Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/09/232

Bruxelles, den 10. februar 2009

[Graphic in PDF & Word format]

Sociale netværksaktiviteter: Kommissionen formidler aftale mellem de største webtjenester

Sytten førende webtjenester har for første gang undertegnet en europæisk aftale, der skal forbedre sikkerheden for børn og unge under 18, som benytter de sociale websteder. Der er tale om følgende tjenester: Arto, Bebo, Dailymotion, Facebook, Giovani.it, Google/YouTube, Hyves, Microsoft Europe, Myspace, Nasza-klaza.pl, Netlog, One.lt, Skyrock, StudiVZ, Sulake/Habbo Hotel, Yahoo!Europe og Zap.lu. Dyrkning af sociale netværk på internettet er et socialt og økonomisk fænomen af stigende betydning, som alene i Europa tiltrækker 41,7 mio. regelmæssige brugere. De sociale websteder ændrer den måde, vi kommunikerer med hinanden på online. Brugen af sociale websteder er i det seneste år vokset med 35 % i Europa, og det forventes, at antallet af brugere vil være mere end fordoblet i 2012. En forudsætning for disse websteders fortsatte vækst er, at de unge brugere føler sig trygge, når de udvider deres netværk eller deler personlige oplysninger med andre. Den aftale, der i dag er undertegnet i Luxembourg i anledning af Sikkert Internet-dag, som Kommissionen har organiseret, giver de unge brugere et værktøj til at håndtere potentielle risici på internettet, som f. eks. cybermobning eller afslørende personlige oplysninger.

“Kommissionen hilser den første europæiske aftale om sociale netværksaktiviteter velkommen. Den repræsenterer et vigtigt fremskridt, når det gælder børns sikkerhed på de sociale websteder i Europa,” udtalte Viviane Reding, EU-kommissær for Informationssamfundet og Medier. “Sociale netværksaktiviteter har et enormt vækstpotentiale i Europa, og de kan bidrage til at sætte skub i økonomien og gøre samfundet mere interaktivt, dog under forudsætning af, at børn og unge har tillid til disse websteder og ved, hvordan de skal undgå farer, når de skaffer sig nye "venner" eller deler personlige oplysninger med andre på internettet. Jeg vil nøje overvåge gennemførelsen af den aftale, der er indgået i dag, og Kommissionen vender tilbage til emnet til næste år."

Europas førende socialnetværkstjenester er i dag for første gang samlet i anledning af dette års Sikkert Internet-dag med det formål at vedkende sig deres ansvar og identificere potentielle risici for unge under 18 år. Der kan f.eks. være tale om cybermobning (chikane af børn på websteder eller via mobiltelefonbeskeder) ”grooming” (dvs. når en voksen indleder et venskab med et barn med henblik på seksuelt misbrug) og risikofyldt opførsel, som f.eks. afsløring af personlige oplysninger.

Webtjenesterne vil begrænse disse risici ved at:

 • Installere en brugervenlig og lettilgængelig knap for ”rapportering af misbrug”, som sætter brugerne i stand til med ét klik at rapportere upassende henvendelser fra eller adfærd hos en anden bruger.
 • Sikre, at webstedsprofiler og kontaktoplysninger om webstedsbrugere, der er registreret som værende under 18, som standardopsætning er ”fortrolige”. Dermed bliver det sværere for brugere, der har uhæderlige hensigter, at henvende sig til børn og unge.
 • Sørge for at, at det ikke kan lade sig gøre at søge i fortrolige profiler, som børn og unge under 18 har lagt på nettet (på webstederne eller via søgemaskiner).
 • Garantere, at der altid er en tydelig og lettilgængelig mulighed for at vælge at gøre oplysningerne fortrolige, således at brugere let kan finde ud af, om det blot er deres venner eller hele verden, der kan se, hvad de har lagt på nettet.
 • Hindre visse brugere i at anvende deres tjenester. Hvis et socialt websted f.eks. er indrettet til teenagere, bør det gøres vanskeligt for børn under 13 at blive registreret på webstedet.

De sociale webtjenester skal oplyse Kommissionen om deres sikkerhedspolitik og meddele, hvordan de agter at gennemføre disse principper senest i april 2009.

Baggrund:

Den aftale, der er undertegnet i dag, er resultatet af drøftelserne i den arbejdsgruppe om sociale netværk (Social Networking Task Force), som Kommissionen nedsatte i april 2008. Denne arbejdsgruppe har bragt sociale webtjenester, ikke-statslige organisationer og forskere sammen og er et godt eksempel på selvregulering - en tilgang, som Kommissionen støtter, hvis den gennemføres effektivt.

Lignende initiativer på dette område tæller bl.a. et sæt retningslinjer for sociale netværk online, som det Det Forenede Kongeriges indenrigsministerium udsendte i april 2008, og særskilte aftaler, som henholdsvis Myspace og Facebook har indgået med 49 justitsministre i USA.

Der er afholdt Sikkert Internet-dag hvert år siden 2004, og dagen omfatter arrangementer i mere end 50 lande i Europa og resten af verden.

Sikkert Internet-dag i 2007 resulterede på kommissær Redings initiativ i en aftale om sikrere brug af mobiltelefoner blandt yngre teenagere og børn, som er undertegnet af alle de førende mobiloperatører (IP/07/139).

På nedenstående websted findes der pressemateriale med den endelige aftale, et oplysningsblad og en video om cybermobning, som vil blive vist på tv-kanaler i EU, Norge og Island samt på internettet:

http://ec.europa.eu/information_society/newsroom/cf/itemlongdetail.cfm?item_id=4672

MEMO/09/58

Yderligere oplysninger

www.keepcontrol.eu

http://ec.europa.eu/information_society/activities/social_networking/index_en.htm

Annex

List of signatories of the Safer Social Networking Principles

Arto, Bebo, Dailymotion, Facebook, Giovani.it, Google/YouTube, Hyves,

Microsoft Europe, Myspace, Nasza-klaza.pl, Netlog, One.lt, Skyrock,

StudiVZ, Sulake/Habbo Hotel, Yahoo!Europe, and Zap.lu.

Safer Internet Day around Europe and worldwide

Today's signing ceremony in Luxembourg is a key event, amongst the many others taking place worldwide to mark "Safer Internet Day", and which include:

 • In Austria parents and educators will discuss computers games with experts and will have the possibility to test games with the support of youths.
 • In Finland a rock concert is organised culture center Gloria in central Helsinki featuring Finnish groups such as by Happoradio, Phoenix Effect and Pin Ion. The video clip on cyber bullying and other clips will be shown.
 • In Denmark children will create artwork at the Science Museum in Copenhagen based on their views of the internet.
 • In France the singer for children Henri Dès will take part in Safer Internet Day
 • In Italy youths will express their opinions to social networking sites presenting the work that in the last months has involved about 1000 children
 • In Egypt and Norway the local versions of the INSAFE family toolkit will be launched.

The European internet safety network INSAFE organised a online competition. 6000 participants took part and the 6 winners have been awarded their prize today in Luxembourg.

For the full calendar of events see http://www.saferinternet.org.

The Safer Internet Day is an annual event (see IP/06/126, IP/05/148, IP/04/171) organised by INSAFE, and co-funded by the Commission’s Safer Internet Programme (IP/08/1899).


Side Bar