Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/09/ 1774

Brüsszel, 2009. november 20

Közlekedés: további lépés a fenntartható jövő felé

Az Európai Bizottság a mai napon az európai közlekedési rendszer jövőjével foglalkozó magas szintű konferenciát tart Brüsszelben. Ez az esemény zárja a Bizottság által 2009 júniusában a közlekedés fenntartható jövőjéről szóló közleménnyel és a transzeurópai közlekedési hálózatokkal kapcsolatos politika felülvizsgálatáról szóló zöld könyvvel elindított két nyilvános konzultációt. Az Antonio Tajani, az Európai Bizottság alelnöke által megnyitott konferencia foglalja össze az érdekelt felek észrevételeit és nyújt lehetőséget a konzultációs folyamat során felmerült konkrét ötletek megvitatására. A közlekedésre vonatkozó jövőképet és a következő évtizedben végrehajtandó lépéseket meghatározó fehér könyvet várhatóan a jövő év során teszik közzé.

Az Európai Bizottság alelnöke, a közlekedésért felelős Antonio Tajani a következőt nyilatkozta: „A közlekedés évezredek óta az emberiség fejlődésének fokmérője. A közlekedési módok és az infrastruktúra fejlődése többek között új világok, új útvonalak és új életstílusok felfedezését eredményezte. Jövőbeni közlekedési politikánknak az Európa által jelenleg és a következő években elérni kívánt célokat kell tükröznie, amelyek a következők: a közlekedés szén-dioxid mentesítése, a népek Európájának előmozdítása, valamint a növekedés és versenyképesség új forrásainak feltárása. Személy szerint nagyon szívesen látnám zöld folyosók létrehozását, egy szélesebb értelemben vett közlekedési célokat szolgáló alap létrehozását, illetve a TEN-T projekteket tömörítő törzshálózat kialakítását. Elégedett vagyok azzal, ahogy a közvélemény a konzultációs folyamatra eddig reagált, és a mai találkozó további lehetőséget biztosít az érdekelt felek és az érdeklődő polgárok számára ahhoz, hogy konkrétan befolyásolják az előttünk álló fontos kihívásokra adott válaszunkat.”

A Tajani alelnök védnökségével és a svéd elnökség támogatásával megtartott mai esemény célja azon szakpolitikai intézkedések meghatározása, amelyeket az érdelet felek a Bizottság következő, a 2010 – 2020 közötti évtizedre vonatkozó, a közlekedésről szóló fehér könyvében látni szeretnének. A konferencián a különböző érdekelt felek, többek között a közlekedési ágazat vállalatai, közlekedési hatóságok, nemzeti, regionális és helyi hatóságok, egyetemek és a felhasználók szervezetei képviseletében mintegy 500 fő vesz részt.

A konferencia vitafórumai három fő témakör köré csoportosulnak:

  • közlekedési módok integrációja, különösen az infrastrukturális politika és a transzeurópai közlekedési hálózatokról szóló (TEN-T) politika felülvizsgálata alapján;

  • a tiszta járművekkel és közlekedésirányítással kapcsolatos innovatív technológiák előmozdítása; továbbá

  • a közlekedést igénybe vevők és a közlekedésben dolgozók jövőbeni igényeinek megválaszolása.

Az eszmecsere érinteni fogja a közlekedés jövőjével foglalkozó közlemény és a TEN-T zöld könyv főbb szakpolitikai célkitűzéseit. Ez magában foglalja a multimodális és teljes mértékben integrált TEN-T hálózat kiépítését, az alternatív üzemanyagokkal kapcsolatos politikák, az innovatív járművek és közlekedési technológiák alkalmazásának bevezetését, valamint a közlekedést igénybe vevők és a közlekedésben dolgozók – mint a jövő közlekedési rendszerének fő szereplői – fontosságának elismerését.

Az érdekelt felek részvételével tartott mai konferencia és a 2009 decemberében várható tanácsi következtetések után a Bizottság megkezdi a jövőbeni európai közlekedési politikát meghatározó konkrét intézkedésekkel kapcsolatos munkát.

2001-ben a Bizottság fehér könyvet adott ki, amelyben 2010-ig meghatározta az európai közlekedéspolitika menetrendjét. Az említett tízéves időszak végéhez közeledve 2010 második félévében várható a közlekedésről szóló új fehér könyv kiadása.

További információk, köztük a nyilvános konzultációra adott válaszok összefoglalója a következő weboldalon található:

http://ec.europa.eu/transport/strategies/2009_future_of_transport_en.htm


Side Bar