Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/09/342

Брюксел, 3 март 2009 г.

Европейската комисия ще финансира Европейската финансова коалиция (ЕФК) за борба с разпространението на изображения в Интернет, съдържащи злоупотреба с деца

Европейската комисия ще предостави средства в размер до 427 000 EUR за дейността на Европейска финансова коалиция срещу материали в Интернет, съдържащи сексуална злоупотреба с деца, обяви днес Жак Баро, заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за правосъдието, свободата и сигурността.

Коалицията – начело с Центъра за защита на децата от експлоатация и в онлайн среда (CEOP) (специална организация за опазване на реда в Обединеното кралство за защита на децата от сексуална експлоатация, и финансирана от Европейската комисия) – е публично-частна неформална група, включваща полицейски органи, финансови оператори, доставчици на интернет услуги, НПО и други партньори, чиято цел е да си сътрудничат в борбата срещу детската порнография.

MasterCard, Microsoft, PayPal, VISA Европа и НПО „Missing Children Europe“ са сред основателите на новата коалиция; към тях като консултативни членове на ЕФК се присъединяват „Allen and Overy“ и ICMEC – Международен център за изчезнали и експлоатирани деца. Европол и Италианската национална полиция на пощите и комуникациите (Italian National Postal and Communication Police) се явяват също основатели и играят ролята на правоприлагащи членове на ЕФК.

Началото на Коалицията беше поставено днес на пресконференция, организирана в седалището на правоприлагащата агенция на Обединеното кралство CEOP (Център за защита на децата от експлоатация и в онлайн среда), в присъствието на заместник-председателя Жак Баро.

Комисията ще предостави средства в размер до 427 000 EUR за дейността на коалицията, чиято цел е да обедини всички страни, ангажирани в борбата срещу комерсиалното разпространение в Интернет на изображения, съдържащи сексуална злоупотреба с деца. Коалицията ще спомогне за идентифициране и защита на жертвите, за намиране и арестуване на престъпниците — педофили, както и тези, които осъществяват икономическа печалба от продажба на изображенията, — и най-вече за конфискуване на печалбите от тези престъпни действия. В резултат ще се попречи на купуването на детска порнография с кредитна карта или други системи за електронно разплащане. Освен това в близко време Комисията ще направи предложения за актуализиране и укрепване на рамковото решение на Съвета относно борбата със сексуалната злоупотреба и експлоатация на деца.

Жак Баро, заместник-председател на Комисията и комисар за правосъдието, свободата и сигурността, подчерта важността на инициативата като заяви: „Полагам всички усилия да осигуря възможно най-добрата форма на защита на децата срещу всички видове престъпления и злоупотреби. Наистина бързото развитие на интернет разкри сериозен престъпен пазар за изображения, съдържащи сексуална злоупотреба с деца. Европейската финансова коалиция ще спомогне за идентифициране и защита на жертвите и преди всичко за конфискуване на печалбите от тези престъпни дейности. За да бъде обаче коалицията напълно ефективна, повече партньори, включително държави-членки, трябва да се присъединят към нея. Готов съм да им окажа пълна подкрепа в техните усилия.“


Side Bar