Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/09/1597

Bruselj, 28. oktobra 2009

Mediji kot ključni akterji pri izkoreninjanju revščine

Evropska komisija danes na dveh velikih prireditvah v Bruslju poziva tisk in medije k boju proti revščini pred razglasitvijo leta 2010 za evropsko leto boja proti revščini 21. januarja v Madridu. Na seminarju z naslovom Revščina in mediji ter konferenci Revščina: med realnostjo in percepcijo – komunikacijski izziv bodo najpomembnejši mediji skupaj z zainteresiranimi stranmi razpravljali o tem, kako lahko strokovnjaki za komuniciranje in mediji bistveno prispevajo k odpravljanju revščine in izključenosti.

Tisti, ki živimo v EU, imamo srečo, saj živimo v enem najbogatejših delov sveta, kljub temu pa je revščina vsakodnevna resničnost za skoraj osemdeset milijonov Evropejcev “, je dejal Vladimír Špidla, evropski komisar za zaposlovanje, socialne zadeve in enake možnosti. Januarja bomo leto 2010 razglasili za evropsko leto boja proti revščini in socialni izključenosti. Za uspeh te kampanje bodo mediji in strokovnjaki za komuniciranje izjemno pomembni, zato jih vabimo, da se nam v prihodnjem letu pridružijo.

Na današnjem seminarju Revščina in mediji bodo imeli novinarji iz cele Evrope, specializirani na socialno revščino in izključenost, priložnost za študijski obisk, pri čemer bodo lahko izmenjali tudi strokovne izkušnje. Gibanje ATD Fourth World in fundacija Joseph Rowntree Foundation (Združeno kraljestvo) bosta priredila dve delavnici, novinarji pa bodo opravili še tri obiske v Bruslju, kjer bodo imeli priložnost za intervjuje z ljudmi na terenu.

Konference Revščina: med realnostjo in percepcijo – komunikacijski izziv “, ki bo potekala 29. oktobra 2009, se bo udeležilo štiristo novinarjev, oblikovalcev politik, predstavnikov nevladnih organizacij in raziskovalcev. Predstavljeni bodo izsledki zadnjih raziskav Eurobarometra o tem, kako Evropejci dojemajo revščino in izključenost ter o njihovem zaznavanju socialnih posledic krize (glej IP/09/1585 in MEMO/09/480 ).

Prireditev bo prilož nost za razpravo o pogledu medijev na to temo in o tem, kako lahko komuniciranje spodbuja socialno vključenost. S pomočjo video povezave bo o teh vprašanjih spregovoril predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso, udeležence pa bo nagovoril tudi komisar Vladimír Špidla.

Ozadje

Pred desetimi leti so se voditelji EU zavezali k odločnim ukrepom za izkoreninjenje revščine do leta 2010. Vendar pa danes precej Evropejcev še vedno živi v revščini in ima omejen dostop do osnovnih storitev, na primer zdravstvenega varstva. Revščina in izključenost ne vplivata samo na blaginjo posameznikov in njihovo sposobnost aktivne vključenosti v družbo, temveč zavirata tudi gospodarski razvoj. Zato EU poudarja pomen skupne odgovornosti za boj proti revščini in vključevanja oblikovalcev odločitev ter akterjev v javnem in zasebnem sektorju. Tako bodo v letu 2010, evropskem letu boja proti revščini in socialni izključenosti, do besede lahko prišli tisti, ki se z njima spopadajo vsakodnevno. Uradna spletna stran evropskega leta boja proti revščini bo objavljena 29. oktobra na http://www.2010againstpoverty.eu .

Dodatne informacije

Program prireditve

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=88&langId=en&eventsId=211&furtherEvents=yes

Poročilo o raziskavi Eurobarometra

http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_321_en.pdf

Evropsko leto boja proti revščini

www.2010againstpoverty.eu

Naročite se na brezplačni elektronski bilten Evropske komisije o zaposlovanju, socialnih zadevah in enakih možnostih:

http://ec.europa.eu/social/e-newsletter


Side Bar