE. Până în iulie 2011, plafonul va scădea progresiv de la 0,46 la 0,35 EUR pe minut pentru un apel efectuat în străinătate în roaming și de la 0,22 la 0,11 EUR pentru apelurile primite în străinătate în roaming. Operatorii de telefonie mobilă vor trebui să factureze apelurile în roaming la secundă începând cel târziu din secunda 31, ceea ce va pune capăt practicilor actuale, din cauza cărora consumatorii plătesc cu până la 24% mai mult. Deoarece Consiliul miniștrilor UE pentru telecomunicații a semnalat deja că este de acord cu noile reglementări privind serviciile de roaming, votul de astăzi pregătește intrarea în vigoare a noilor reglementări la momentul ideal, chiar la începutul perioadei vacanței de vară. Conform așteptărilor, consumatorii europeni vor economisi până la 60% din costul facturii pentru utilizarea telefonului mobil în străinătate în UE.

„Apreciez sprijinul puternic acordat astăzi de Parlamentul European propunerii Comisiei de a crea o piață unică a telecomunicațiilor pentru toți europenii, indiferent dacă aceștia trec frontiera în scop turistic sau pentru călătorii de afaceri,” a declarat José Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene. „Acum, în urma acestui vot, Europa este în mod clar cel mai atractiv continent din lume pentru utilizatorii telefoanelor mobile. Sper ca acest fapt să se traducă foarte curând într-o dezvoltare și mai accentuată a serviciilor de date mobile în UE.”

Votul de astăzi pune capăt definitiv jecmănelii pentru roaming în Europa,” a declarat comisarul UE pentru telecomunicații, Viviane Reding. „Grație sprijinului puternic al Parlamentului European și al Consiliului, s-a ajuns la un acord privind noile reglementări referitoare la roaming într-un timp record de doar 7 luni. Tocmai la timp pentru vacanța de vară, cetățenii europeni vor putea vedea acum piața unică fără frontiere pe facturile lor de telefon.”

„În vremuri de recesiune economică, întărirea puterii de cumpărare a consumatorilor este un instrument puternic pentru o recuperare rapidă”, a declarat Comisarul pentru protecția consumatorilor, Meglena Kuneva. „Iată de ce votul de astăzi va consolida poziția consumatorilor, stimulând și mai mult utilizarea telefoniei mobile în Europa.”

Noile reglementări UE privind serviciile de roaming aprobate astăzi de Parlament vor avea drept rezultat:

  • plafonarea prețului care poate fi facturat consumatorilor pentru trimiterea unui mesaj scris în timp ce se află în străinătate la 0,11 EUR (fără TVA), față de media actuală de 0,28 EUR (prețul pentru un mesaj scris trimis în roaming fiind de peste 0,35 EUR în Țările de Jos și în Portugalia).
  • reducerea substanțială a tarifelor pentru transferul de date în roaming (costul navigării pe Internet sau al descărcării de filme utilizând telefonul mobil în străinătate), introducând un plafon pentru prețurile en gros de 1 EUR/magabyte descărcat, față de media actuală a prețurilor en gros de 1,68 EUR/megabyte, cu tarife foarte ridicate în Irlanda (6,82 EUR), Grecia (5,30 EUR) și Estonia (5,10 EUR). Plafonul pentru prețurile en gros va scădea la 0,80 EUR în 2010 și la 0,50 EUR în 2011.
  • protejarea consumatorilor de „șocurile facturii”, permițând clienților să aleagă un mecanism de întrerupere atunci când factura ajunge la 50 EUR, consumatorul putând opta pentru o limită superioară. Aceste măsuri de transparență vor trebui puse în practică de operatori până în martie 2010. Recent, un consumator german care a descărcat în roaming un program TV în timp ce se afla în Franța a primit o factură în valoare de 46 000 EUR.
  • reducerea în continuare a plafoanelor tarifare pentru apelurile efectuate cu telefonul mobil în roaming. Plafoanele actuale, și anume 0,46 EUR pentru apelurile efectuate și 0,22 EUR pentru apelurile primite în străinătate, vor coborî la 0,43 EUR pentru apelurile efectuate și 0,19 EUR pentru apelurile primite în străinătate de la 1 iulie 2009, apoi la 0,39, respectiv 0,15 EUR, de la 1 iulie 2010 și la 0,35, respectiv 0,11 EUR, de la 1 iulie 2011 (este vorba în toate cazurile de prețuri pe minut, fără TVA).
  • introducerea principiului facturării la secundă după primele 30 de secunde pentru apelurile efectuate în roaming și începând cu prima secundă pentru apelurile primite în roaming. În prezent, consumatorii plătesc cu aproximativ 20% mai mult decât consumă efectiv atunci când efectuează sau primesc apeluri.

