Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/09/1831

Bruxelles, 27 noiembrie 2009

Comisia a actualizat lista companiilor aeriene cărora le este interzis accesul în spațiul aerian european

Astăzi, Comisia Europeană a publicat a douăsprezecea versiune actualizată a listei comunitare a companiilor aeriene cărora le este interzis accesul în spațiul aerian european, listă care cuprinde acum companiile a încă trei țări, în urma deficiențelor în materie de siguranță evidențiate de audituri. Prin această actualizare, se elimină interdicția impusă unui număr de trei companii aeriene, iar o companie aeriană își poate relua condiționat activitatea, date fiind îmbunătățirile satisfăcătoare din domeniul siguranței.

„Nu ne putem permite niciun compromis în materie de siguranță a aviației. Cetățenii au dreptul să zboare în siguranță în Europa și oriunde altundeva în lume”, a spus vicepreședintele Comisiei Antonio Tajani. „Scopul nostru nu este doar acela de a crea o listă a companiilor aeriene periculoase. Suntem gata să ajutăm țările respective să își îmbunătățească, la nivel național, capacitatea tehnică și administrativă de garantare a siguranței aviației civile. Vom colabora mai îndeaproape cu Organizația Aviației Civile Internaționale pentru a asigura o mai bună coordonare a eforturilor noastre de a acorda asistență celor care au cea mai mare nevoie de ea. Totuși, nu putem accepta ca anumite companii aeriene să opereze zboruri fără a se conforma standardelor de siguranță internaționale, punând astfel în pericol toate persoanele care, fără a‑și da seama, călătoresc cu avioane nesigure. Iată de ce este necesară această listă.”

Noua listă o înlocuiește pe cea anterioară și poate fi deja consultată pe site-ul web al Comisiei .

Motivul de la baza reglementărilor referitoare la lista neagră a companiilor aeriene este dublu :

a) Lista este un instrument preventiv de protejare a siguranței aviației. Acest fapt este ilustrat de numeroasele cazuri în care Comunitatea a soluționat cu succes posibile amenințări la adresa siguranței, cu mult înainte de a fi necesar să se recurgă la măsura finală a impunerii de restricții.

b) De asemenea, lista este o soluție de ultimă instanță pentru situația în care persistă probleme legate de siguranță, impunând restricții sau interzicând accesul la spațiul aerian european. Aceste măsuri reprezintă un stimulent puternic pentru remedierea deficiențelor în materie de siguranță.

Prin această versiune actualizată, trei transportatori aerieni autorizați în Ucraina au fost scoși de pe listă: Ukraine Cargo Airways și Volare și‑au pierdut certificatele de operator aerian; în urma primirii anumitor informații din partea autorităților ucrainene, transportatorul aerian Motor Sich a fost, de asemenea, scos de pe listă. Unui al patrulea transportator, Ukrainian Mediterranean Airlines , i se permite reluarea activității cu o aeronavă. Acesta este rezultatul unei vizite încununate de succes efectuate în Ucraina de Agenția Europeană de Siguranță a Aviației, cu participarea a două state membre, cu scopul de a verifica progresele înregistrate de companii.

În aceeași ordine de idei, au fost recunoscute progresele semnificative înregistrate de autoritatea aviației civile din Angola și de transportatorul aerian TAAG Angola Airlines în ceea ce privește rezolvarea în mod progresiv a oricăror deficiențe de siguranță apărute. Așadar, TAAG are permisiunea de a crește numărul aeronavelor utilizate pentru zborurile spre Portugalia.

Această actualizare subliniază, de asemenea, dialogul permanent cu anumite state pe tema siguranței transportatorilor lor naționali. Se evidențiază cooperarea mai strânsă cu Albania, Angola, Egiptul, Federația Rusă, Ucraina, Kazahstanul și Kârgâzstanul și progresele realizate de aceste țări. Pentru a evalua situația în materie de siguranță a autorităților și companiilor din Albania, Egipt, Kârgâzstan și Yemen, Agenția Europeană de Siguranță a Aviației (AESA) a solicitat și câteva vizite de audit.

În același timp, lista a fost extinsă pentru a include toți transportatorii aerieni autorizați în Djibouti, Republica Congo și São Tomé și Principe, din cauza deficiențelor în materie de siguranță identificate în cadrul sistemului de supraveghere utilizat de autoritățile aviatice ale acestor țări.

Toți transportatorii incluși în această versiune actualizată și în cele precedente continuă să facă obiectul unor inspecții prioritare la sol pe aeroporturile comunitare, pentru a verifica respectarea constantă a standardelor de siguranță internaționale de către respectivii transportatori.

În prezent, lista comunitară cuprinde cinci transportatori aerieni individuali cărora le este interzis în mod absolut accesul în spațiul aerian al Uniunii Europene – Air Koryo , din Republica Populară Democrată Coreeană, Air West din Sudan, Ariana Afghan Airlines din Afganistan, Siem Reap Airways International din Cambodgia și Silverback Cargo Freighters din Rwanda. Au interdicție toți transportatorii din 15 țări – în total, 228 de companii: Angola (cu excepția unui transportator care operează cu anumite restricții și condiții), Benin, Republica Democratică Congo, Djibouti, Guineea Ecuatorială, Gabon (cu excepția a trei transportatori care operează cu anumite restricții și condiții), Indonezia, Kazahstan (cu excepția unui transportator care operează cu anumite restricții și condiții), Republica Kârgâzstan, Liberia, Republica Congo, Sierra Leone, São Tomé și Principe, Swaziland și Zambia. Opt transportatori aerieni pot opera cu restricții și condiții: TAAG Angola Airlines , Air Astana din Kazahstan, Gabon Airlines , Afrijet și SN2AG din Gabon, Air Bangladesh , Air Service Comores și Ukrainian Mediterranean Airlines din Ucraina.

http://ec.europa.eu/transport/air-ban

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:312:0016:0037:EN:PDF


Side Bar