Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/ 09/1267

Bruxelles, 2 septembrie 2009

Intensificarea eforturilor de reinstalare a refugiaților

Comisia a propus astăzi instituirea unui „Program comun de reinstalare al UE”. Acest program vizează transformarea reinstalării pe teritoriul UE într-un instrument mai eficace de protecție a refugiaților, asigurând o cooperare politică și practică mai strânsă între statele membre ale UE. Această inițiativă privește reinstalarea refugiaților din țările terțe pe teritoriul unui stat membru al UE. Reinstalarea reprezintă transferul de refugiați din prima țară de azil într-o altă țară, în care aceștia pot începe o nouă viață și pot beneficia de protecție permanentă. Marea majoritate a refugiaților din întreaga lume se găsesc în afara teritoriului UE, în țări în curs de dezvoltare din Asia și Africa. Întoarcerea în țara de origine reprezintă opțiunea pe care majoritatea dintre aceștia o preferă. În schimb, pentru unii dintre acești refugiați, în special pentru cei mai vulnerabili, aceasta nu este o opțiune. Pentru aceștia, reinstalarea este singura soluție.

Vicepreședintele Jacques Barrot, comisarul responsabil pentru libertate, securitate și justiție, a declarat: „Astăzi, Comisia face un pas important în direcția demonstrării solidarității concrete cu țările terțe care găzduiesc un număr mare de refugiați”.

Marea majoritate a refugiaților din întreaga lume se găsesc în locuri foarte îndepărtate de UE. Aceștia se află în țări care se învecinează cu țara lor de origine sau care se află în aceeași regiune cu aceasta, în Africa, Asia și Orientul Mijlociu. Țările gazdă sunt adesea țări în curs de dezvoltare, cu resurse limitate, care nu pot asigura integrarea unui număr mare de refugiați. Întoarcerea în țara de origine constituie în mod clar opțiunea preferată a marii majorități a refugiaților din întreaga lume. Reinstalarea este considerată drept ultima soluție în cazul în care refugiatul nu poate nici să se întoarcă în țara de origine, nici să rămână în securitate în țara terță. Mulți dintre aceștia fac parte din categoria celor mai vulnerabili refugiați, și anume copii, femei singure cu copii, persoane traumatizate sau grav bolnave.

Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (ICNUR) estimează că, numai pentru anul 2010, din aproximativ 10 milioane de refugiați în întreaga lume, 203 000 de refugiați au nevoie să fie reinstalați. În 2008, state din întreaga lume s-au oferit să reinstaleze aproximativ 65 000 de refugiați. Din aceștia, 4 378 de refugiați, respectiv 6,7%, au fost reinstalați într-unul dintre statele membre ale UE. Numărul refugiaților care au nevoie să fie reinstalați este în creștere, fără ca aceasta să fie dublată de o creștere proporțională a numărului de locuri oferite de state. Se așteaptă ca această discrepanță să devină și mai importantă în cazul în care comunitatea internațională nu depune în mod concertat eforturi.

În consecință, ar trebui să se facă distincția între reinstalarea în UE a refugiaților care se află pe teritoriul țărilor terțe și reinstalarea refugiaților dintr-un stat membru al UE în altul în contextul solidarității intracomunitare, domeniu în care Comisia promovează inițiative diferite, precum un proiect pilot de reinstalare într-un alt stat membru a beneficiarilor de protecție internațională din Malta.

Conținutul „Programului comun de reinstalare al UE"

În acest context, „Programul comun de reinstalare al UE” vizează transformarea reinstalării pe teritoriul UE într-un instrument mai eficace de protecție a refugiaților. În prezent, 10 state membre efectuează reinstalări anual, în timp ce alte state membre fac acest lucru de la caz la caz. Toate aceste activități de reinstalare se desfășoară fără o veritabilă consultare și coordonare între statele membre ale UE.

Programul propus de Comisie asigură o cooperare politică și practică mai strânsă între statele membre, pentru a permite creșterea eficacității și a eficienței activităților de reinstalare, precum și a impactului umanitar și strategic al reinstalării. Acesta constă într-un mecanism care permite stabilirea unor priorități anuale comune în domeniul reinstalării și utilizarea mai eficace a asistenței financiare puse la dispoziția statelor membre prin intermediul Fondului european pentru refugiați.

Diverse activități legate de identificarea refugiaților care trebuie reinstalați vor fi realizate împreună de statele membre și vor beneficia de susținerea viitorului Birou European de Sprijin pentru Azil. Va rămâne la latitudinea statelor membre să decidă dacă vor să efectueze reinstalări și, în caz afirmativ, câți refugiați doresc să reinstaleze.

Pentru mai multe informații privind activitatea vicepreședintelui Barrot, vă invităm să consultați site-ul său:

http://ec.europa.eu/commission_barroso/barrot/welcome/default_ro.htm


Side Bar