Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/09/1863

Brüsszel, 2009. december 2.

Közúti közlekedésbiztonság Európában: A következő évtized kiemelt kérdése

A 2008. év folyamán 39 000 európai polgár vesztette életét közúti balesetben. Minden jel arra vall, hogy az EU-nak nehéz lesz tartania azt a korábban kitűzött célt, amely szerint a közúti balesetek halálos áldozatainak számát 2010-ig a felére, évi 27 000 halálesetre kellene csökkenteni. Az Európai Bizottság ma konferenciának ad otthont a kérdésben, amelyen a résztvevők áttekintik a közúti közlekedésbiztonságra vonatkozó 2011–2020. évi európai cselekvési program összeállítását előkészítő nyilvános konzultáció eredményeit. A rendezvényen különböző érdekcsoportok képviseletében több mint 400 szakember vesz részt, és cserél eszmét az Európai Unió közúti közlekedésbiztonsággal kapcsolatos jelenlegi problémáiról.

„A nyilvános konzultáció és a mai konferencia hozzájárul a 2011-től 2020-ig terjedő időszakra vonatkozó európai közlekedésbiztonsági cselekvési program egyértelmű, mérhető célkitűzéseken alapu ló megfogalmazásához. Európa nem veheti félvállról a közúti közlekedésbiztonság kérdését, hiszen minden évben több tízezer emberélet forog kockán. A cselekvési program segíteni fog abban, hogy a közúti balesetek elleni küzdelemben eltökéltek maradhassunk, és a jövőben is szigorú elvárásokhoz tarthassuk magunkat. Az új cselekvési program több új területre is összpontosítani fog, köztük a vidéki utakon bekövetkező balesetekre (itt következik be a halálesetek 60%-a), illetve a fokozottan veszélyeztetett úthasználókra: gyalogosokra, kerékpárosokra, motorkerékpárosokra, idősekre” – mondta a konferencia megnyitóján Antonio Tajani közlekedéspolitikai biztos.

A közúti közlekedésbiztonságra vonatkozó jelenlegi európai cselekvési program (2001–2010) eredményeinek értékelését követően a Bizottság nyilvánosságra hozza majd annak a konzultációs folyamatnak a tanulságait, amelyet az elmúlt néhány hónapban a soron következő cselekvési program előkészítéseképpen kezdeményezett. A konzultációban szakértők és polgárok egyaránt hozzájárulhattak azoknak az ötleteknek az összegyűjtéséhez, amelyek alapot adhatnak a közlekedésbiztonság javításával kapcsolatos legfontosabb tennivalók meghatározásához.

Az eszmecserére részben szakértők részvételével, szekcióüléseken, részben a konferencia összes résztvevője jelenlétében, plenáris ülések formájában kerül sor. A szekcióülések első szakaszában a járművek (köztük kiemelt helyen a motorkerékpárok) és az infrastruktúra biztonságossága, az elektromos autók és más jövőbeli járművek, a környezettudatos járművezetés, valamint az infrastruktúra egyes elemeinek a különböző úthasználók igényeihez való hozzáigazítási lehetőségei kerülnek terítékre, míg a másodikban azt fogják elemezni a résztvevők, hogy a polgárok miképpen járulhatnak hozzá a közúti közlekedésbiztonság javításához. A szekcióülések résztvevői a balesetek elszenvedőit, a hivatásos járművezetőket, az önkormányzatokat, a közlekedésrendészeti szerveket, a közlekedők leginkább veszélyeztetett csoportjait (gyalogosokat, kerékpárosokat, időseket), valamint az érintett iparágakat fogják képviselni.

Ugyancsak ma indult útjára az Europa internetes honlap közlekedésbiztonsággal foglalkozó portálja. Az itt található többnyelvű , felhasználóbarát oldalak piktogramok és más könnyen megérthető eszközök felhasználásával átfogó és testre szabott információkkal szolgálnak a közlekedők különböző csoportjai, így a járművezetők, a motorkerékpárosok, a gyalogosok és a kerékpárosok számára.

Antonio Tajani alelnök ma bemutatta a 2009. évi közlekedésbiztonsági kiválósági díjak nyerteseit is. Az úgynevezett Európai Közúti Biztonsági Charta, amelynek keretében a díjak odaítélésére sor került, egy olyan platform, amelynek révén az Európai Bizottság vállalkozások, egyesületek, kutatási intézmények és közszervek munkáját fogja össze az egyes résztvevők mindennapi közlekedési problémáit érintő konkrét kezdeményezések végrehajtása és bevált gyakorlati megoldások cseréje érdekében. A charta a 2001-től 2010-ig terjedő időszakra vonatkozó európai közúti közlekedésbiztonsági cselekvési programba illeszkedik. Az egyes kategóriák díjazottjai idén a következők:

  • Nagyvállalatok és multinacionális cégek: EKO benzinkúthálózat, Bulgária

  • Kis- és középvállalkozások: Transportes Bizarro Duarte, Lda. , Portugália

  • Szövetségek és egyesületek: Zrzeszenie Miedzynarodowych Przewozników Drogowych közúti fuvarozói szövetség, Lengyelország

  • Intézmények: Shropshire-i tűzoltóság, Egyesült Királyság

  • Nem kormányzati szervezetek: „Prágai anyák”, Csehország

  • Helyi önkormányzatok (régiók, városok): Linköping város önkormányzata, Svédország

További információk:

http://ec.europa.eu//road_safety/

http://www.erscharter.eu/


Side Bar