Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/09/1941

Bruxelles, 16 decembrie 2009

Antitrust: Comisia acceptă angajamentele Microsoft de a oferi utilizatorilor posibilitatea de a-și alege browserul

Comisia Europeană a adoptat o decizie prin care angajamentele propuse de Microsoft în vederea stimulării concurenței pe piața browserelor de web devin obligatorii din punct de vedere juridic. Aceste angajamente constituie un răspuns la preocupările Comisiei privind posibilitatea ca Microsoft să își fi legat browserul de web Internet Explorer de sistemul de operare Windows, încălcând astfel normele UE în materie de poziție dominantă pe piață (articolul 102 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene - TFUE). Microsoft se angajează să ofere utilizatorilor de Windows din Europa posibilitatea de a alege între diferitele browsere de web și să permită atât producătorilor de calculatoare, cât și utilizatorilor acestora să dezactiveze Internet Explorer. În plus, Microsoft publică astăzi un document prin care se angajează să facă cunoscute informații importante privind interoperabilitatea.

Comisarul pentru concurență, doamna Neelie Kroes, a declarat: „De această decizie vor beneficia milioane de consumatori europeni, care își vor putea alege liber browserul de web. O astfel de alegere nu numai că va contribui la îmbunătățirea experienței utilizatorilor de internet, dar va și stimula întreprinderile care creează browsere de web să inoveze și să ofere browsere mai bune în viitor.”

În conformitate cu angajamentele aprobate de Comisie, timp de cinci ani, Microsoft va propune, în Spațiul Economic European (prin intermediul unui mecanism de actualizare Windows), o „fereastră de selectare” care să permită utilizatorilor de Windows XP, Windows Vista și Windows 7 să aleagă browserul (browserele) de web pe care doresc să îl (le) instaleze în plus față de browserul Internet Explorer al Microsoft sau în locul acestuia.

Printre angajamentele asumate de Microsoft se numără faptul că producătorii de calculatoare vor putea să instaleze și browsere de web concurente, să le configureze ca browsere de web implicite și să dezactiveze Internet Explorer.

Decizia de astăzi reprezintă un răspuns la comunicarea privind obiecțiunile pe care Comisia a trimis-o companiei Microsoft la 15 ianuarie 2009 (a se vedea MEMO/09/15 ). În această comunicare privind obiecțiunile, Comisia a plecat de la premiza că este posibil ca Microsoft să fi încălcat dispozițiile articolului 82 din Tratatul CE (în prezent articolul 102 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene), abuzând de poziția dominantă de care dispune pe piața sistemelor de operare pentru PC-uri client prin vânzarea legată a programelor Internet Explorer și a Windows.

Comisia a considerat, în analiza sa preliminară, că Microsoft a denaturat concurența prin vânzarea legată a programelor Internet Explorer și a Windows. Acest lucru se datorează faptului că Microsoft beneficiază de un avantaj artificial în ceea ce privește distribuția, independent de meritele acestui produs, care este instalat pe mai mult de 90% din calculatoarele personale. Mai mult, în analiza sa preliminară, Comisia a considerat că această vânzare legată afectează inovarea pe piață și stimulează artificial dezvoltatorii software și furnizorii de conținut să își conceapă produsele sau site-urile web în special pentru Internet Explorer.

Angajamentele aprobate constituie un răspuns la aceste preocupări. Fereastra de selectare va permite utilizatorilor de PC-uri să facă o alegere eficace și obiectivă între Internet Explorer și browserele de web concurente. Acest lucru ar trebui să asigure concurența pe bază de merit și să permită consumatorilor să beneficieze de evoluțiile și de inovările tehnice înregistrate atât pe piața browserelor de web, cât și pe piețele conexe, cum ar fi cea a aplicațiilor bazate pe web.

Decizia Comisiei se bazează pe articolul 9 din Regulamentul 1/2003 privind punerea în aplicare a normelor UE în materie de antitrust și ia în calcul rezultatele testului de piață lansat în octombrie 2009 (a se vedea MEMO/09/439 ). Această decizie nu stabilește dacă este vorba de o încălcare, însă din punct de vedere juridic, obligă Microsoft să își respecte angajamentele și marchează finalizarea investigației întreprinse de Comisie. În cazul în care Microsoft nu își respectă angajamentele, Comisia i-ar putea aplica o amendă în valoare de până la 10% din cifra sa de afaceri anuală, fără a fi nevoie să facă dovada încălcării normelor UE în materie de antitrust.

Angajamentele includ o clauză, prin care Comisia poate revizui angajamentele în termen de doi ani. Peste șase luni, Microsoft va începe să transmită periodic informații privind punerea în aplicare a angajamentelor asumate față de Comisie și, în anumite condiții și la cererea Comisiei, să aducă modificări ferestrei de selectare.

Informații privind interoperabilitatea

În iulie 2009, Microsoft a făcut, de asemenea, propuneri referitoare la dezvăluirea unor informații privind interoperabilitatea care ar putea îmbunătăți interoperabilitatea între produsele părților terțe și anumite produse Microsoft, cum ar fi Windows, Windows Server, Office, Exchange și SharePoint (a se vedea MEMO/09/352 ). În urma unor discuții intense cu Comisia, Microsoft publică astăzi o versiune îmbunătățită a angajamentului și a unor documentelor conexe (de exemplu un contract de garanție și un contract privind o licență de brevet) pe site-ul său internet. Comisia salută această inițiativă de îmbunătățire a interoperabilității. Deși își păstrează caracterul neoficial față de Comisie, angajamentul public al Microsoft oferă părților terțe garanții aplicabile în sfera privată. Comisia va monitoriza cu atenție impactul acestui angajament asupra pieței și va ține seama de constatările sale în cadrul investigației antitrust privind interoperabilitatea aflată în curs de desfășurare (a se vedea MEMO/08/19 ).

A se vedea, de asemenea, MEMO/ 09/558 și MEMO/09/559.

Jonathan Todd (+ 32-2) 299 41 07

Linda Cain (+ 32-2) 299 90 19

Maria Javorova (+32-2) 299 89 03


Side Bar