Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/09/1238

Bruselj, 18. avgusta 2009

EU bo vložila novih 18 milijonov EUR v prihodnji ultrahitri mobilni internet

Po 1. januarju 2010 bo EU vložila 18 milijonov EUR v raziskave, ki bodo podprle naslednjo generacijo mobilnih omrežij 4G. Evropska komisija se je pravkar odločila, da bo začela proces financiranja raziskav za tehnologijo LTE-A (Long Term Evolution Advanced), ki bo omogočila, da bo mobilni internet dosegel do stokrat večje hitrosti kot sedanja omrežja 3G. LTE postaja prednostni izbor panoge za naslednjo generacijo mobilnih omrežij, tudi zaradi znatnega financiranja razvoja s strani EU od leta 2004. Že pred 25 leti je Evropa vzpostavila standard GSM kot osnovo sodobne mobilne telefonije. Standard GSM, ki temelji na skupnem evropskem razvoju in moči enotnega trga EU, danes uporablja 80 % svetovnih mobilnih omrežij. Pričakovati je, da bo tudi tehnologija LTE doživela podobno velik uspeh, saj razvoj, ki ga financira EU, vedno znova prinaša vrhunsko tehnologijo v vsakdanje življenje Evropejcev.

„S tehnologijami LTE bodo znanje in izkušnje Evrope na področju razvoja še naprej odločilno vplivali na razvoj mobilnih storitev in naprav po vsem svetu, tako kot v preteklih desetletjih pri standardu GSM,“ je dejala Viviane Reding, komisarka EU za informacijsko družbo in medije. "Tehnologije LTE bodo pretvorile mobilne telefone v močne mobilne računalnike. Milijoni novih uporabnikov bodo dobili ultrahitri dostop do interneta na svojih mobilnih napravah, kjer koli že bodo. To bo ustvarilo ogromne priložnosti in številne možnosti za rast digitalnega gospodarstva.“

Long Term Evolution (LTE) je najsodobnejša brezžična tehnologija, ki omogoča mobilnim napravam internetni dostop s hitrostjo do 100 megabitov na sekundo, kar je desetkrat več, kot omogočajo mobilna omrežja 3G. V Evropi jo zdaj preizkušajo mobilni operaterji na Finskem, v Nemčiji, na Norveškem, v Španiji, na Švedskem in v Združenem kraljestvu, in pričakuje se, da bo komercialno dostopna na Švedskem in Norveškem v prvem polletju leta 2010. Med letoma 2004 in 2007 je EU podpirala razvoj na področju izboljševanja in standardizacije LTE (projekta WINNER I in II, ki ju je vodil konzorcij 41 vodilnih evropskih podjetij in univerz) s 25 milijoni EUR. To je privedlo k oblikovanju prve zamisli za omrežno infrastrukturo, ki temelji na LTE.

Prejšnji mesec se je Evropska komisija odločila, da začne vlagati nadaljnjih 18 milijonov EUR v razvoj tehnologije LTE Advanced, ki je izboljšana različica tehnologije LTE. Septembra bo Komisija začela pogajanja o podrobnostih s projektnimi konzorciji, med drugim z vodilnim konzorcijem „ARTIST4G“, ki nadgrajuje dosežke projektov WINNER in združuje podjetja in raziskovalce s področja tehnologije 4G iz Finske, Francije, Nemčije, Italije, Nizozemske, Poljske, Španije, Švedske in Združenega kraljestva. Novi projekti naj bi se predvidoma začeli januarja 2010.

Evropska komisija meni, da ima uvedba tehnologij LTE in LTE Advanced zelo velik potencial:

  • Tehnologija LTE bo okrepila zmogljivosti operaterjev omrežij in jim omogočila, da zagotovijo hitrejši mobilni širokopasovni dostop do interneta za več uporabnikov ob nižjih cenah, s tem pa bo pomenila revolucijo za evropske trge mobilnih komunikacij.

  • Tehnologija LTE Advanced bo povečala hitrosti mobilnega širokopasovnega dostopa na 1 gigabit (tisoč megabitov) na sekundo in tako omogočila mobilnim uporabnikom, da v celoti izkoristijo zahtevne internetne storitve, kot sta visokokakovostna televizija ali video na zahtevo („video on demand“).

  • Tehnologija LTE učinkoviteje izkorišča radijski spekter, kar omogoča mobilnim omrežjem, da izkoristijo „digitalno dividendo“ in uporabljajo frekvence, ki so se sprostile s prehodom z analogne na digitalno televizijo (IP/09/1112). Domet signalov bo večji kot pri sedanji tehnologiji GSM, zato se bo zmanjšalo število antenskih lokacij, potrebno za dosego enake pokritosti z omrežjem, kar bo pomagalo ohraniti evropske krajine in zmanjšalo porabo energije.

  • Tehnologija LTE bi lahko prinesla mobilni širokopasovni internet v redkeje naseljene regije in prispevala k zmanjšanju „digitalnega prepada“ med podeželskimi in mestnimi področji. V zadnjem delu leta 2008 23 % prebivalstva na podeželskih območjih EU še vedno ni moglo skleniti naročniškega razmerja za širokopasovni (DSL) dostop do interneta (IP/09/1221).

