Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/09/551

Brüsszel, 2009. április 8.

A Bizottság szorosabb határidőket határoz meg, hogy felgyorsuljanak az uniós támogatásokkal és szerződésekkel kapcsolatos kifizetések

Új és szorosabb határidőket alkalmazó kezdeményezést fogadtak el ma az Európai Bizottság közvetlen kezelésében álló uniós pénzeszközök kifizetésére vonatkozóan. A javaslatok célja a folyamatban lévő erőfeszítések fokozása, valamint a készpénz kedvezményezettekhez – gyakran kisvállalkozások és helyi irányító hatóságok – való eljuttatásának felgyorsítása. A javaslatok 15 milliárd eurónyi, különleges kifizetési határidejű pénzforrást érintenek a kutatás, az oktatás és ifjúság, valamint az energiaügy és közlekedés területén. Az egyik fő célkitűzés, hogy az uniós támogatások és szerződések kezdeti előfinanszírozásának kifizetési határideje 30 napról 20-ra csökkenjen. A javaslatok egyrészt a strukturális alapok kifizetéseinek az európai gazdasági fellendülés tervében (IP/08/1983) megfogalmazott felgyorsítására vonatkozó határozatot, másrészt a kereskedelmi ügyletekhez kapcsolódó késedelmes fizetések elleni fellépésről szóló javaslatot (IP/09/552) egészítik ki.

A pénzügyi programozásért és költségvetésért felelős biztos, Dalia Grybauskaitė szavai szerint „a mai javaslat célja, hogy a jelenlegi pénzügyi szabályokból a legtöbbet kihozva felgyorsítsa a Bizottság által közvetlenül végrehajtott évi 415 000 kifizetést”. Hangsúlyozta továbbá a javaslat időszerűségét: „a jelenlegi gazdasági klíma a pénzeszközök kedvezményezettjeinek helyzetét megkönnyítő, azonnali intézkedéseket sürget. E kezdeményezés utat mutat az uniós pénzügyi szabályok 2010-re tervezett felülvizsgálata során hozandó jövőbeli intézkedésekhez is”.

A közlemény középpontjában az előfinanszírozás vagy kezdeti kifizetés határidejének 30 napról 20-ra történő lerövidítése áll. E kifizetések a legegyszerűbbek, mivel nem igényelnek bonyolult papírmunkát és adminisztrációt; összesen mintegy 9,5 milliárd euróról van szó. A központilag kezelt egyéb kifizetések esetében (melyek összege megközelítőleg 5,5 milliárd euró) a kifizetési határidőt 45-ről 30 napra csökkentenék, hogy az Európai Bizottság kifizetéseit összhangba hozzák a kereskedelmi ügyletekhez kapcsolódó késedelmes fizetések elleni fellépésről szóló irányelvvel. A Bizottság továbbá arra ösztönzi szolgálatait, hogy a központi irányítás alatt álló támogatások és szerződések esetében nagyobb mértékben alkalmazzanak átalányfinanszírozást.

Az általános intézkedések projektnyitás előtti egyszerűsítése hozzájárul a kifizetések felgyorsításához, így lehetőséget nyújt a bizottsági szolgálatoknak arra, hogy egy év helyett két évet átfogó pályázati felhívásokat tegyenek közzé, és szabványosított pályázatokat írjanak ki. A tudás- és tapasztalatmegosztás fontos szerepet játszik a kifizetések felgyorsításában, a Bizottság Költségvetési Főigazgatósága pedig aktívabban segíti majd a többi szolgálatot abban, hogy azok teljesíteni tudják a saját költségvetésük gyors lekötéséhez szükséges különféle feltételeket. Amennyiben lehetséges, támogatják a közbeszerzési és támogatási eljárások felgyorsítását.

A bizottsági szolgálatoknak hivatalosan, éves tevékenységi jelentésükben kell beszámolniuk e célok teljesítéséről.


Side Bar