Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/09/232

Bruselj, 10. februarja 2009

[Graphic in PDF & Word format]

Socialno mreženje: sporazum Komisije za varnejšo spletno uporabo med največjimi internetnimi podjetji

Sedemnajst vodilnih internetnih podjetij je prvič podpisalo evropski sporazum za izboljšanje varnosti mladoletnikov, ki uporabljajo spletišča za socialno mreženje. Ta vključujejo Arto, Bebo, Dailymotion, Facebook, Giovani.it, Google/YouTube, Hyves, Microsoft Europe, Myspace, Nasza-klaza.pl, Netlog, One.lt, Skyrock, StudiVZ, Sulake/Habbo Hotel, Yahoo!Europe in Zap.lu. Spletišča za socialno mreženje so družbeni in gospodarski pojav v nastajanju, ki pritegne 41,7 milijona rednih uporabnikov v Evropi ter spreminja način medsebojnega sporazumevanja na spletu. Uporaba socialnih omrežij se je v zadnjih letih v Evropi povečala za 35 % in pričakovati je, da se bo do leta 2012 podvojila na 107,4 milijona uporabnikov. Da se zagotovi njihova nadaljnja rast, se morajo mladi uporabniki pri širitvi svojih omrežij ali izmenjavi osebnih podatkov počutiti varno. Sporazum, podpisan danes v Luxembourgu na dan varnejšega interneta, ki ga organizira Evropska komisija, bo najstnikom omogočil obvladovati možna tveganja, s katerimi se soočajo na spletu, kot sta ustrahovanje ali razkrivanje osebnih podatkov preko spleta.

„Komisija pozdravlja ta prvi evropski sporazum o socialnem mreženju. Je pomemben korak naprej k zagotavljanju večje varnosti naših otrok pri iskanju po spletiščih za socialno mreženje v Evropi,“ je izjavila komisarka EU za informacijsko družbo in medije Viviane Reding. „Socialno mreženje ima velike možnosti za razcvet v Evropi, da pomaga spodbuditi naše gospodarstvo in vzpostaviti družbo, ki bo še bolj temeljila na medsebojnem sporazumevanju, dokler otroci in najstniki zaupajo ter imajo na voljo ustrezna orodja za zagotovitev varnosti, ko spoznavajo nove ‚prijatelje’ in izmenjujejo osebne podatke preko spleta. Natančno bom spremljala izvajanje današnjega sporazuma in Komisija bo ponovno razpravljala o tej zadevi v roku enega leta.“

Na letošnji dan varnejšega interneta so se danes prvič zbrala največja evropska spletišča za socialno mreženje, da priznajo svoj del odgovornosti in ugotovijo možna tveganja na njihovih spletiščih za mladoletnike. Ta vključujejo ustrahovanje preko spleta (nadlegovanje otrok na spletnih straneh ali prek tekstovnih sporočil), navezovanje stikov (kadar se odrasli človek spoprijatelji z otrokom z namenom spolnega zlorabljanja) in tvegano vedenje, kot je razkrivanje osebnih podatkov. Tveganja želijo omejiti tako, da:

 • zagotovijo gumb za „prijavo zlorabe“, ki je preprost za uporabo in dostopen uporabnikom ter jim omogoča prijavo neprimernega stika drugega uporabnika ali njegovega ravnanja z enim samim klikom,
 • zagotovijo, da so celotni spletni profili in seznami stikov uporabnikov spletnih strani, ki so prijavljeni kot mladoletniki, samodejno nameščeni kot „zasebni“. To bo ljudem s slabimi nameni otežilo stik z mladimi,
 • zagotovijo, da je iskanje zasebnih profilov mladoletnih uporabnikov onemogočeno (na spletnih straneh ali prek iskalnikov),
 • zagotovijo, da so možnosti za zasebnost vedno vidne in dostopne, na podlagi katerih uporabniki enostavno določijo, če lahko njihovo spletno pošto berejo samo njihovi prijatelji ali tudi vsi ostali,
 • preprečijo mladoletnim uporabnikom, da uporabljajo njihove storitve, če so ciljni uporabniki socialnega mreženja najstniki, stari nad trinajst let, je treba osebam pod to starostjo otežiti spletno prijavo.

Spletišča za socialno mreženje bodo Komisijo obvestila o svoji individualni varnostni politiki in o tem, kako bodo ta načela uveljavljala do aprila 2009.

Ozadje:

Današnji sporazum je rezultat dogovarjanj v projektni skupini za socialno mreženje, ki jo je Evropska komisija ustanovila aprila 2008. Ta skupina je združila spletišča za socialno mreženje, nevladne organizacije in raziskovalce ter je dober primer samoregulacije znotraj gospodarske panoge, kar je pristop, ki ga Komisija podpira, če je njegovo izvajanje učinkovito.

Podobne pobude na tem področju vključujejo smernice za socialno mreženje Ministrstva za notranje zadeve Združenega kraljestva aprila 2008 ter ločene sporazume podjetij Myspace in Facebook z 49 državnimi tožilci v Združenih državah Amerike.

Dan varnejšega interneta se od leta 2004 organizira vsako leto ter vključuje prireditve v več kakor petdesetih državah v Evropi in po svetu.

Dan varnejšega interneta v letu 2007 je na pobudo komisarke Reding privedel do sporazuma o varnejši uporabi mobilnih telefonov za najstnike, ki so ga podpisali vsi največji mobilni operaterji (IP/07/139).

Informativni paket s končnim sporazumom, MEMO in avdiovizualnim posnetkom o ustrahovanju preko spleta, ki bo predvajan na televizijskih programih v EU, na Norveškem in v Islandiji ter na internetu, je na voljo na:

http://ec.europa.eu/information_society/newsroom/cf/itemlongdetail.cfm?item_id=4672

MEMO/09/58

Za več informacij

www.keepcontrol.eu

http://ec.europa.eu/information_society/activities/social_networking/index_en.htm

Annex

List of signatories of the Safer Social Networking Principles

Arto, Bebo, Dailymotion, Facebook, Giovani.it, Google/YouTube, Hyves,

Microsoft Europe, Myspace, Nasza-klaza.pl, Netlog, One.lt, Skyrock,

StudiVZ, Sulake/Habbo Hotel, Yahoo!Europe, and Zap.lu.

Safer Internet Day around Europe and worldwide

Today's signing ceremony in Luxembourg is a key event, amongst the many others taking place worldwide to mark "Safer Internet Day", and which include:

 • In Austria parents and educators will discuss computers games with experts and will have the possibility to test games with the support of youths.

 • In Finland a rock concert is organised culture center Gloria in central Helsinki featuring Finnish groups such as by Happoradio, Phoenix Effect and Pin Ion. The video clip on cyber bullying and other clips will be shown.

 • In Denmark children will create artwork at the Science Museum in Copenhagen based on their views of the internet.

 • In France the singer for children Henri Dès will take part in Safer Internet Day

 • In Italy youths will express their opinions to social networking sites presenting the work that in the last months has involved about 1000 children

 • In Egypt and Norway the local versions of the INSAFE family toolkit will be launched.

The European internet safety network INSAFE organised a online competition. 6000 participants took part and the 6 winners have been awarded their prize today in Luxembourg.

For the full calendar of events see http://www.saferinternet.org.

The Safer Internet Day is an annual event (see IP/06/126, IP/05/148, IP/04/171) organised by INSAFE, and co-funded by the Commission’s Safer Internet Programme (IP/08/1899).


Side Bar