Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/09/232

Bruxelles, 10 februarie 2009

[Graphic in PDF & Word format]

Socializarea în rețea: principalele societăți de web încheie un acord cu sprijinul Comisiei

Pentru prima dată, 17 societăți de web de primă importanță au semnat un acord european destinat să îmbunătățească siguranța minorilor care utilizează site-uri de socializare în rețea (social networking). Este vorba de Arto, Bebo, Dailymotion, Facebook, Giovani.it, Google/YouTube, Hyves, Microsoft Europe, Myspace, Nasza-klaza.pl, Netlog, One.lt, Skyrock, StudiVZ, Sulake/Habbo Hotel, Yahoo!Europe și Zap.lu. Site-urile de socializare în rețea sunt un fenomen social și economic emergent, atrăgând 41,7 milioane de utilizatori frecvenți în Europa și schimbând modul în care interacționăm cu ceilalți pe web. Utilizarea rețelelor sociale a crescut în ultimul an cu 35 % în Europa și se preconizează că va crește cu peste 100 %, ajungând la 107,4 milioane de utilizatori în 2012. Pentru ca rețelele sociale să continue să crească, utilizatorii tineri trebuie să se simtă în siguranță atunci când își extind rețelele sau când dezvăluie orice fel de informații personale. Acordul semnat la Luxemburg astăzi, de Ziua pentru un internet mai sigur (Safer Internet Day), organizată de Comisia Europeană, le va permite adolescenților să facă față potențialelor riscuri cu care se pot confrunta online, precum hărțuirea cibernetică sau dezvăluirea de informații personale.

„Comisia salută acest prim acord european privind socializarea în rețea. Este un important pas înainte pentru a oferi copiilor noștri mai multă siguranță atunci când accesează site-urile de socializare în rețea din Europa”, a spus comisarul european pentru societate informațională și mass-media, Viviane Reding. „Socializarea în rețea are un potențial enorm să se dezvolte în Europa, să contribuie la creșterea economică și să facă societatea noastră mai interactivă – atâta timp cât copiii și adolescenții au încredere și dispun de instrumentele adecvate pentru a fi în siguranță atunci când își fac „prieteni” și când dezvăluie informații personale online. Voi monitoriza îndeaproape implementarea acordului de astăzi, iar Comisia va reveni asupra acestui subiect peste un an.”

Astăzi, pentru prima dată, principalele site-uri europene de socializare în rețea s-au reunit în cadrul Zilei pentru un internet mai sigur din acest an pentru a-și recunoaște responsabilitatea și a identifica potențialele riscuri existente pe site-urile lor pentru tinerii cu vârsta sub 18 ani. Acestea includ hărțuirea cibernetică (cyberbullying - hărțuirea copiilor pe site-urile de internet sau prin mesaje trimise pe telefoane mobile), manipularea psihologică (cazul în care un adult se împrietenește cu un copil cu intenția de a abuza sexual de acesta) și comportamentul de risc, precum dezvăluirea de informații personale. Site-urile respective intenționează să limiteze aceste riscuri astfel:

 • punând la dispoziție un buton de „semnalare a abuzului”, ușor de utilizat și accesibil, care să permită utilizatorilor să raporteze orice contact sau comportament necorespunzător al unui alt utilizator printr-o singură apăsare de buton.
 • asigurându-se că toate profilurile și listele de contacte online ale utilizatorilor site-ului web care sunt înregistrați ca fiind minori au automat setată opțiunea „confidențial”. Acest lucru va face mai dificilă contactarea tânărului de către persoane rău intenționate.
 • asigurându-se că profilurile confidențiale ale utilizatorilor cu vârsta sub 18 ani nu pot fi căutate (pe site-uri web sau cu ajutorul motoarelor de căutare)
 • garantând că opțiunile de confidențialitate sunt evidente și accesibile în orice moment, astfel încât utilizatorii să își dea seama cu ușurință dacă toată lumea sau numai prietenii lor pot vedea ce afișează ei online.
 • împiedicând minorii să utilizeze serviciile lor: dacă un site de socializare în rețea este destinat adolescenților cu vârsta peste 13 ani, ar trebui să fie dificil pentru persoane sub această vârstă să se înregistreze pe site-urile respective.

Site-urile de socializare în rețea vor informa Comisia în legătură cu strategiile lor individuale de garantare a siguranței și cu modul în care vor pune în practică aceste principii până în aprilie 2009.

Context:

Acordul de astăzi este rezultatul discuțiilor din cadrul grupului Social Networking Task Force, înființat de Comisia Europeană în aprilie 2008. Acest grup a reunit site-uri de socializare în rețea, ONG-uri și cercetători și reprezintă un bun exemplu de autoreglementare a unui sector de activitate, o abordare încurajată de Comisie dacă este pusă în practică în mod eficient.

Alte inițiative similare în acest domeniu sunt orientările pentru socializarea în rețea publicate de Ministerul de Interne din Regatul Unit în aprilie 2008 și acorduri separate încheiate de Myspace și Facebook cu 49 de procurori generali (State Attorneys General) din Statele Unite ale Americii.

Ziua pentru un internet mai sigur s-a organizat în fiecare an începând cu 2004 și include evenimente în peste 50 de țări din Europa și din lume.

La inițiativa comisarului Reding, Ziua pentru un internet mai sigur 2007 a avut drept rezultat un acord pe tema utilizării mai sigure a telefonului mobil de către adolescenți, semnat de toți operatorii principali de telefonie mobilă (IP/07/139).

Un dosar de presă cuprinzând acordul final, un MEMO și un clip video pe tema hărțuirii cibernetice, care va fi difuzat pe canalele de televiziune din Uniunea Europeană, Norvegia și Islanda, precum și pe internet, poate fi consultat pe site-ul:

http://ec.europa.eu/information_society/newsroom/cf/itemlongdetail.cfm?item_id=4672

MEMO/09/58

Pentru informații suplimentare a se vedea:

www.keepcontrol.eu

http://ec.europa.eu/information_society/activities/social_networking/index_en.htm

Annex

List of signatories of the Safer Social Networking Principles

Arto, Bebo, Dailymotion, Facebook, Giovani.it, Google/YouTube, Hyves,

Microsoft Europe, Myspace, Nasza-klaza.pl, Netlog, One.lt, Skyrock,

StudiVZ, Sulake/Habbo Hotel, Yahoo!Europe, and Zap.lu.

Safer Internet Day around Europe and worldwide

Today's signing ceremony in Luxembourg is a key event, amongst the many others taking place worldwide to mark "Safer Internet Day", and which include:

 • In Austria parents and educators will discuss computers games with experts and will have the possibility to test games with the support of youths.

 • In Finland a rock concert is organised culture center Gloria in central Helsinki featuring Finnish groups such as by Happoradio, Phoenix Effect and Pin Ion. The video clip on cyber bullying and other clips will be shown.

 • In Denmark children will create artwork at the Science Museum in Copenhagen based on their views of the internet.

 • In France the singer for children Henri Dès will take part in Safer Internet Day

 • In Italy youths will express their opinions to social networking sites presenting the work that in the last months has involved about 1000 children

 • In Egypt and Norway the local versions of the INSAFE family toolkit will be launched.

The European internet safety network INSAFE organised a online competition. 6000 participants took part and the 6 winners have been awarded their prize today in Luxembourg.

For the full calendar of events see http://www.saferinternet.org.

The Safer Internet Day is an annual event (see IP/06/126, IP/05/148, IP/04/171) organised by INSAFE, and co-funded by the Commission’s Safer Internet Programme (IP/08/1899).


Side Bar