Vodilni operaterji in proizvajalci na področju mobilne tehnologije po vsem svetu, na primer Orange, TeliaSonera, T-Mobile, AT&T, NTT-DoCoMo, Verizon, Alcatel-Lucent, Ericsson, Huawei in Nokia Siemens Networks, so se že zavezali, da bodo uporabljali standard LTE. Tržni analitiki pričakujejo, da bodo do leta 2013 operaterji po vsem svetu vložili približno 6 milijard EUR (8,6 milijarde USD) v opremo za tehnologijo LTE.

Ozadje

Svetovni uspeh standarda GSM je bil dosežen s tesnim vseevropskim sodelovanjem med podjetji, raziskovalci in zakonodajalci. V osemdesetih letih dvajsetega stoletja se je standardizacija na področju GSM podpirala v okviru instrumenta za evropsko sodelovanje na področju znanosti in tehnologije, predhodnika današnjih raziskovalnih programov EU. Evropska komisija je odobrila projekt GSM in leta 1987 so evropske države sprejele predlog Komisije, da frekvenčni pas 900 MHz rezervirajo za storitve GSM, s čimer so omogočile hitro uvedbo tehnologije GSM po vsej Evropi.

Julija 2009 so države članice EU sledile Evropskemu parlamentu in odobrile predlog Komisije za posodobitev Direktive o GSM iz leta 1987, s čimer so dale frekvenčni pas 900 MHz na razpolago za druge tehnologije, tudi za tehnologijo LTE (IP/09/1192).

V obdobju 2007–2013 bo EU vložila več kot 700 milijonov EUR v raziskave glede omrežij prihodnosti, polovica teh sredstev pa bo namenjena brezžičnim tehnologijam, ki prispevajo k razvoju omrežij 4G in omrežij za še naprednejše tehnologije.

Raziskave EU na področju omrežij prihodnosti in LTE:

http://cordis.europa.eu/fp7/ict/future-networks/

Project Wireless World Initiative New Radio (WINNER), ki ga financira EU:

http://www.ist-winner.org

Annex

LTE compared to previous mobile internet technologies

Faster mobile broadband:

Peak download speeds, in megabits per second

Better user experience:

Time it takes data to travel from user to main server and back, in milliseconds

Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED

Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED

Operator commitments to LTE

Country

Operator

Anticipated LTE service launch

France

Orange

2011-12

Germany

T-Mobile

2011

Ireland

Hutchison 3

2011

Italy

Telecom Italia

Not known

Spain

Telefonica O2

2011

Sweden

TeliaSonera

2010

Sweden

Tele2 Sweden

2010

Sweden

Telenor Sweden

2010

Various

Vodafone

Not known

Australia

Telstra

Not known

Canada

Telus

2010

Canada

Bell Canada

2010

Canada

Rogers Wireless

2010-11

China

China Mobile

2011

China

China Telecom

2011-12

Hong Kong

SmarTone-Vodafone

Not known

Hong Kong

HK CSL Ltd

Not known

Hong Kong

PCCW

Not known

Japan

NTT DoCoMo

2010

Japan

KDDI

2010

New Zealand

Telecom NZ

2011-12

Norway

TeliaSonera

2010

Philippines

Piltel

Not known

South Korea

SK Telecom

Not known

South Korea

KTF

Not known

USA

Verizon

2010

USA

MetroPCS

2010

USA

CenturyTel

2010

USA

Aircell

2011

USA

Cox

2011

USA

AT&T Mobility

2011

Source: Global mobile Suppliers Association, April 2009.

LTE

Long Term Evolution (LTE) is the next step from current mobile technologies, such as 3G/WCDMA & HSPA. This new radio access technology will be optimized to deliver very fast data speeds of up to 100Mb/s when downloading and 50Mb/s for uploading.

Designed to be backwards-compatible with GSM and HSPA, LTE incorporates Multiple In Multiple Out (MIMO) in combination with Orthogonal Frequency Division Multiple Access (OFDMA) in the downlink and Single Carrier FDMA in the uplink to provide high levels of spectral efficiency and end user data rates exceeding 100 Mb/s, coupled with major improvements in capacity and reductions in latency. LTE will support channel bandwidths from 1.25 MHz to 20 MHz and both FDD and TDD operation.

LTE-Advanced

LTE-Advanced extends the technological principles behind LTE into a further step change in data rates. Incorporating higher order MIMO (4x4 and beyond) and allowing multiple carriers to be bonded together into a single stream, target peak data rates of 1Gbps have been set.

LTE-Advanced also intends to use a number of further innovations including the ability to use non-contiguous frequency ranges, with the intent that this will alleviate frequency range issues in an increasingly crowded spectrum, self back-hauling base station and full incorporation of Femto cells using Self-Organising Network techniques.

LTE-Advanced will be 3GPP’s technology as a candidate for the ITU-R IMT-Advanced process, which is intended to identify ‘4G’ technologies.


Side Bar