În urma votului de astăzi al Parlamentului, noul regulament al UE privind serviciile de roaming va deveni lege direct aplicabilă în toate cele 27 de state membre ale UE la 1 iulie 2009.

Noile reglementări privind serviciile de roaming, care se adaugă primelor reglementări UE privind apelurile în roaming adoptate în 2007 (IP/07/870), vor fi aplicabile până în vara anului 2012. Parlamentul European a cerut Comisiei să prezinte, până în vara anului 2010, încă un raport privind aplicarea noilor reglementări. Apoi Comisia ar putea propune reglementări suplimentare, dacă este cazul, în 2011, până la sfârșitul lunii iunie. „Dezvoltarea pieței serviciilor de roaming va fi monitorizată îndeaproape de UE în următorii trei ani”, a spus comisarul Reding. „Îmi exprim ferm speranța că sectorul telefoniei mobile va înțelege acest mesaj. Mingea este acum în terenul lor, dacă doresc să arate că poate exista o concurență sănătoasă pe piața serviciilor de roaming. Cea mai bună dovadă a acestui lucru ar fi apariția foarte curând pe piață a unor pachete atractive cu servicii de roaming pentru apeluri și transfer de date.”

Istoric:

De la începutul mandatului actualei Comisii Europene, gradul de utilizare a telefoniei mobile în UE a crescut de la 84,6% la 119% din populație (IP/09/473).

Piața telecomunicațiilor în UE numără 500 de milioane de utilizatori potențiali ai telefoniei fixe și mobile, ai Internetului de bandă largă și ai serviciilor de date mobile. Este de așteptat ca, pentru a rezolva problemele structurale legate de concurență și de coerență în reglementare în cadrul acestei piețe și pentru a stimula noile investiții, Parlamentul European să voteze, în cadrul sesiunii plenare din luna mai, o reformă majoră a reglementărilor UE în sectorul telecomunicațiilor inițiată de Comisie în noiembrie 2007 (IP/07/1677, MEMO/07/458, IP/08/1661). Noile reglementări includ instituirea, până în ianuarie 2010, a unei autorități de reglementare la nivel european în sectorul telecomunicațiilor, numită „BEREC” (Organismul autorităților europene de reglementare pentru comunicații electronice).

Site-ul Internet al Uniunii Europene privind serviciile de roaming oferă o imagine de ansamblu asupra actualelor tarife de roaming în fiecare țară UE:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/roaming/index_en.htm.

Annex:

The new EU Roaming Rules in detail

1) SMS roaming

a) The situation today

Retail average SMS prices

[ Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED ]b) The new EU rules on SMS roaming:

Maximum retail price allowed per SMS sent while roaming abroad in the EU (excluding VAT)

1 July 2009
1 July 2010
1 July 2011
€0.11
€0.11
€0.11

2) Data roaming

a) The situation today

Average wholesale price per data MB

[ Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED ]

Average off-net retail price per MB

[ Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED ]

b) The new EU rules on data roaming (2009)

Wholesale cap per megabyte of data transmitted while roaming abroad,

1 July 2009
1 July 2010
1 July 2011
€1.00
€0.80
€0.50

3) Voice roaming

a) The situation before the first EU roaming rules

Average price roaming voice calls for calls made (April – September 2007)

[ Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED ]

Average price roaming voice calls for calls received (April – September 2007)

[ Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED ]

b) The situation under the EU roaming rules 2007

Retail cap for mobile roaming charges ("Eurotariff"),
excluding VAT
(last column now superseded by new EU roaming rules 200930 August 2007

30 August 2008

30 August 2009
Eurotariff for
calls made from abroad

€0.49

€0.46

€0.43
Eurotariff for
calls received whilst abroad

€0.24

€0.22

€0.19

c) The new EU roaming rules on voice roaming (2009)

Retail cap for mobile roaming charges ("Eurotariff"),
excluding VAT
(first column advances entry into force of caps foreseen
by EU roaming rules 2007)1 July 2009

1 July 2010

1 July 2011
Eurotariff for calls made from abroad
€0.43
€0.39
€0.35
Eurotariff for calls received whilst abroad
€0.19
€0.15
€0.11

4) The need for the principle of per second billing

(now to be introduced by the new EU roaming rules 2009)

Surcharge as a result of billed minutes for calls made and received for all consumers

[ Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED ]


Side Bar