Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/09 /1831

Bruselj, 27 . novembra 2009

Komisija posodobila seznam letalskih prevoznikov s prepovedjo opravljanja letov v evropskem zračnem prostoru

Evropska Komisija je danes objavila dvanajsto posodobitev seznama Skupnosti, na katerem so letalski prevozniki, ki so v Evropski uniji prepovedani. Na seznamu so dodatne tri države, v katerih so revizije opozorile na varnostne pomanjkljivosti. S to posodobitvijo je za tri letalske prevoznike prepoved umaknjena, en letalski prevoznik pa lahko glede na zadostno izboljšanje varnosti pogojno nadaljuje z opravljanjem dejavnosti.

„Na področju varnosti v letalstvu kompromisi niso dovoljeni. Državljani imajo pravico, da z letali v Evropi in po svetu potujejo varno,“ je povedal podpredsednik Evropske komisije Antonio Tajani. „Naš cilj ni samo sestaviti seznam nevarnih letalskih prevoznikov. Državam smo pripravljeni pomagati, da bodo vzpostavile tehnične in upravne zmogljivosti, s katerimi bodo zagotavljale varnost civilnega letalstva v svojih državah. Okrepili bomo sodelovanje z Mednarodno organizacijo za civilno letalstvo in zagotovili boljše usklajevanje naših prizadevanj, da bomo zagotovili pomoč tam, kjer je najbolj potrebna. Ne moremo pa pristati na to, da bi letalski prevozniki, ki ne upoštevajo mednarodnih varnostnih standardov, opravljali prevoze. To bi ogrožalo vse potnike, ki bi nevede leteli z nevarnim letalom. Zato je ta seznam potreben.“

Novi seznam nadomešča prejšnjega in je že dostopen na spletni strani Komisije .

Ozadje pravil za določitev seznama prepovedanih letalskih prevoznikov je dvojno :

a) Seznam predstavlja preventivni instrument za ohranjanje varnosti v letalstvu. To potrjujejo številni primeri, v katerih je Skupnost uspešno obravnavala morebitna varnostna tveganja, še preden je kot najstrožji ukrep uvedla omejitve.

b) Seznam pa je hkrati zadnja možnost v primerih, ko se resni varnostni problemi ne odpravijo; s seznamom se omeji ali prepove dostop do evropskega zračnega prostora. S takšnimi ukrepi se v veliki meri spodbuja odpravljanje varnostnih pomanjkljivosti.

S posodobitvijo so bili s seznama umaknjeni trije prevozniki iz Ukrajine: Ukraine Cargo Airways in Volare sta izgubila licenco letalskega prevoznika; po prejemu informacij s strani ukrajinskih organov je bil s seznama umaknjen tudi prevoznik Motor Sich . Četrti prevoznik, Ukrainian Mediterranean Airlines , lahko nadaljuje z opravljanjem dejavnosti z enim letalom. Te spremembe so posledica uspešnega obiska v Ukrajini pod vodstvom Evropske agencije za varnost v letalstvu in s sodelovanjem dveh držav članic. Med obiskom je bil preverjen napredek letalskih družb.

Priznan je tudi napredek, ki sta ga dosegla angolska uprava za civilno letalstvo in letalski prevoznik TAAG Angola Airlines pri postopnem odpravljanju pomanjkljivosti na področju varnosti. TAAG lahko zato poveča število letal, s katerimi opravlja lete na Portugalsko.

Ta posodobljeni seznam izpostavlja tudi stalni dialog z nekaterimi državami o varnosti njihovih prevoznikov. Z Albanijo, Angolo, Egiptom, Rusko federacijo, Ukrajino, Kazahstanom in Kirgizistanom je bilo okrepljeno sodelovanje in opažen napredek. Evropska agencija za varnost v letalstvu je zahtevala tudi nekatere revizijske obiske za oceno varnostnih razmer pri organih in družbah v Albaniji, Egiptu, Kirgizistanu in Jemnu.

Istočasno je bil seznam razširjen in sedaj vključuje vse letalske prevoznike iz Džibutija, Republike Kongo ter Sao Tomeja in Principa zaradi varnostnih pomanjkljivosti v sistemu nadzora, ki so jih odkrili letalski organi navedenih držav.

Pri vseh prevoznikih na tem posodobljenem seznamu in prejšnjih seznamih se bodo še naprej opravljala prednostna preverjanja na ploščadih letališč Skupnosti, da se zagotovi dosledno izpolnjevanje mednarodnih varnostnih standardov.

Na zadnjem seznamu Skupnosti je pet individualnih prevoznikov, ki jim je v celoti prepovedano opravljati dejavnosti v Evropski uniji – Air Koryo iz Demokratične ljudske republike Koreja, Air West iz Sudana, Ariana Afghan Airlines iz Afganistana, Siem Reap Airways International iz Kambodže in Silverback Cargo Freighters iz Ruande. Prepoved velja za vse prevoznike (skupaj 228 družb) iz 15 držav: Angole (z izjemo enega prevoznika, za katerega veljajo omejitve in pogoji), Benina, Demokratične republike Kongo, Džibutija, Ekvatorialne Gvineje, Gabona (z izjemo treh prevoznikov, za katere veljajo omejitve in pogoji), Indonezije, Kazahstana (z izjemo enega prevoznika, za katerega veljajo omejitve in pogoji), Kirgiške republike, Liberije, Republike Kongo, Sierre Leone, Sao Tomeja in Principa, Svazija in Zambije. Za osem letalskih prevoznikov pri opravljanju letov veljajo omejitve in pogoji: TAAG Angola Airlines , Air Astana iz Kazahstana, Gabon Airlines , Afrijet in SN2AG iz Gabona, Air Bangladesh , Air Service Comores in Ukrainian Mediterranean Airlines iz Ukrajine.

http://ec.europa.eu/transport/air-ban

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:312:0016:0037:EN:PDF


Side Bar