Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/09/1245

Brüsszel, 2009. augusztus 21

Járműfedélzeti segélyhívó rendszer – most még önkéntes alapon!

Az Európai Bizottság a mai napon még egyszer és utoljára felkérte az összes tagállamot, hogy gyorsítsák fel az új járműfedélzeti kommunikációs technológia, az e-segélyhívó önkéntes kötelezettségvállaláson alapuló bevezetését, hiszen ez évente 2500 emberéletet menthet meg. Az e-segélyhívó súlyos baleset esetén automatikusan tárcsázza a 112-es egységes európai segélyhívószámot, és jelenti a bajba jutott jármű pontos helyét a legközelebbi készenléti segélyszolgálatnak. Ezzel felére rövidülhet a segélyhívás beérkezése és a segítségnyújtás között eltelt idő, elkerülhető a sérülések súlyosbodása, és megmenthető azok élete is, akik nem tudják vagy nem képesek megmondani, hol vannak. Az e-segélyhívó rendszer kiépítésében jelenleg a hatóságok, a gépjárműgyártók és a mobilhálózat-üzemeltetők önkéntes alapon vesznek részt. A rendszer még egyetlen tagállamban sem működik. A Bizottság egy ma elfogadott szakpolitikai dokumentumban arra figyelmeztet minden érdekeltet, hogy amennyiben 2009 végéig nem történik számottevő előrelépés a rendszer kiépítésében, jogszabályi úton biztosítja majd ezen életmentő technológia mihamarabbi általános bevezetését Európában. Európa útjain 2008-ban több mint 1,2 millió balesetben csaknem 39 ezren vesztették életüket, és több mint 1,7 millióan sérültek meg.

„Még mindig túl sokan lelik halálukat az európai közutakon. Nem múlik el úgy hét, hogy ne értesülnék újabb és újabb esetekről, amelyekben az e-segélyhívó megakadályozhatta volna a tragédiát. Itt az ideje, hogy a tagállamok és az ágazat kötelezettségvállalásai nyomán a szavakat tettek kövessék. – nyilatkozta Viviane Reding információs társadalmi és médiaügyi biztos. – Közösségi szinten – elsősorban az Európai Parlament töretlen támogatásának köszönhetően – már megtettük a magunkét: az e-segélyhívó rendszer kiépítéséhez szükséges összes alapvető szabvány elkészült. Megengedhetetlen, hogy az európai polgárok kormányaik cselekvésképtelensége miatt legyenek kénytelenek várni erre az életmentő megoldásra. Szeretném, ha már jövőre kigördülne az első e-segélyhívóval felszerelt gépjármű! Ha a kormányok, az ágazat szereplői és a készenléti segélyszolgálatok nem kapcsolnak magasabb sebességfokozatba a megvalósítás terén, a Bizottság kész egyértelmű szabályozással kötelezni őket a cselevésre.”

A Bizottság a mai napon szakpolitikai dokumentumban ismertette stratégiáját, mely arra irányul, hogy jövő évtől kezdődően 2014-ig minden gépjárműbe kerüljön megfizethető fedélzeti elektronikus segélyhívó rendszer. Az e-segélyhívó rendszer – amely szükség esetén a bajba jutott jármű utasainak közreműködése nélkül, automatikusan lép működésbe – teljes kiépítésekor évente 2500 emberéletet menthetne meg az Európai Unióban, és a sérülések súlyosságát is 10–15%-kal csökkentené. A Bizottság által javasolt intézkedések eredményeképpen az e-segélyhívó az Európai Unió összes tagállamában ugyanúgy elérhető lenne, függetlenül a jármű típusától és származási országától.

Az e-segélyhívó rendszer csak úgy épülhet ki, ha a gépjárműipar és a távközlési ágazat szereplői, valamint az e-segélyhívások fogadásához szükséges segélyszolgálati infrastruktúrát biztosító tagállami hatóságok kivétel nélkül összefognak.

Bár a technológia már rendelkezésre áll, és az ágazat is megállapodott az egységes közösségi szabványokról, hat tagállam (Dánia, az Egyesült Királyság, Franciaország, Írország, Lettország és Málta) továbbra sem kész a kötelezettségvállalásra, elsősorban anyagi megfontolásokra hivatkozva.

