Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

IP/09/1711

Bruxelles, 13 noiembrie 2009

Ajutoare de stat: Comisa aprobă garanția acordată de statul român în favoarea societății Ford România

Comisia Europeană a autorizat, în conformitate cu normele privind ajutoarele de stat prevăzute în Tratatul CE, un proiect de acordare a unei garanții de stat de către România pentru a permite societății Ford România S.A. să obțină un împrumut de la Banca Europeană de Investiții (BEI). Împrumutul va cofinanța proiectul de dezvoltare a unui motor cu emisii reduse de CO 2 și producția ulterioară de vehicule la uzina Ford din Craiova. Garanția de 80% care urmează să fie furnizată de România îndeplinește condițiile din Cadrul temporar pentru măsurile de ajutor de stat adoptat de Comisie, care le acordă statelor membre o posibilitate suplimentară de a facilita accesul la finanțare în condițiile crizei economice și financiare actuale (a se vedea IP/08/1993 ). În mod concret, Ford România va plăti o remunerație corespunzătoare pentru garanție și va furniza suficiente cauțiuni pentru cazul în care garanția ar fi executată. Prin urmare, această schemă de ajutoare este compatibilă cu articolul 87 alineatul (3) litera (b) din Tratatul CE, care permite acordarea de ajutoare pentru a remedia perturbări grave ale economiei unui stat membru.

„Comisia poate autoriza această garanție de stat care ar trebui să contribuie la proiectul de investiții transeuropean al societății Ford de fabricare a unor mașini ecologice, fără ca aceasta să dea naștere la denaturări excesive ale concurenței”, a declarat doamna Neelie Kroes, Comisarul european pentru concurență.

Ford România prevede să utilizeze fondurile BEI pentru proiectul său de peste 1 miliard € de la uzina din Craiova, care face parte dintr-o întreprindere comună europeană în scopul dezvoltării unor motoare și mașini cu emisii reduse de CO 2 . BEI acorda un împrumut pentru suma totală de 600 milioane € pentru Ford Europa în vederea proiectului de dezvoltare, din care 200 milioane € sunt pentru Ford Werke GmbH în Germania și 400 milioane € sunt pentru Ford România.

Împrumuturile și garanțiile corespunzătoare vor fi acordate pentru cinci ani, în perioada 2009-2014, având scadența peste șapte ani. Ford România va plăti un comision pentru aceste garanții și va furniza guvernului român cauțiuni de calitate ridicată care să acopere suma garantată. Aceste cauțiuni vor putea fi executate de statul român dacă acesta va trebui să achite vreo sumă de bani în cadrul acestei garanții. Nivelul comisionului plătit pe durata împrumutului este în conformitate cu prevederile Cadrului temporar adoptat de Comisie.

Versiunea neconfidențială a deciziei va fi disponibilă cu numărul de caz N 478/2009 în Registrul ajutoarelor de stat pe site-ul internet al DG Concurență . State Aid Weekly e-News conține lista noilor decizii referitoare la ajutoarele de stat publicate pe internet și în Jurnalul Oficial.


Side Bar