Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/09 /1863

Брюксел, 2 декември 2009 г.

Безопасността по пътищата в Европа: приоритет за следващото десетилетие

През 2008 г. 39 000 европейски граждани са загинали в резултат на пътнотранспортни произшествия. ЕС си поставя трудната задача до 2010 г. да намали наполовина броя на смъртните случаи, причинени от катастрофи (т.е. 27   000 жертви). Днес Европейската комисия организира конференция във връзка с резултатите от общественото обсъждане, проведено преди изработването на проекта на Европейската програма за действия за безопасност по пътищата 2011—2020 г. Над 400 участници от различни среди ще се включат в дискусиите по проблемите и състоянието на безопасността по пътищата в Европейския съюз.

Общественото обсъждане и днешната конференция допринасят за формулиране на ясна европейска програма за действие с измерими цели за подобряване на безопасността по пътищата в периода 2011—2020 г. Европа не трябва да подценява безопасността по пътищата, защото става дума за десетки хиляди човешки живота годишно. С помощта на тази програма ще повишим изискванията и ще затвърдим решимостта си в борбата ни срещу катастрофите по пътищата. Новата програма за действие ще се фокусира върху приоритети като катастрофите по селските пътища (60 % от общия брой на загиналите) и уязвимите участници в движението като пешеходците, колоездачите, мотоциклетистите и възрастните граждани“, заяви при откриването на конференцията комисарят по транспорта, Антонио Таяни.

След като оцени резултатите от действащата Програма за действия за безопасност по пътищата (2001—2010 г.), Комисията ще обяви резултатите от процеса на обсъждане, което се проведе през последните месеци и което ще бъде взето предвид при следващата програма за действия. В процеса се включиха експерти, както и обикновени граждани, с цел да се съберат идеи за бъдещи действия, които могат да помогнат за допълнителното подобряване на безопасността по пътищата в ЕС.

Дискусиите по време на конференцията се провеждат по формата на работни групи с участието на експерти и пленарни заседания за всички участници. Теми на първата дискусия в работна група са безопасността на превозните средства и на инфраструктурата, със специално внимание върху безопасността на мотоциклетите, автомобилите на бъдещето като електрическите коли, екологичното шофиране и въпросът, как да адаптираме инфраструктурата към различните категории участници в движението. Във втората работна група ще се дискутира ролята, която гражданите могат да играят за подобряване на безопасността по пътищата. В групата ще вземат участие жертви на пътнотранспортни произшествия, професионални шофьори, обществени органи, пътна полиция и уязвими участници в движението като пешеходци, колоездачи и възрастни граждани, както и представители на пътния сектор.

Днес на уебсайта EUROPA се появи и нов раздел, посветен на безопасността по пътищата. На тези многоезични и лесни за ползване уебстраници ще се предоставя информация за безопасността по пътищата по категории участници в движението като водачи на автомобили , мотоциклетисти, пешеходци и колоездачи, като за целта ще се използват пиктограми и друга лесно разбираема информация.

Заместник-председателят на Комисията, г-н Таяни, също така връчи наградите за постижения в областта на безопасността по пътищата за 2009 г. Наградите са част от Европейската харта за безопасност по пътищата — инициатива на Европейската комисия, която различни предприятия, асоциации, научноизследователски институти и обществени органи използват като платформа по безопасността. Тяхната обща цел е да предприемат конкретни действия и да обменят най-добри практики, за да разрешат проблемите, пред които са изправени, в областта на безопасността по пътищата. Европейската харта за безопасност по пътищата е едно от действията, залегнали в Европейската програма за действие за безопасност по пътищата 2001—2010 г. Тази година победители в отделните категории са:

  • Големи и мултинационални дружества: Бензиностанции ЕКО, България (България)

  • Малки и средни предприятия: Transportes Bizarro Duarte, Lda. (Португалия)

  • Федерации и асоциации: Zrzeszenie Miedzynarodowych Przewozników Drogowych (Асоциация на автомобилните превозвачи - Полша)

  • Институции: Shropshire Fire and Rescue Service (Великобритания)

  • НПО: Prague Mothers ( Чешката република)

  • Местни структури (региони и градове): Linköpings kommun (Швеция)

За допълнителна информация:

http://ec.europa.eu//road_safety/

http://www.erscharter.eu/


Side Bar