Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/09/ 1399

Brüsszel, 2009. október 1

A Bizottság elindította a polgárok és vállalkozások számára szabad hozzáférést biztosító EGNOS nyílt szolgáltatást

Az Európai Bizottság a mai napon bejelentette az EGNOS, az európai geostacionárius navigációs átfedési szolgáltatás m űködésének hivatalos elindítását, amelynek nyílt szolgáltatása már ingyenesen hozzáférhető a vállalkozások és az állampolgárok számára. Az EGNOS Európa első hozzájárulása a műholdas navigációhoz, és egyúttal az Európai Unió fejlesztés alatt álló Galileo globális műholdas navigációs rendszerének előhírnöke.

Antonio Tajani, a Bizottság közlekedésért felelős alelnöke a következő nyilatkozta: „A mai esemény megnyitja a kaput az európai vállalkozások és polgárok számára, hogy kihasználhassák a pontosabb navigációs jelek által lehetővé tett számos jobb alkalmazást és új lehetőséget. Ezzel is az előttünk álló közeli jövő alapjait fektetjük le.”

Az EGNOS egy olyan műhold-alapú pontosságnövelő rendszer, amely a navigációs műholdjelek pontosságát növeli Európa terület én. A jelenlegi GPS-jelek pontosságát tíz méterről két méterre javítja.

Az EGNOS az európai vállalkozások és polgárok számára egyaránt igen hasznos szolgáltatás. Számos ágazatban támogat új alkalmazásokat, mint például műtrágyák nagy pontosságú permetezését a mezőgazdaságban, illetve automatikus útdíj-beszedési és használat-arányos biztosítási rendszereket a közlekedésben. Az EGNOS jóval pontosabb, általános és speciális felhasználásra szánt személyi navigációs szolgáltatásokat, többek között vakok számára útbaigazítást adó rendszereket is támogat.

Az EGNOS-t az egységes európai égboltról szóló rendelettel összh angban légiközlekedési és más, biztonsági szempontból kritikus alkalmazásokban történő felhasználásra is minősíteni fogják. Az EGNOS rendszeren keresztül nyújtott életbiztonsági szolgáltatás várhatóan 2010 második felében indul el. Ez a szolgáltatás hat másodpercen belül figyelmeztető üzenetben tájékoztatja a felhasználót a rendszer meghibásodásáról. A szintén 2010-ben induló kereskedelmi szolgáltatás tesztelése jelenleg is folyik.

A nyílt szolgáltatás és az életbiztonsági szolgáltatás egyaránt ingyenesek, és az Európai Unió elkötelezett az EGNOS hosszú távú támogatása mellett, a Galileo üzembe helyezését követően is. Ez magában foglalja a földrajzi lefedettség növelését a három kapcsolódó műhold sugárzási területén belül.

Az EGNOS üzemeltetetését az Európai Bizottsággal kötött szerződés alapján a Toulouse-i székhelyű, hét léginavigációs szolgáltató által alapított ESSP SaS nevű európai műholdas szolgál tató társaság végzi. A Bizottság és az ESSP SaS közötti, az EGNOS 2013 végéig történő üzemeltetésére és a rendszer karbantartására kiterjedő szerződést tegnap, szeptember 30-án írták alá.

Előzmények

Az EGNOS rendszert három geostacionárius pályán keringő műholdon található válaszjeladó és egy körülbelül 40 helyzetmeghatározó állomást valamint négy irányító központot összekapcsoló álló földi hálózat alkotja.

Az EGNOS a legtöbb európai országot lefedi, és kialakításából adódóan kiterjeszthető más régiókra, mint pl. Észak-Afrikára vagy az EU szomszédos országaira.

Az EGNOS nyílt szolgáltatás szolgáltatási garancia és felelősségvállalás nélkül minden GPS/SBAS-kompatibilis vevőkészülékkel rendelkező felhasználó számára elérhető az EGNOS lefedettségi területén belül. Az Európában jelenleg forgalmazott vevőkészülékek teljesítik ezt a feltételt. A szolgáltatás használatához nem szükséges engedély vagy az adott eszközre vonatkozó hitelesítés.

Az EGNOS rendszert az európai ipar és az EOIG (EGNOS üzemeltetési és infrastrukturális bizottság) fejlesztette ki az Európai Bizottság, az Európai Űrügynökség (ESA) és az Eurocontrol támogatásával. Április 1-jétől az EGNOS rendszer tulajdonosa és irányítója az Európai Unió, míg az Európai Bizottsággal kötött hatáskör-átruházási megállapodás értelmében a rendszer tervezését és kifejlesztését elvégző Európai Űrügynökség fogja ellátni a tervezési és beszerzési feladatokat.

Az EGNOS rendszerrel kapcsolatos további információkért látogasson el a következő weboldalakra:

http://ec.europa.eu/transport/egnos ,

http://www.gsa.europa.eu/go/egnos ,

http://www.esa.int/esaNA/egnos.html ,

http://www.essp-sas.eu/

Az EGNOS rendszerhez kapcsolódóan sajtófotók is rendelkezésre állnak, beszerzésükhöz vegye fel a kapcsolatos az alábbi e-mail címmel:

mediatheque@ec.europa.eu .


Side Bar