Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/09/571

Bruselj, 14. aprila 2009

Po besedah komisarke EU Redingove mora biti zasebnost državljanov prednostna naloga v digitalni dobi

Komisarka Evropske unije za informacijsko družbo in medije Viviane Reding je v videoposnetku, ki ga je danes zjutraj objavila na svoji spletni strani, dejala, da morajo imeti Evropejci pravico do nadzora nad uporabo svojih osebnih podatkov ter da bo Komisija ukrepala, če države članice EU ne bodo zagotovile, da nove tehnologije, kot so vedenjsko oglaševanje, „pametni čipi“ RFID ali spletno socialno mreženje, spoštujejo to pravico.

„Evropejci morajo imeti pravico do nadzora nad uporabo svojih osebnih podatkov,“ je dejala komisarka EU za informacijsko družbo in medije Viviane Reding, ki je napovedala številna področja, na katerih je Komisija pripravljena ukrepati, da bi se ta pravica ohranila, saj razvoj tehnologije omogoča lažjo uporabo in tudi zlorabo osebnih podatkov. Opozorila je, da bo EU ukrepala, če države članice ne bodo izvajale pravil EU o zagotavljanju zasebnosti in potrebe po privolitvi posameznika pred obdelavo njegovih osebnih podatkov.

„Evropska pravila o zasebnosti so jasna: osebni podatki se lahko uporabijo le s predhodno privolitvijo posameznika. Tega osnovnega načela ne moremo opustiti ter dovoliti, da se vsa naša komunikacija spremlja, nadzoruje in shranjuje v zameno za „primernejše“ oglaševanje! Če katera od držav EU ne bo spoštovala svoje dolžnosti bom brez oklevanja ukrepala,“ je povedala komisarka Redingova v svojem video sporočilu.

Viviane Reding je opozorila tudi, da bo radiofrekvenčna identifikacija (RFID), tj. pametni čipi, ki se vgradijo v proizvode, da bi oddajali radijske signale, izkoristila svoj ekonomski potencial le, „če se bo uporabljala s strani potrošnikov in ne na potrošnikih. Noben Evropejec ne bi smel nositi čipa, ne da bi bil natančno obveščen, za kaj se ta uporablja, ter ne da bi imel možnost, da ga lahko kadar koli odstrani ali izključi.“

Poleg tega je komisarka pozvala podjetja, ki se ukvarjajo s socialnim mreženjem, naj povečajo varstvo zasebnosti na spletu: „Po mojem mnenju mora biti zasebnost najpomembnejša prednostna naloga tako za ponudnike kot tudi za uporabnike socialnega mreženja. Trdno verjamem, da bi morala biti vsaj pri profilih mladoletnikov avtomatično zagotovljena zasebnost in ne bi smeli biti dosegljivi prek internetnih iskalnikov. Evropska komisija je spletišča za socialno mreženje že pozvala, naj s sistemi samoregulacije zagotovijo pazljivo ravnanje s profili mladoletnikov. Če bo treba, sem pripravljena uvesti nova pravila.“

Ozadje

Direktiva EU o zasebnosti in elektronskih komunikacijah od držav članic EU zahteva, da zagotovijo zaupnost sporočil, tako da prepovejo nezakonito prestrezanje in nadziranje brez privolitve zadevnih uporabnikov (člen 5(1) Direktive 2002/58/ES). Direktiva EU o varstvu podatkov določa, da mora posameznik prostovoljno privoliti in biti obveščen, preden se njegovi osebni podatki obdelajo (člen 2(h) Direktive 95/46/ES).

Februarja lani je s posredovanjem Komisije 17 vodilnih podjetij, ki se ukvarjajo s socialnim mreženjem, sklenilo sporazum za izboljšanje zasebnosti, zlasti mladoletnikov, na spletiščih za socialno mreženje (IP/09/232). V tem sporazumu so podjetja priznala svojo odgovornost za zagotovitev varnosti otrok ter se zavezala, da bodo uporabnikom omogočila, da zavarujejo svoje osebne podatke in zasebnost, ter jih bodo k temu spodbujala. Do konca tega meseca bodo ta podjetja Komisijo obvestila o svoji individualni varnostni politiki in o tem, kako bodo uveljavljala načela iz sporazuma.

Video sporočilo komisarke Redingove je na voljo na spletni strani:

http://ec.europa.eu/commission_barroso/reding/video/index_en.htm


Side Bar