Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/09/142

Bruxelles, 28 ianuarie 2009

Comisia propune noi investiții de 5 miliarde € în infrastructura energetică și internet de bandă largă în perioada 2009-2010 pentru a sprijini planul de redresare a UE

În cadrul implementării în curs a planului de redresare a UE, aprobat de Consiliul European în decembrie 2008, Comisia Europeană a prezentat astăzi propuneri de investiții în proiecte cheie privind infrastructura energetică și internet de bandă largă. Acestea vor conduce la impulsionarea atât de necesară a economiei UE pe termen scurt, vizând în același timp obiective strategice precum securitatea energetică. Acest pachet de măsuri va produce beneficii pentru toate statele membre.

Președintele Comisiei, José Manuel Barroso, a declarat: „Planul de redresare a UE constă în «investiții inteligente» - un stimulent pe termen scurt care vizează obiective pe termen lung. Tocmai de aceea Comisia a adoptat astăzi o listă de proiecte specifice prin care 5 miliarde € din sumele necheltuite din bugetul UE sunt canalizate în vederea construirii unei Europe mai puternice pe termen lung. Trebuie să învățăm din recenta criză a gazului și să investim masiv în sectorul energetic. Trebuie, de asemenea, să stimulăm economia europeană dotând comunitățile rurale cu autostrăzi informaționale. Comisia se angajează să conlucreze cu statele membre, care vor beneficia în totalitate de măsurile pe care le propunem, pentru a revigora economia UE prin investiții în aceste domenii cheie.”

Pachetul de măsuri prezentat astăzi conține:

  • o scurtă comunicare ce evidențiază contextul și obiectivele inițiativei;
  • pentru proiectele energetice: o propunere de regulament prin care se acordă sprijin comunitar proiectelor energetice strategice. Se propune o sumă totală de 3,5 miliarde € pentru investiții în captarea și stocarea carbonului (pachet financiar: 1 250 de milioane €), în proiecte privind energia eoliană offshore (500 de milioane €) și în proiecte de interconectare pentru gaze și energie electrică (1 750 de milioane €);
  • pentru banda largă: Comisia propune canalizarea sumei de 1 miliard € în vederea extinderii și modernizării internetului de mare viteză în comunitățile rurale. Această sumă va fi canalizată prin intermediul actualului Fond European pentru dezvoltare rurală pentru a acoperi „spațiile albe” de pe harta de bandă largă a Europei (30% din populația zonelor rurale care nu are acces la infrastructura de bandă largă).
  • și pentru abordarea noilor provocări identificate în evaluarea stării de sănătate a politicii agricole comune (PAC): utilizarea mecanismelor de dezvoltare rurală existente pentru a canaliza 0,5 miliarde € pentru a demara eforturile de abordare a „noilor provocări” convenite în evaluarea stării de sănătate. Aceste noi provocări sunt următoarele: schimbările climatice, energia regenerabilă, gestionarea apelor, biodiversitatea și restructurarea sectorului produselor lactate.

Rețelele energetice și de bandă largă sunt esențiale pentru viitorul economiei UE.

Provocarea reprezentată de securitatea energetică a fost subliniată în cea de-a doua revizuire strategică a politicii energetice realizată de Comisie în noiembrie 2008. Importanța acesteia a fost evidențiată și mai mult de recenta criză a gazului. Dat fiind climatul economic și financiar actual, accesul la investiții în vederea realizării de proiecte este deosebit de dificil. Sprijinul acordat de UE va relansa aceste proiecte, care vor contribui la eliminarea lacunelor din interconexiunile energetice și vor menține tendința de valorificare la maxim a surselor interne de energie ale UE. Proiectele se concentrează asupra necesităților transfrontaliere și asupra dezvoltării de noi tehnologii esențiale pentru nevoile energetice viitoare ale Europei.

Extinderea și modernizarea infrastructurii internet de mare viteză reprezintă un imperativ economic și social. Planul european de redresare economică a stabilit obiectivul de dezvoltare a rețelelor de bandă largă pentru a ajunge până în 2010 la o acoperire de 100% în ceea ce privește internetul de mare viteză. Cu toate acestea, zonele rurale se vor confrunta mereu cu dificultăți suplimentare în ceea ce privește conectarea la o rețea de bandă largă. Pe măsură ce investițiile scad foarte mult, riscul devine de două ori mai important, ceea ce produce consecințe directe asupra mediului social și economic. De aceea, este bine ca această acțiune să se concentreze asupra zonelor rurale, iar utilizarea instrumentelor de dezvoltare rurală va permite demararea rapidă a acțiunii pe teren.

Anexa conține o listă completă a proiectelor în domeniul infrastructurilor energetice prezentate de Comisie.

Context

În noiembrie 2008, în cadrul planului european de redresare economică, Comisia a sugerat mobilizarea, în 2009 și 2010, a unei sume suplimentare de 5 miliarde € din sumele necheltuite din bugetul UE pentru investiții în proiecte energetice și internet de bandă largă. Propunerea a fost lansată în ideea de a accelera investițiile necesare, de a atenua efectele încetinirii creșterii economice asupra sectorului construcțiilor și de a mări potențialul de creștere durabilă a UE pe termen mai lung prin stimularea economiei UE, având în vedere obiective specifice. Aceasta reprezintă o contribuție importantă în vederea atingerii nivelului convenit de stimulare economică de 1,5% din PIB, alcătuit atât din măsuri naționale, cât și din acțiuni la nivelul UE.

Propunerea a fost prezentată astăzi de către președintele Barroso, de comun acord cu următorii comisari: Piebalgs, Fischer-Boel și Reding. Prin aceste propuneri, Comisia își exercită mandatul încredințat de Consiliul European din decembrie 2008 de a prezenta rapid o listă de proiecte specifice, luând în considerare un echilibru geografic adecvat. Pentru a maximiza rapid efectele asupra economiei, în general, a fost subliniată în special necesitatea de a începe cheltuirea fondurilor în 2009 și 2010.

