Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

IP /09/ 1591

Брюксел, 27 октомври 2009 г.

Европейската комисия предлага удължаване до 2013 г. на помощта от Общността за България във връзка с извеждането от експлоатация на блокове на АЕЦ

Европейската комисия прие днес ново Предложение за регламент на Съвета относно удължаването на финансовата помощ за България във връзка с извеждането от експлоатация на блокове 1—4 на АЕЦ „Козлодуй“ и за смекчаването на икономическите последствия.

Председателят на Европейската комисия, Жозе Мануел Барозу, заяви: „ Изключително щастлив съм, че можем да предложим удължаване на финансовата ни помощ за извеждането от експлоатация на блокове от АЕЦ „Козлодуй“. Тази инвестиция в една по-безопасна и по-устойчиво развита българска енергийна мрежа изразява желанието ни България да се интегрира напълно в общия европейски енергиен пазар. Смятам, че това е важна проява на европейска солидарност и на нашата решимост да третираме еднакво всички държави-членки.“

Ако не беше взето това решение за удължаване, финансовата помощ за извеждането от експлоатация на блокове на българската атомна електроцентрала щеше да приключи в края на декември 2009 г.

Финансовата помощ за Литва и Словакия, които бяха в сходна ситуация относно извеждането от експлоатация на централите „Игналина“ и „Бохунице“, вече беше гарантирана до края на 2013 г.

Съгласно Договора за присъединяване, България затвори блокове 1—4 от АЕЦ „Козлодуй“ с цел по-нататъшно извеждане от експлоатация. До края на 2009 г. ЕС ще е предоставил финансова помощ в размер на 550 милиона евро на България, за да подкрепи усилията ѝ по извеждане от експлоатация и преодоляване на икономическите последствия от затварянето на ядрените мощности. Настоящето предложение на Комисията обхваща сума от 300 милиона EUR за периода 2010—2013 г.

За продължаването на безопасното извеждане от експлоатация на четирите блока на АЕЦ „Козлодуй“, както и за смекчаването на икономическите последствия, България е подала искане за удължаване на финансовата помощ до 2013 г.


Side Bar