Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN

IP/09/1721

Brüssel, 2009. november 16

A Bizottság eredményesen lezárta a Magyarországnak nyújtott uniós pénzügyi segítségnyújtás harmadik felülvizsgálatát

2009 november 16-án az Európai Bizottság, szorosan együttműködve a Nemzetközi Valutaalappal , eredményesen lezárta az uniós pénzügyi segítségnyújtás harmadik felülvizsgálatát, amely szerint Magyarország megfelelő előrelépést tudott felmutatni gazdasági programja tekintetében. Mivel érezhetően javult a piaci finanszírozáshoz való hozzáférés, valamint a külső finanszírozás iránti igény jelentősen csökkent, Magyarország, a felülvizsgálat lezárását követően, nem kívánja a nemzetközi hitel soron következő részletét igénybe venni.

"Magyarország számos intézkedés révén eredményeket tud felmutatni az állami kiadás ok visszafogása terén, ami elősegítette a külső egyensúly jelentős javulását, fokozta a befektetői bizalmat és lényegesen hozzájárult a piaci finanszírozáshoz való hozzáféréshez." – nyilatkozta Joaquín Almunia, a gazdasági és monetáris ügyekért felelős európai biztos. "A fiskális konszolidációt folytatni kell annak érdekében, hogy Magyarország költségvetésének fenntarthatósága tovább erősödjön, az államadósság csökkenjen, és kedvezőbb környezetet teremtsen a növekedésre összpontosító gazdaságpolitikának."

M agyarország teljesíti az egyetértési megállapodásokban vállalt kötelezettségeit, és azokat meghaladó lépéseket is tesz, amennyiben szükséges. A kormány jelentős lépéseket tett a válsághoz fűződő, halasztást nem tűrő problémák és a hosszú távú strukturális kihívások kezelése terén is. A fiskális konszolidáció 2009 során folytatódott, és az előző két év alatt elért jelentős korrekciót követően, ebben az évben a GDP mintegy 2 ¾ %-val tovább javítja a strukturális egyenleget. A kiadások tekintetében, töbek között, a nyugdíj- és a lakástámogatási rendszerek révén keletkezett megtakarítás. A fenntarthatóságról szóló 2009. évi bizottsági jelentésben foglaltak szerint Magyarország – összevetve az előző, 2006. évi jelentéssel – figyelemreméltó javulást ért el a hosszú távú költségvetési fenntarthatóság terén.

A 2010-es makrogazdasági kilátások az eurózónát jellemző kedvezőbb kilátások következtében szintén valamelyest javultak. A 2010. évre célul kitűzött, a GDP 3,8%-ára rúgó hiány eléréséhez és a túlzott hiány 2011-es kiigazításához elengedhetetlen a költségvetés szigorú végrehajtása, összhangban az új fiskális működési környezettel. Ugyanakkor, váratlan kedvezőtlen fejleményeket követően a költségvetési tartalékok szintjének visszaállítására intézkedéséket kell tenni. Megoldást kell találni továbbá a veszteséges állami vállalatok finanszírozási igényeire is. Végezetül pedig, az eddigi intézkedésekre alapozva, a pénzügyi felügyelet tervezett megerősítése és a szabályozási környezet javítása tovább fokozzák majd az ágazat stabilitását.

A Bizottság továbbra is figyelemmel fogja kísérni a magyarországi helyzetet és a jövő év során további felülvizsgálatok várhatók. Mindez nem csupán a jelenlegi 20 milliárd eurós nemzetközi intézkedési csomag fényében fontos, hanem a Stabilitási és Növekedési Paktum rendelkezéseinek teljesítése és a túlzott hiány eljárás (EDP) tekintetében is.

Magyarország eddig a fizetési mérleg javítását célzó 6,5 milliárd eurós közösségi kölcsön három részletét kapta meg: 2008. december 9-én és 2009. március 26-án két-két milliárd eurót, 2009. július 6-án pedig további 1,5 milliárd eurót. A jelenlegi felülvizsgálat befejeztével , a kedvezőbb finanszírozási feltételeknek köszönhetően Magyarország nem kívánja az EU és az IMF közös hitelcsomagjának következő részletét igénybe venni. Ugyanakkor – csakúgy, mint az IMF-kölcsön esetében – az EU-hitelkeret fennmaradó összege (1 milliárd euró) továbbra is elérhető, és szükség esetén valamint a gazdaságpolitikai feltételek teljesítése esetén folyósítható. Az uniós pénzügyi segítségnyújtás két évig elérhető, ami 2010. november 3-án jár le.

A Bizottság részéről a szakmai felülvizsgálatot Elena Flores, a Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság (ECFIN) igazgatója és Barbara Kauffmann, az ECFIN többek között Magyarországgal foglalkozó csoportjának vezetője irányította.


Side Bar

My account

Manage your searches and email notifications


Help us improve our website