Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/09/45

Bruselj, 13 januarja 2009

Potrošniki: Evropska komisija sprejela standard EU za otroške hojce za preprečevanje otroških nezgod

Danes je bil v Uradnem listu objavljen evropski varnostni standard za otroške hojce, potem ko ga je uradno sprejela Evropska komisija. Standard bo pomagal preprečiti marsikatero otroško nezgodo. Podatki iz zadnjih 20 let o nujni pomoči v bolnišnicah po Evropi in Združenih državah Amerike nenehno kažejo, da je uporaba otroških hojc nevarna, saj se vsako leto zaradi poškodb pri uporabi hojc zdravi na tisoče otrok. Po avstralski raziskavi naj bi se pri uporabi otroške hojce poškodoval vsak tretji otrok. Rezultati raziskave britanskega Child Accident Prevention Trust (sklad za preprečevanje otroških nezgod) kažejo, da se več otrok poškoduje z otroškimi hojcami kot s kakršnim koli drugim otroškim izdelkom. Nezgode z otroškimi hojcami, kot sta prevrnitev ali padec po stopnicah, so lahko zelo resne, saj večinoma povzročijo tudi poškodbe glave. Standard EU uvaja zahtevo za preskuse stabilnosti med proizvodnjo otroških hojc ter določa, da mora biti oblika hojc takšna, da zmanjšuje tveganje poškodb. Države članice so na zasedanju Odbora za splošno varnost izdelkov novembra 2008 podprle predlog Komisije za uvedbo tega standarda, odločitev Komisije pa je pozdravil tudi Evropski parlament. Standard vsem gospodarskim subjektom in organom za nadzor trga nudi enotno in jasno referenco za izdelavo in uvoz otroških hojc ter preverjanje njihove varnosti.

Komisarka EU za varstvo potrošnikov Meglena Kuneva je povedala: „Standard bo pomagal pri zagotavljanju varnosti najmlajših in najranljivejših državljanov EU. Dodatna previdnost pri izdelavi otroških izdelkov je ključnega pomena, četudi je najboljša varnost otrok nadzor staršev ali drugih odraslih.“

Kaj je otroška hojca?

Otroške hojce so naprave na kolesih, s katerimi se lahko majhni otroci, ki še ne hodijo, samostojno premikajo s svojimi nogami. Običajno se uporabljajo od trenutka, ko je otrok sposoben sedeti brez pomoči, do takrat, ko samostojno hodi, kar pomeni približno od šestih do petnajstih mesecev starosti.

V čem je težava?

Pri uporabi otroških hojc se vsako leto v EU poškoduje na tisoče otrok. Nezgode pri uporabi otroških hojc ponavadi nastanejo pri padcu po stopnicah ali prevrnitvi, zlasti kadar otroci poskušajo prehoditi neravne površine, kot so pragovi vrat ali robovi preprog. Poškodbe, ki nastanejo pri takšnih nezgodah, so lahko zelo resne, saj je največkrat poškodovana otrokova glava.

  • Po podatkih iz Portugalske naj bi 850 otrok med sedmimi in petnajstimi meseci potrebovalo nujno pomoč zaradi poškodb, povezanih z uporabo otroških hojc[1]. Polovica nezgod nastane pri padcu po stopnicah in v več kot 60 % nezgod gre za poškodbe glave.
  • Britanski Child Accident Prevention Trust ocenjuje, da uporaba otroških hojc povzroča več nezgod kot kateri koli drug otroški izdelek: leta 2002 je bilo zaradi nezgod s hojcami v bolnišnico sprejetih 2 350 otrok, od katerih jih je bilo 70 % mlajših od enega leta.
  • Študija Univerzitetnega kliničnega centra v Toulousu, izvedena med 2003 in 2006, je pokazala, da je bilo v tem času v nujno pediatrično oskrbo zaradi padca z otroško hojco sprejetih 178 otrok, starih od sedem do dvanajst mesecev.

Zaradi vse več poškodb pri uporabi hojce so države članice zahtevale določitev varnostnega standarda na ravni EU.

Postopek

Standard je oblikoval Evropski odbor za standardizacijo (CEN) in se že uporablja v organih za nadzor trga v državah članicah pri preverjanju trga glede nevarnih otroških izdelkov. Takšni standardi EU so prostovoljni, vendar velja, da je izdelek, izdelan v skladu s standardom, objavljenim v Uradnem listu EU, predvidoma varen. Če se proizvajalec odloči, da ne bo upošteval standarda EU, mora zagotoviti, da so njegovi izdelki vsaj enako varni in izpolnjujejo enake zahteve, kot če bi bili izdelani po standardu. To pa zahteva veliko dodatnih, posebnih postopkov certificiranja, ki se jim je možno preprosto izogniti z uporabo referenčnega standarda EU. Dejansko standardi EU postajajo industrijska norma.

Glavne novosti standarda

Glavno tveganje pri hojcah je prevrnitev. Zato novi standard uvaja preskuse stabilnosti in zahteve, ki zmanjšujejo tveganje prevrnitve. Novi standard (referenca: EN 1273:2005) vsebuje zahteve in preskuse glede izdelave otroških hojc za zmanjšanje možnosti, da bi otrok posegel po nevarnih stvareh in padel na nevarnih mestih, kot so stopnice ali ovinki.

Posebno pomembna za zagotovitev varne uporabe otroških hojc so opozorila in navodila za odrasle, ki nadzorujejo otroka, saj so ti najbolj odgovorni za varnost okolja, v katerem se giblje otrok v hojci. Poleg tega otroške hojce niso naprava za učenje hoje, predolga uporaba hojce pa lahko ovira naravni razvoj otrokovih sposobnosti za hojo. Iz tega razloga standard zahteva tudi, da se pri otroških hojcah navedejo navodila, ki odrasle opozarjajo na dejstvo, da izdelek ni namenjen otrokom nad določeno težo ali tistim, ki še ne znajo sedeti pokonci brez opore.

Za dodatne informacije:

http://ec.europa.eu/consumers/safety/news/index_en.htm

http://www.cen.eu/


[1] Poročilo Evropske zveze za varnost otrok, 2006.


Side Bar