Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/09/220

Bruxelles, 5 februarie 2009

Pescuit: Comisia ia măsuri pentru protecția rechinilor

Comisia Europeană a adoptat astăzi, în premieră, un plan de acțiune al UE pentru conservarea și gestionarea resurselor de rechini. Obiectivul acestui plan este să asigure adoptarea măsurilor necesare pentru refacerea stocurilor de rechini în zonele în care acestea sunt amenințate, dacă este cazul chiar și prin luarea unor măsuri de precauție, și să formuleze linii directoare pentru o gestionare sustenabilă a activităților de pescuit care vizează aceste stocuri, inclusiv a celor în cadrul cărora rechinii sunt pescuiți sub formă de capturi accidentale. Planul include, de asemenea, măsuri care vizează îmbunătățirea bazei de cunoștințe științifice referitoare la stocurile de rechini și la activitățile de pescuit aferente. Măsurile prezentate nu se referă doar la rechini, ci și la specii înrudite, precum vulpile și pisicile de mare. Ele se vor aplica în toate zonele în care operează flota UE, atât în apele comunitare, cât și în afara acestora. De asemenea, Comisia se angajează să facă demersurile necesare pentru a garanta faptul că acțiunile UE în cadrul organismelor și acordurilor internaționale sunt coerente cu politica sa internă în domeniul protecției speciilor de rechini.

Joe Borg, Comisarul European pentru Pescuit și Afaceri Maritime, a declarat: „Rechinii sunt extrem de vulnerabili la exploatarea excesivă, iar consecințele reducerii masive a numărului lor s-ar putea repercuta nu doar asupra speciilor de rechini, ci și asupra ecosistemelor marine și chiar asupra pescarilor. Din acest motiv, am anunțat astăzi un plan de acțiune care va institui o abordare a pescuitului de rechini axată mai mult pe măsuri de precauție și va sprijini activități de cercetare substanțiale, necesare pentru a înțelege pe deplin rolul pe care îl au rechinii în viața marină, precum și impactul pescuitului asupra acestora.”

Planul de acțiune cuprinde măsuri care vizează îmbunătățirea colectării datelor și a avizelor științifice, consolidarea măsurilor tehnice și de gestionare și controlul sporit al respectării interdicției de îndepărtare a înotătoarelor de rechin, care se aplică, din 2003, în apele UE și pentru navele UE, indiferent de zona în care pescuiesc acestea. Planul include măsuri care urmează să fie implementate atât la nivelul UE, cât și al statelor membre și propune ca UE să facă demersuri în vederea aprobării acestora de către toate Organizațiile Regionale de Gestionare a Pescuitului (ORGP). Pentru a consulta lista completă a măsurilor propuse se poate utiliza link-ul de mai jos.

Planul se referă la toți peștii cartilaginoși, nu doar la rechini, ci și la vulpile de mare, la pisicile de mare și la himere, care reprezintă împreună peste 1 000 de specii. Aceste specii sunt răspândite pe întregul glob, dar în special în Atlanticul de Nord, unde navele UE efectuează peste 50% dintre capturile de rechini. Pescuitul de rechini a cunoscut o creștere rapidă începând cu a doua jumătate a anilor 1980, fiind stimulat de cererea tot mai mare de produse derivate de rechin (în special înotătoare).

Dincolo de aceasta, însă, speciile menționate sunt deosebit de vulnerabile la pescuitul excesiv, deoarece au o durată lungă de viață, ajung târziu la maturitate sexuală, au perioade lungi de gestație și o rată de fertilitate scăzută. Conform unui studiu publicat recent de Uniunea internațională pentru conservarea naturii, o treime din speciile de rechini capturate în apele UE sunt în prezent amenințate ca urmare a pescuitului excesiv. În ciuda fragilității acestor stocuri și a importanței lor crescânde pentru flota comunitară, pescuitul de rechini în UE nu a fost niciodată gestionat în mod sistematic. În ultimii ani, Comisia a constatat situația îngrijorătoare a mai multor stocuri de rechini și a propus măsuri precum reducerea la zero a capturilor sau reducerea substanțială a mortalității cauzate de pescuit, atât în UE, cât și la nivelul mai multor ORGP.

Planul de acțiune al UE are la bază consultări ample cu statele membre, cu factorii interesați și cu publicul larg, consultări care au avut loc în 2007 și 2008. El este structurat în funcție de liniile propuse de planul internațional de acțiune al FAO pentru conservarea rechinilor, adoptat în 1999. Conform cerințelor planului FAO, planul de acțiune al UE este însoțit de un raport de evaluare cu privire la rechini, prezentat în anexa la comunicarea Comisiei.

Pentru informații suplimentare:

Memo/09/52

Link la planul de acțiune și la raportul de evaluare cu privire la rechini:

http://ec.europa.eu/fisheries/cfp/management_resources/conservation_measures/sharks/introduction_en.htm


Side Bar