Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/09/232

Brussel, 10 februari 2009

[Graphic in PDF & Word format]

Sociale netwerken: Sluiting onder Commissievlag van een overeenkomst tussen belangrijke webondernemingen

17 leidende webondernemingen ondertekenen voor het eerst een Europese overeenkomst om de veiligheid van minderjarigen die gebruik maken van socialenetwerksites te verbeteren. Het gaat onder meer om Arto, Bebo, Dailymotion, Facebook, Giovani.it, Google/YouTube, Hyves, Microsoft Europe, Myspace, Nasza-klaza.pl, Netlog, One.lt, Skyrock, StudiVZ, Sulake/Habbo Hotel, Yahoo!Europe en Zap.lu. Socialenetwerksites zijn een opkomend maatschappelijk en economisch verschijnsel, die in Europa 41,7 miljoen regelmatige gebruikers trekken en de manier veranderen waarop wij met elkaar op het web interageren. Het gebruik van sociale netwerken is in Europa het afgelopen jaar met 35% gegroeid en zal naar verwachting in 2012 meer dan verdubbelen tot 107,4 miljoen gebruikers. Om ervoor te zorgen dat sociale netwerken blijven groeien, moeten jonge gebruikers zich veilig voelen wanneer zij hun netwerken uitbreiden of persoonlijke informatie delen. De vandaag in Luxemburg tijdens de door de Europese Commissie georganiseerde Safer Internet Day ondertekende overeenkomst zal tieners weerbaarder maken in de omgang met risico’s waarmee zij online kunnen worden geconfronteerd, zoals cyberpesten of onthulling van persoonlijke informatie.

“De Commissie juicht deze eerste Europese overeenkomst over sociale netwerken toe. Het is een belangrijke stap voorwaarts om de muisklikken van onze kinderen op socialenetwerksites in Europa veiliger te maken, aldus Viviane Reding, EU-commissaris voor Informatiemaatschappij en media. “Sociale netwerken hebben enorm potentieel om een succesverhaal te worden in Europa, bij te dragen tot de stimulering van onze economie en onze maatschappij interactiever te maken – dit zolang kinderen en tieners over het vertrouwen en de juiste instrumenten beschikken om online op een veilige manier nieuwe “vrienden” te maken en persoonlijke gegevens te delen. Ik zal op de uitvoering van de vandaag gesloten overeenkomst nauwlettend toezien en de Commissie zal over een jaar op deze zaak terugkomen.”

Vandaag zijn tijdens de dit jaar gehouden Safer Internet Day Europa’s voornaamste socialenetwerksites voor het eerst bijeengekomen om hun verantwoordelijkheid te erkennen en potentiële risico’s voor minderjarigen op hun sites aan te wijzen. Daartoe behoren cyberpesten (lastig vallen van kinderen op internetsites of via sms-berichten), kinderlokkerij (wanneer een volwassene bevriend raakt met een kind met de bedoeling seksueel misbruik te plegen) en risicogedrag zoals het onthullen van persoonlijke informatie. Zij willen deze risico’s beperken door:

 • Een gebruikersvriendelijke “meldknop voor misbruik” ter beschikking te stellen zodat gebruikers met één muiskik ongepast contact of gedrag van een medegebruiker kunnen melden.
 • Ervoor te zorgen dat de volledige onlineprofielen en lijsten met contactpersonen van websitegebruikers die als minderjarig geregistreerd staan standaard op “privé” staan ingesteld. Dit zal het voor mensen met kwade bedoelingen moeilijker maken om met jongeren in contact te komen.
 • Ervoor te zorgen dat privéprofielen van minderjarigen (op de websites of via zoekmachines) niet doorzoekbaar zijn.
 • Te waarborgen dat privacyopties altijd duidelijk zichtbaar en toegankelijk zijn zodat gebruikers er gemakkelijk achter kunnen komen of alleen hun vrienden dan wel heel de wereld kunnen zien wat zij op het internet zetten.
 • Minderjarigen te beletten van hun dienstverlening gebruik te maken: als een socialenetwerksite op tieners ouder dan 13 mikt, moet het voor wie jonger zijn moeilijk zijn om zich te registreren.

De socialenetwerksites zullen de Commissie op de hoogte brengen van hun individueel veiligheidsbeleid en van de manier waarop zij deze principes tegen april 2009 in praktijk zullen brengen.

Achtergrond:

De vandaag gesloten overeenkomst is het resultaat van besprekingen in de door de Europese Commissie in april 2008 opgerichte Taskforce Sociale netwerken. Deze groep heeft socialenetwerksites, NGO’s en onderzoekers samengebracht en is een goed voorbeeld van zelfregulering door de industrie, een door de Commissie aangemoedigde benaderingswijze als de daad bij het woord wordt gevoegd.

Vergelijkbare initiatieven op dit gebied zijn onder meer de Social Networking guidance van het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken van april 2008 en afzonderlijke overeenkomsten tussen Myspace en Facebook met 49 Amerikaanse procureurs-generaal van de deelstaten.

De Safer Internet Day wordt sinds 2004 jaarlijks georganiseerd en omvat evenementen in meer dan 50 landen in Europa en wereldwijd.

De Safer Internet Day 2007, die plaatsvond op initiatief van commissaris Reding, leidde tot een overeenkomst over veiliger gsm-gebruik door jonge tieners, die door alle grote mobiele exploitanten werd ondertekend (IP/07/139).

Een persmap met de afgesloten overeenkomst, een memo en een videoclip over cyberpesten die op tv-stations in de EU, Noorwegen en IJsland en ook op het internet zal worden uitgezonden, zijn te vinden op:

http://ec.europa.eu/information_society/newsroom/cf/itemlongdetail.cfm?item_id=4672

MEMO/09/58

Voor meer informatie

www.keepcontrol.eu

http://ec.europa.eu/information_society/activities/social_networking/index_en.htm

Annex

List of signatories of the Safer Social Networking Principles

Arto, Bebo, Dailymotion, Facebook, Giovani.it, Google/YouTube, Hyves,

Microsoft Europe, Myspace, Nasza-klaza.pl, Netlog, One.lt, Skyrock,

StudiVZ, Sulake/Habbo Hotel, Yahoo!Europe, and Zap.lu.

Safer Internet Day around Europe and worldwide

Today's signing ceremony in Luxembourg is a key event, amongst the many others taking place worldwide to mark "Safer Internet Day", and which include:

 • In Austria parents and educators will discuss computers games with experts and will have the possibility to test games with the support of youths.

 • In Finland a rock concert is organised culture center Gloria in central Helsinki featuring Finnish groups such as by Happoradio, Phoenix Effect and Pin Ion. The video clip on cyber bullying and other clips will be shown.

 • In Denmark children will create artwork at the Science Museum in Copenhagen based on their views of the internet.

 • In France the singer for children Henri Dès will take part in Safer Internet Day

 • In Italy youths will express their opinions to social networking sites presenting the work that in the last months has involved about 1000 children

 • In Egypt and Norway the local versions of the INSAFE family toolkit will be launched.

The European internet safety network INSAFE organised a online competition. 6000 participants took part and the 6 winners have been awarded their prize today in Luxembourg.

For the full calendar of events see http://www.saferinternet.org.

The Safer Internet Day is an annual event (see IP/06/126, IP/05/148, IP/04/171) organised by INSAFE, and co-funded by the Commission’s Safer Internet Programme (IP/08/1899).


Side Bar