Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE IT PT

IP/09/237

Brussel, 10 februari 2009

De Commissie bekroont de meest baanbrekende projecten voor duurzame energie

De winnaars van de derde editie (2009) van de 'Sustainable Energy Europe Awards' werden op 10 februari 2009 bekendgemaakt tijdens een ceremonie in de Albert Hall in Brussel. De duurzame-energieprijzen zijn een centraal onderdeel van de EU-week van de duurzame energie en van de algemene 'Sustainable Energy Europe'-campagne. Zij zijn bedoeld om de meest markante, ambitieuze en vernieuwende initiatieven op het gebied van duurzame energie in het licht te stellen en de projecten te bekronen die de grootste erkenning verdienen. Zij hebben ook tot doel de aanzet te geven tot de ontwikkeling van de nieuwste energie-initiatieven van Europa. De prijzen kunnen gaan naar EU-projecten, maar hebben ook betrekking op internationale deelnemers en begunstigden.

Dit jaar waren meer dan 250 projecten ingeschreven voor de wedstrijd. 6 projecten hebben een prijs gekregen, en dit in vijf categorieën:

  1. Samenwerkingsprogramma's >> RENDEV, PlaNet Finance Group, Saint Ouen, Frankrijk. Plattelandsgemeenschappen in Bangladesh en Indonesië toegang verschaffen tot microkredietstelsels waarmee elektriciteitssystemen op basis van zonne-energie kunnen worden aangekocht. De prijzen voor dergelijke systemen zijn vrij laag en het is gebleken dat het project veel navolging kan krijgen.
  2. Demonstratie- en verspreidingsprojecten >> HyFLEET:CUTE, PE International, Leinfelden-Echterdingen, Duitsland. Dit is wereldwijd het grootste onderzoeks-, demonstratie- en verspreidingsproject voor bussen die op waterstof rijden. Er rijden 47 bussen in 10 steden op drie continenten en bij het project zijn 31 partners uit de industrie, de overheid, universiteiten en consultancybedrijven betrokken. Deelnemende landen zijn onder meer Duitsland (projectleider), Australië, Canada, China, IJsland, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Portugal en het VK.
  3. Marktontwikkeling, inclusief verbintenissen op basis van vrijwilligheid >> Sonae Sierra, Lissabon, Portugal. Een specialist op het gebied van civiele architectuur die zich erop toelegt duurzame-energiepraktijken te integreren in het ontwerp, de bouw en het beheer van gebouwen. Het is daarbij de bedoeling het bewustzijn inzake duurzame energie bij de belanghebbenden te verhogen en de betrokken sector te sturen in de richting van meer energie-efficiënte gebouwen.
  4. Educatieve en informatiebevorderingsacties >> Connect, Mobiel 21, Leuven, België. Het spel Sam de Verkeersslang, dat ontwikkeld is met steun van het CONNECT-project van de EU, is ontworpen als een aantrekkelijke schoolactie om schoolgaande kinderen en hun ouders ertoe aan te zetten zich gedurende een week op een veilige en milieuvriendelijke wijze in het verkeer te begeven. Reeds meer dan 15 000 kinderen hebben aan de actie deelgenomen. Partners in het project komen uit Oostenrijk, Bulgarije, Griekenland, Hongarije, Italië, Nederland, Polen, Slovenië en het VK.
  5. Duurzame energiegemeenschappen (In deze categorie waren er twee winnaars ex aequo) >> Consorzio Produttori Agricoli Acque Minerali Umbre s.r.l., Acquasparta, Italië. Consortium van regionale landbouwers en plaatselijke gemeenschappen in Umbrië dat tot doel heeft energie te produceren met behulp van ter plaatse gewonnen hout en hernieuwbare biomassa uit de landbouwsector en zo bij te dragen tot duurzame plattelandsontwikkeling. Het project is plaatselijk begonnen, maar de positieve effecten ervan hebben zich snel verspreid over het gehele land. >> Thurrock Energy Partnership, Climate Energy Ltd, Thurrock, VK. Dit project is ontworpen om in Thurrock op actieve wijze energie-efficiëntie-initiatieven te bevorderen en de burgers ertoe aan te sporen energie-efficiënte isolatie aan te brengen en duurzame verwarmingsmaatregelen te treffen. Aan alle inwoners worden energie-efficiëntie- en -zekerheidmaatregelen aangeboden, evenals subsidieregelingen, waarbij de aandacht vooral gaat naar kwetsbare klanten.

Voor eventuele interviews met burgemeesters kunt u contact opnemen met Kostas Mastakas, e-mail: konstantinos.mastakas@mostra.com of telefoon: +32 2 537 4400 - +32 478 64 98 91 Meer informatie staat op de websites: www.eusew.eu en www.sustenergy.org


Side Bar