Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE BG

IP/09/1419

Bruxelles, 5 octombrie 2009

Pescuit: Comisia propune posibilitățile de pescuit în Marea Neagră pentru anul 2010

Comisia Europeană a adoptat astăzi o propunere privind posibilitățile de pescuit în Marea Neagră pentru anul 2010. Comisia propune capturi totale admisibile (TAC) de 76 de tone pentru calcan, o reducere de 25% comparativ cu 2009, și TAC pentru șprot neschimbate față de 2009, de 12 750 tone. Aceste propuneri se bazează pe recomandările a două grupuri de lucru formate din prestigioși cercetători piscicoli din domeniul pescuitului precum și pe avizul Comitetului științific, tehnic și economic pentru pescuit (CSTEP) al Comisiei, care a revizuit raportul grupurilor de lucru.

Joe Borg, Comisarul European pentru Pescuit și Afaceri Maritime, a declarat: „Gestionarea pescuitului în apele Mării Negre, care aparțin Uniunii Europene, trebuie să fie rațională și să se bazeze pe concluzii științifice, urmând aceleași principii ca și în restul Uniunii Europene. Acestea sunt principiile după care se orientează propunerea Comisiei pentru următorul an de pescuit. Deși am menținut limitele totale ale capturilor pentru șprot, pentru calcan am fost nevoiți să propunem o reducere a acestor limite, deoarece oamenii de știință ne-au avertizat de curând cu privire la situația precară a stocurilor. Pe termen mediu dorim să introducem planuri de gestionare pentru stocurile critice de pește, la fel ca și în alte regiuni. Acest lucru ne va ajuta să gestionăm mai bine activitățile de pescuit, deoarece se va ține seama în totalitate de nevoile de conservare, asigurându-se în același timp mai multă transparență și previzibilitat e pentru sectorul pescuitului.”

Propunerea vizează exploatarea durabilă pe termen lung a stocurilor de pește din Marea Neagră și poate fi privită ca o continuare a măsurilor aplicate în 2008 și 2009. Prin măsurile propuse Comisia urmărește refacerea stocurilor periclitate și garantarea unui pescuit durabil pe termen lung, în conformitate cu criteriile expuse în documentul de consultare al Comisie privind posibilitățile de pescuit pentru 2010, publicat în luna mai ( IP/09/747 ).

TAC de 12 750 tone pentru șprot nu vor alocate sub formă de cote, iar TAC de 76 de tone pentru calcan vor fi împărțite în mod egal între Bulgaria și România. Propunerea stabilește, de asemenea, măsurile tehnice care să ajute la refacerea stocurilor de calcan. Dimensiunea minimă a ochiurilor de plasă permisă în această zonă de pescuit a fost stabilită acum la 400 mm, iar perioada tranzitorie în care s-a admis utilizarea plaselor cu ochiuri mai mici pentru a permite adaptarea flotei a expirat. Pescuitul de calcan va fi interzis în perioada 15 aprilie - 15 iunie, iar dimensiunea minimă pentru debarcare rămâne neschimbată, mai precis 45 cm.

Pentru a reduce capturile aruncate înapoi în mare, se interzice respingerea selectivă ( high grading ), altfel spus aruncarea peștelui înapoi în mare pentru a captura pești mai mari sau cu preț mai atractiv, pentru toate speciile care fac obiectul unei cote.

De asemenea, Comisia promovează cooperarea bilaterală în domeniul gestionării pescuitului cu țările terțe riverane Mării Negre, precum și prin intermediul organizației regionale de pescuit care acoperă această zonă, mai precis Comisia generală pentru pescuit în Marea Mediterană.


Side Bar