Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/09/45

Brüsszel, 2009. január 13

Fogyasztók: a gyermekbalesetek elkerülése érdekében az Európai Bizottság szabványosítja a bébikompokat

Ma tették közzé a Hivatalos Lapban azt a bébikompokra vonatkozó európai biztonsági szabványt, amelyet az Európai Bizottság a gyermekbalesetek megelőzése érdekében fogadott el. Az elmúlt 20 év kórházi baleseti statisztikái az EU-ban és a USA-ban következetesen azt mutatják, hogy a bébikomp veszélyforrás: minden évben gyermekek ezreit kell miatta bekövetkezett balesetek folytán kezelni. Ausztrál kutatások szerint három bébikomphasználó gyermekből legalább egy valamilyen sérülést szenved. Az Egyesült Királyságban működő gyermekbaleset-megelőzési szervezet (Child Accident Prevention Trust) becslése szerint a bébikomp minden más csecsemőknek szánt terméknél több sérülést okoz. A bébikompbalesetek – például a felborulás vagy a lépcsőn leesés – rendkívül súlyosak is lehetnek, hiszen ilyenkor az esetek túlnyomó többségében a fej sérül meg. Az EU-szabvánnyal bevezetett előírás szerint a gyártás során tesztelni kell a bébikomp stabilitását, tervezésének pedig a sérülések csökkentésére kell irányulnia. 2008 novemberében az általános termékbiztonsági bizottságban a tagállamok támogatták a Bizottságnak a szabvány bevezetésére irányuló javaslatát, valamint az Európai Parlament is üdvözölte a határozatot. A szabvány minden gazdasági szereplő és piacfelügyeleti hatóság számára világos, gyors és egységes referenciát biztosít, amennyiben bébikompot kíván gyártani vagy importálni, illetve a termék biztonságát szeretné ellenőrizni.

Meglena Kuneva, az EU fogyasztóügyi biztosa a következőket mondta: „A szabvány az EU legfiatalabb és legsérülékenyebb polgárainak biztonságát hivatott növelni. A gyermek védelmének legfontosabb záloga ugyan a szülői felügyelet, ám a gyermekek számára készült termékek biztonságával kapcsolatos külön elővigyázatossági intézkedések sem hanyagolhatók el.”

Mi az a bébikomp?

A bébikomp olyan kerekes készülék, amelynek segítségével a járni még nem tudó kisgyermek lábai használatával mozoghat. Általában akkortól használható, amikor a gyermek már önállóan ül, egészen addig, amíg képes önállóan járni. Bébikompot tehát általában 6–15 hónapos gyermekek használnak.

Mi a probléma lényege?

Bébikomp miatt évente több ezer gyermekbaleset történik EU-szerte. A gyermekjáró-keretes balesetek jórészt lépcsőn való leesés vagy felborulás miatt következnek be, elsősorban akkor, amikor a gyermek göröngyös felületen – például küszöbön vagy szőnyegszélen – próbál előrehaladni. Az ilyen balesetekkor bekövetkező sérülések nagyon súlyosak is lehetnek, mert az esetek jó részében a gyermek fejét érintik.

  • Portugáliai adatok szerint 7–15 hónapos korú 850 gyermeknek kellett bébikomp miatt bekövetkezett sérülése miatt sürgősségi ellátásban részesülnie[1]. Az esetek fele a lépcsőn való leesés miatt történt meg, több mint 60%-ukban pedig a fejet érte sérülés.
  • Az Egyesült Királyságban a gyermekbaleset-megelőzési szervezet (Child Accident Prevention Trust) becslése szerint a bébikompok minden más csecsemőknek szánt terméknél több balesetet okoznak. 2002-ben ilyen baleset miatt több mint 2350 gyermek került kórházba, mintegy 70%-uk egy évnél fiatalabb.
  • A toulouse-i egyetemi kórházközpont (Centre Hospitalier Universitaire de Toulouse) tanulmánya szerint 2003–2006 között 7–12 hónapos korú 178 gyermeket vettek föl sürgősségi gyermekgyógyászati kezelésre azért, mert bébikomppal elesett.

Az eszköz miatt bekövetkező balesetek számának növekedése miatt a tagállamok igényelték, hogy közösségi szinten határozzák meg a biztonsági szabványt.

Mi az eljárás?

A szabványt az Európai Szabványügyi Bizottság (Comité Européen de Normalisation, CEN) dolgozta ki, és a tagállamok piacfelügyeleti hatóságai már használják is a nem biztonságos gyermekápolási termékek forgalmazásának ellenőrzésekor. Az ilyen EU-szabványok használata ugyan önkéntes, ám az EU Hivatalos Lapjában közzétett szabvány szerint gyártott termékről vélelmezni kell, hogy biztonságos. Amennyiben egy gyártó eltér az EU-szabványtól, akkor gondoskodnia kell róla, hogy terméke teljesíti – legalább – a szabványban megadott biztonsági szintet és követelményeket. Ez viszont alapos kiegészítő, speciális tanúsítási eljárásokat kíván, amelyek az EU hivatkozású szabvány használatával egyszerűen elkerülhetők. De facto tehát az EU-szabványok egyre inkább ágazati normává válnak.

Melyek az új szabvány főbb elemei és változásai?

A bébikompok legnagyobb veszélye a felborulás. Ennek orvoslására az új szabvány stabilitásvizsgálatokat, és a felborulás kockázatát csökkentő követelményeket határoz meg. Az új szabvány (jelzete: EN 1273:2005) bébikompok gyártásához tartalmaz követelményeket és teszteket, hogy csökkenjen a gyermek képessége arra, hogy veszélyes tárgyakat érjen el vagy instabil helyeken felboruljon.

Különösen fontosak a biztonságos használatot szavatoló felnőtteknek szóló figyelmeztetések és utasítások, hiszen végső soron a felügyelő felnőtt biztosítja, hogy a bébikompban ülő gyermek körüli környezet a lehető legbiztonságosabb legyen. Ezen kívül a bébikomp nem a járás megtanulására szolgáló eszköz, és túl hosszú használata megzavarhatja a gyermek járóképességének természetes fejlődését. A szabvány ezért előírja, hogy a bébikompon olyan utasításokat kell elhelyezni, amelyek felhívják a felnőtt figyelmét arra, hogy a termék nem alkalmas bizonyos testsúly fölötti gyermeknek, illetve olyannak, aki még túl fiatal ahhoz, hogy segítség nélkül üljön.

További információ:

http://ec.europa.eu/consumers/safety/news/index_en.htm

http://www.cen.eu/


[1] European Child Safety Alliance Report (az európai gyermekbiztonsági szövetség jelentése), 2006


Side Bar