Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/09/506

Bruxelles, 31 martie 2009

Protecția mărcilor în UE mai ieftină și mai ușor de obținut

Comisia Europeană și statele membre ale UE au decis să reducă și mai mult taxele la agenția care înregistrează mărcile comunitare, OAPI (Oficiul pentru Armonizare în cadrul Pieței Interne, situat la Alicante, Spania) și să simplifice procedura de înregistrare. După o primă reducere în 2005 (IP/05/1289), măsura, care va intra în vigoare la 1 mai 2009, va permite întreprinderilor de pe piața unică a UE să își protejeze mărcile mult mai ieftin și mai ușor și să economisească astfel aproximativ 60 de milioane de euro pe an.

„Este o veste bună pentru întreprinderile europene”, a declarat Comisarul pentru Piața Internă și Servicii, Charlie McCreevy. „Reducerea substanțială a taxelor și simplificarea procedurilor le va permite să își protejeze mult mai ușor și mai ieftin mărcile la nivelul UE, ceea ce va promova spiritul antreprenorial și va stimula activitatea în economie, lucru foarte important pe timp de criză economică. De aceste schimbări vor beneficia în special întreprinderile mici și mijlocii pentru care costul și procedura obținerii acestei protecții reprezintă adesea o mare povară.” „Pentru o întreprindere mică, a-ți proteja marca la nivel comunitar înseamnă să-ți protejezi dreptul la liberul acces pe piața unică europeană pentru mărfurile și serviciile tale. Pentru întreprinderile mari, este un instrument esențial pentru a lucra la scară internațională”, a apreciat președintele OAPI, Wubbo de Boer.

Diminuarea taxelor și simplificarea procedurilor constau, în principal, în reducerea la zero a taxelor de înregistrare pentru mărcile comunitare. Prin urmare, întreprinderile vor plăti doar o taxă de depunere a cererii și nu vor mai fi nevoite să plătească o taxă separată pentru înregistrare. În consecință, timpul de procesare a înregistrării unei mărci comunitare va deveni simțitor mai scurt.

Practic înseamnă că întreprinderile, în loc să plătească 1 750 EUR pentru depunerea cererii și înregistrarea unei mărci comunitare, vor plăti pe viitor doar o taxă de cerere de 1 050 EUR. Cererile depuse pe internet vor beneficia de un tarif și mai avantajos de 900 EUR, în loc de 1 600 EUR cât se plătește în total acum.

Prin urmare, pentru obținerea unei mărci comunitare, întreprinderile vor plăti pe viitor cu 40% mai puțin și chiar cu 44% mai puțin, dacă depun cererea pe internet.

În plus, taxa individuală pentru cererile de înregistrare și înregistrarea internațională desemnând Comunitatea Europeană în conformitate cu protocolul de la Madrid vor scădea de la 1 450 la 870 EUR, ceea ce corespunde, de asemenea, unei scăderi cu 40%.

Contextul

Consiliul de miniștri a creat OAPI în 1994. Din momentul începerii activității în 1996, cererea pentru mărci comunitare a crescut constant și uneori chiar dramatic. Până în prezent, OAPI a înregistrat peste 500 000 de mărci pentru sute de mii de întreprinderi din lumea întreagă. Ca agenție a UE care se autofinanțează, bugetul său provine în totalitate din taxele plătite de întreprinderile care apelează la serviciile sale. OAPI nu primește nicio subvenție și niciun sprijin financiar din partea contribuabililor europeni, iar în calitate de organizație non-profit, bugetul său trebuie să fie echilibrat.

În ultimii ani, agenția a implementat un program ambițios de creștere a productivității și îmbunătățire a eficienței, oferind, în același timp, servicii de calitate care au atras un număr crescând de utilizatori. OAPI a acumulat în ultimul timp rezerve substanțiale de numerar, în ciuda reducerii taxelor în 2005.

Drept rezultat, deși continuă să investească în îmbunătățirea serviciilor oferite, în special a serviciilor online, și în reducerea timpilor de răspuns, OAPI poate acum să împartă beneficiile obținute din creșterea eficienței cu întreaga comunitate de afaceri, în special cu întreprinderile mici și mijlocii, pentru care costurile protecției proprietății intelectuale sunt deseori o problemă.

Noua reducere substanțială a taxelor a făcut obiectul unor discuții aprofundate cu statele membre și reprezintă primul element dintr-un pachet mai mare de măsuri convenite de statele membre la reuniunea comună a consiliului de administrație și comitetului bugetar al OAPI din septembrie 2008 și , destinate să echilibreze și mai bine în viitor bugetul agenției.

Pentru mai multe informații:

http://ec.europa.eu/internal_market/indprop/tm/index_en.htm

http://oami.europa.eu


Side Bar