Pentru a asigura faptul că propunerile produc efecte cât mai curând posibil, Comisia speră că Parlamentul European și Consiliul pot realiza progrese rapide în ceea ce privește dezbaterea și adoptarea măsurilor legislative. Prin urmare, Comisia speră că procedurile obișnuite în celelalte instituții pot fi accelerate pentru a lansa pachetul de măsuri.

Mai multe informații sunt disponibile în documentele MEMO/09/36 privind proiectele propuse în domeniul energiei și MEMO/09/35 privind infrastructura internet de bandă largă.

ANNEX
Eligible projects

A. INTERCONNECTORS

1. Gas interconnectors

Project
Location of projects supported
Envisaged Community contribution
(€ million)
Southern Gas Corridor

NABUCCO[1]

ITGI – Poseidon


Austria, Hungary, Bulgaria, Germany, Romania
Italy, Greece


250

100
Baltic interconnection

Skanled


Poland, Denmark, Sweden


150
LNG network

Liquefied Natural Gas terminal at Polish coast at port of Świnoujście


Poland


80
Central and South East Europe

Slovakia-Hungary Interconnector
(Velky Krtis – Balassaqyarmat)
Gas transmission system in Slovenia between the Austrian Border to Ljubljana (excluding the section Rogatec-Kidričevo)
Interconnection Bulgaria-Greece
(Haskovo-Komotini)
Romania-Hungary gas interconnector
Expansion of Gas Storage Capacity in the Czech hub
Infrastructure and equipment to permit west-east gas flow in the event of short term supply disruption


Slovakia-Hungary

Slovenia

Bulgaria, Greece

Romania, Hungary
Czech Republic

All Member States


25

40


20

30
25

20
Mediterreanean
Reinforcement of FR gas network on the Africa-Spain-France axis

France

150
North Sea area
Germany-Belgium-United Kingdom pipeline
France-Belgium connection

Belgium
France, Belgium

35
100
TOTAL

1025

2. Electricity interconnectors

Project
Location of projects supported
Envisaged Community contribution
(EUR million)
Baltic interconnection

Estlink-2
Interconnection Sweden- Baltic States, and strengthening of the grid in Baltic States


Estonia, Finland
Sweden, Latvia, Lithuania


100
175
Central and South East Europe

Halle/Saale – Schweinfurt


Germany


50
Mediterreanean

Portugal-Spain interconnection reinforcement
Interconnection France-Spain (Baixas – Sta Llogaia)
New 380 kV AC submarine cable between Sicily- Continental Italy (Sorgente – Rizziconi)


Portugal
France, Spain
Italy


30
150
100
North Sea area

Interconnection Republic of Ireland – Wales


Ireland, UK


100
TOTAL

705


3. Small island projects

Small isolated island initiatives
Cyprus, Malta
20


B. OFFSHORE WIND PROJECTS

Project
Capacity
Location of projects supported
Envisaged
Community
contribution
(EUR million)
1) Grid integration of offshore wind energy
1.1.Baltic I and II - Kriegers Flak I, II, III
Building on projects under development. Financing aimed at ensuring extra cost for securing a joint interconnection solution.
1.5 GW
Denmark, Sweden, Germany, Poland
150
1.2. North sea grid
Modular development of offshore grid, demonstration of virtual offshore power plant
1 GW
United Kingdom, The Netherlands, Germany, Ireland, Denmark,
150
2) New turbines, structures and components, optimisation of manufacturing capacities
2.1 Alpha Ventus/Bard Offshore 1
Building on projects presently under development. New generation of 6-7 MW size turbines and innovative structures, situated far from shore (up to 100km) in deeper waters (up to 40 m).
0.5 GW
Germany, Poland
150
2.2 Aberdeen offshore wind farm (European testing centre)
Building on project presently under development -Testing of multi-MW turbines. Development of innovative structures and substructures including optimisation of manufacturing capacities of offshore wind energy production equipment. An increase in size of 100MW can be envisaged.
0.25 GW
UK
40
2.3 Thornton Bank
Building on project presently under development. Learning from the Downvind project (co financed through FP6); Upscaling the Downvind installations turbines (5 MW size) in deep waters ( up to 30 m) with low visual impact (up to 30 km).
90MW
Belgium
10
TOTAL


500

C. CARBON CAPTURE AND STORAGE PROJECTS

Project Name/
Location
Envisaged
Community
contribution
(EUR million)
Fuel
Capacity
Capture Technique
Storage ConceptHuerth
Germany
250
Coal
450 MW
IGCC
Saline Aquifer
Jaenschwalde
Coal
500 MW
Oxyfuel
Oil/Gas fields
Eemshaven
Netherlands
250
Coal
1200 MW
IGCC
Oil/Gas fields
Rotterdam
Coal
1080 MW
PC
Oil/Gas fields
Rotterdam
Coal
800 MW
PC
Oil/Gas fields
Belchatow
Poland
250
Coal
858 MW
PC
Saline Aquifer
Compostella
Spain (with {Portugal)
250
Coal
500 MW
Oxyfuel
Saline Aquifer
Kingsnorth
UK
250
Coal
800 MW
PC
Oil/Gas fields
Longannet
Coal
3390 MW
PC
Saline Aquifer
Tilbury
Coal
1600 MW
PC
Oil/Gas fields
Hatfield
(Yorkshire)
Coal
900 MW
IGCC
Oil/Gas fields
TOTAL 1 250


[1] This support may be channelled alongside European Investment Bank support


Side Bar