A távközlési hálózatoknak és a készenléti segélyszolgálatoknak a fedélzeti e-segélyhívások kezeléséhez szükséges korszerűsítése az Európai Parlament teljes körű támogatását élvezi, az erre vonatkozó szándéknyilatkozatot pedig 15 uniós tagállam (Ausztria, Ciprus, Csehország, Észtország, Finnország, Görögország, Hollandia, Litvánia, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svédország, Szlovákia és Szlovénia) és három másik európai állam (Izland, Norvégia és Svájc) aláírta. További hat állam (Belgium, Bulgária, Lengyelország Luxemburg, Magyarország és Románia) támogatását fejezte ki a kezdeményezéssel kapcsolatban, és jelezte, hogy a későbbiekben csatlakozni kíván az aláírókhoz.

Az e-segélyhívó Európa egészét lefedő működéséhez az is kell, hogy a tagállamok egységes normákat és iránymutatásokat fogadjanak el a rendszer összehangolt kiépítéséhez, és gyakorlati alkalmazhatóságáról helyszíni vizsgálatok folyamán bizonyosodjanak meg (Ausztria, Csehország, Finnország, Hollandia, Németország és Olaszország például már megkezdte az előzetes tesztelést). A Bizottság a versenyképességi és innovációs keretprogramból kész anyagi támogatást nyújtani ezen kísérleti szakasz végrehajtásához, valamint a technológia működését a szélesebb nyilvánossággal megismertető figyelemfelkeltő kampányokhoz.

A közlekedési balesetek évente legalább 160 milliárd eurós költséggel terhelik az Európai Unió gazdaságát. Ha az e-segélyhívó rendszer az Unióban közlekedő minden járműben helyet kapna, az becslések szerint évente 26 milliárd eurós megtakarítást eredményezne, miközben a rendszer beépítése járművenként 100 euróba sem kerülne. A műholdas helymeghatározásra épülő és az összes járműben rendelkezésre álló e-segélyhívó technológiával nem csak a fogyasztók, hanem a vállalkozások is nyernének: platformjára a gépjárműipari vagy távközlési ágazat képviselői új alkalmazásokat és szolgáltatásbővítményeket (pl. digitális menetíró készülék, elektronikus útdíjfizetés) telepíthetnének.

Háttér

A Bizottság eredetileg 2009-re irányozta elő az e-segélyhívó rendszer önkéntes alapú bevezetését Európában (IP/05/134, IP/06/1720), de a folyamat néhány uniós tagállam támogatásának hiányában elhúzódik.

A Bizottság az e-segélyhívó rendszer kiépítésére irányuló kezdeményezést egyrészt a technológia határfüggetlenségét biztosító kutatási projektek (E-MERGE és GST-Rescue) finanszírozásával, másrészt pedig az ágazati együttműködésre módot nyújtó eBiztonság kezdeményezéssel támogatta. Az e-segélyhívó rendszer kiépítését az „Intelligens autó" kezdeményezés és az intelligens közlekedési rendszerekre vonatkozó cselekvési terv is kiemelt céljának tekinti, hiszen az információs és kommunikációs technológiák (IKT) használatának előmozdításával tervezettebb, biztonságosabb és tisztább lehet a közúti közlekedés (IP/06/191).

Az elmúlt két évben az Európai Unió csaknem 160 millió euróval támogatta a közlekedési IKT-rendszerek, köztük a különböző biztonsági rendszerek, intelligens járműrendszerek és mobilitási szolgáltatások kifejlesztésére irányuló kutatásokat.

Az e-segélyhívó rendszer páneurópai kiépítését célzó, ma közzétett bizottsági stratégia és a 15 tagállam által aláírt szándéknyilatkozat az alábbi címen érhető el:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/esafety/ecall/index_en.htm

A weboldal emellett részletesen bemutatja (többek között kisfilmben is) az e-segélyhívó technológiát.

http://ec.europa.eu/information_society/newsroom/cf/news.cfm?item_type=library&item_subtype=audiovisual&tpa_id=144

Annex

Az e-segélyhívó működése

European Countries that have signed the eCall Memorandum of Understanding

Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED


Side Bar