Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/09/526

Bruselj, 2. aprila 2009

Prve evropske letalske družbe omogočajo uporabo mobilnih telefonov med letom na podlagi temeljnih pravil, ki veljajo za celotno EU

Vedno več evropskih letalskih potnikov ima možnost, da med letom uporabljajo mobilne telefone za pošiljanje kratkih sporočil, brskanje po spletu ali celo opravljanje klicev. Leto po tem, ko je Komisija določila skupna pravila za varno uporabo mobilnih telefonov na letalu in za enostavne postopke za odobritev te čezmejne storitve, je 27 evropskih letal opremljenih tako, da omogočajo varno uporabo mobilnih telefonov med poleti v evropskem zračnem prostoru. Pričakovati je, da se bo številka do konca leta 2009 podvojila.

„Predvsem poslovneži in mladi potniki želijo med poletom uporabljati mobilne telefone. Poleg tega je to zanimiv poslovni model za evropska podjetja. Zato je Komisija pred enim letom določila skupna temeljna pravila, tako da lahko podjetja na varen in enostaven način ponudijo storitev v evropskem zračnem prostoru in ni treba uporabiti 27 različnih nacionalnih postopkov za odobritev“, je povedala Viviane Reding, komisarka EU za telekomunikacije. „Veseli me, da prve evropske letalske družbe sedaj omogočajo uporabo mobilnih telefonov med letom. Da bo po gladkem začetku tudi nadaljevanje enako, uporabniki mobilnih telefonov med letom ne smejo motiti drugih potnikov, kar se lahko uredi npr. z uvedbo tihih con, kot obstajajo na vlakih. Operatorji morajo paziti tudi na to, da cene ostanejo primerne. Tako lahko storitve mobilne telefonije na letalu predstavljajo prednost za evropska podjetja na konkurenčnem globalnem evropskem letalskem trgu.“

Aprila 2008 je Komisija uvedla pravila za uskladitev pogojev glede storitev mobilne telefonije na letalih v EU (IP/08/537). Leto kasneje so ta pooblastitvena pravila omogočila dvema ponudnikoma mobilnih komunikacijskih storitev na letalih, OnAir (Ženeva) in AeroMobile (London), začetek poslovanja v Evropi. Povezujeta se z letalskimi družbami, ki so zainteresirane za ponudbo tovrstnih storitev svojim potnikom.

Trenutno tri evropske letalske družbe – Ryanair (Irska), TAP (Portugalska) in bmi (Združeno kraljestvo) – vzpostavljajo storitev na svojih flotah: 27 letal je že opremljenih in pričakovati je, da se bo številka do konca leta 2009 podvojila. To je obetaven začetek, medtem pa druge letalske družbe že izvajajo tehnične poskuse.

Poleg tega letalske družbe natančno določajo pogoje, pod katerimi lahko potniki uporabljajo telefon na letalu, da bi zagotovile širši sprejem nove storitve pri potrošnikih, in analizirajo uvedbo storitve pri že opremljenih letalih. Kot kaže, se cena storitve giblje od približno 1,60 EUR na minuto za klic in približno 0,43 EUR za kratko sporočilo navzgor, odvisno od zemeljskega mobilnega operaterja, ki ga potnik izbere.

Komisija je v letu 2008 sprejela ureditveni ukrep za zagotovitev varne uporabe mobilnih komunikacijskih storitev na letalih v celotni EU in vzpostavitev pogojev za podjetja, da ponudijo te storitve na letih, ki pogosto prečkajo več mej. Za to so bili potrebni trije koraki:

  • zagotoviti, da uporaba opreme na letalu vključno z mobilnimi telefoni potnikov ne povzroča motenj na letalski opremi in sistemih;
  • zagotoviti, da mobilna oprema ne povzroča motenj na zemeljskih mobilnih komunikacijskih omrežjih, ampak se poveže izključno z letalsko bazno postajo, ki je z zemeljsko postajo povezana prek satelita;
  • določiti skupna pravila in standarde, ki dovoljujejo delovanje baznih postaj na letalu, medtem ko letalo prečka zračni prostor nad različnimi državami EU.

Model za druge kontinente

Evropski pristop je služil kot model za uporabo drugod po svetu. Več letalskih družb zunaj Evrope (vključno z družbami Qantas, Emirates, Malaysian Airlines, Royal Jordanian, Wataniya, Virgin Australia) je preizkušalo storitev ali jo ponujajo na približno 40 letalih, ki so že opremljena. Druge letalske družbe želijo slediti temu primeru. Ker standard GSM prevladuje po vsem svetu (trenutno ga uporablja skoraj 3 milijarde ljudi), je poslovni model privlačen, saj lahko potniki uporabljajo svoje mobilne telefone.

Ozadje

Mobilne komunikacijske storitve v letalih so vseevropske telekomunikacijske storitve. Komisija je aprila 2008 sprejela dva ukrepa (IP/08/537):

  • Odločbo o določitvi usklajenih tehničnih parametrov za opremo v letalih za uporabo mobilnih telefonov med poletom po vsej EU. Ti zagotavljajo, da oprema ne povzroča motenj in omogočajo, da EASA potrdi plovnost opreme za različne tipe letal. Odločba je pravno zavezujoča in zagotavlja, da se na vseh letalih uporablja enaka oprema.
  • Priporočilo za usklajen pristop k izdajanju licenc, ki bo spodbujalo vzajemno priznavanje nacionalnih dovoljenj.

„Letalsko gostovanje“ ali klici z mobilnih telefonov in kratka sporočila na letalu se kot pri zemeljskih storitvah obravnava kot mednarodno gostovanje. Prvi primeri kažejo, da so tarife precej nižje od fiksnih telefonskih storitev med letom prek satelita, ki so jih družbe ponujale v preteklosti. Mobilne komunikacijske storitve med letom niso zajete v načrtu Komisije o tarifah za glasovno ali podatkovno gostovanje, saj veljajo za inovativno storitev na nastajajočem trgu, in jih zato določi ponudnik storitev. Vendar pa Komisija podrobno spremlja potrošniške cene in njihovo preglednost.

http://ec.europa.eu/information_society/policy/ecomm/radio_spectrum/topics/ecs/mca/index_en.htm

MEMO/08/220

http://www.onair.aero/

http://www.aeromobile.net/


Side Bar